x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Bratara de aur, un chin inutil?

Bratara de aur, un chin inutil?

de Costin Anghel    |    27 Feb 2006   •   00:00
Bratara de aur, un chin inutil?
DIN BATRANI
Romanii sunt campionii vorbelor destepte. Cand copilul nu vrea sa munceasca, imediat parintele ii tranteste vreo trei expresii de-i fuge odrasla la munca precum sarmanul la pomana! "Cine nu munceste nu mananca!" Asta e prima expresie trimitatoare la serviciu.

Romanii sunt si nu prea sunt de acord cu aceasta afirmatie. Poti vedea exemplare numite ipotetic oameni care, desi nu muncesc, ajung sa traiasca mai bine decat cel care isi imbratiseaza munca si o mangaie pe crestet precum iubitul pe iubita patimasa.

47% dintre barbati si 46% dintre femei sunt total de acord cu aceasta idee. Nu muncesti nu mananci. Si daca nu faci vreo minune sa-ti cada bani din buzunarul altora... tot la munca ajungi.

In dezacord total sunt 9% dintre cei care au sub 30 de ani. Ca ei gandesc 5% dintre cei care au peste 56 de ani, precum si 7% dintre barbati si femei. In aceasta zicala cred mai ales locuitorii din sudul tarii. 55% dintre acestia cred ca, daca nu muncesti, nu mananci. 12% dintre cei cu studii peste liceu neaga vehement aceasta expresie. Stiu ei ceva si restul Romaniei nu?

CHIN SI SANATATE. Cati dintre dumneavoastra n-ati simtit vreodata nevoia sa renuntati la munca pe care o faceti? Ori poate ati crezut ca va ajuta la sanatate? Daca erati asa de curiosi, va spune sondajul ziarului nostru. Chinuitii Romaniei sunt bucurestenii. 26% dintre ei spun cu dusmanie in glas ca munca e un chin. In acelasi timp, doar 6% dintre respondentii CURS proveniti din vestul si estul tarii au aceeasi parere. Apararea muncii o iau 12% dintre cei cu studii peste liceu. Pentru ei, munca, sub nici o forma, nu este un chin. Culmea! Desi 26% dintre locuitorii Capitalei vad munca sub forma de chin, alti 48% dintre bucuresteni spun ca munca este sanatoasa. Locuitorii din sudul tarii sunt convinsi de acest lucru in proportie de 46%. Barbatii, tot in proportie de 45%, isi pun obrazul pentru munca si pentru sanatatea pe care o castigi muncind. 8% dintre doamne vorbesc despre "a munci" ca despre un chin total. In acelasi timp, 38% dintre romance vorbesc despre efectele benefice ale muncii asupra organismului uman. Mai trecuti prin viata, 12% dintre cei care au implinit mai mult de 56 de ani afirma si ei ca munca este un chin total. Opusi parerii lor sunt alti 48% dintre cei care au mai mult de 56 de primaveri trecute in contul vietii. Ei sustin munca. Este o forta datatoare de sanatate.

MESERIA, BRATARA PRETIOASA... Zicala asta cu "munca este bratara de aur" sigur va este cunoscuta. Ati folosit-o macar o data ca sa va imbarbatati sau ca sa va trimiteti copiii la munca, nu-i asa? Romanii o folosesc, dar ce parere au de fapt despre aceasta vorba? Pe categorii de varsta, cei mai convinsi de veridicitatea acestei expresii sunt cei care au mai mult de 56 de ani. 60% dintre acestia poarta la mana aceasta bratara nevazuta. Vadit in opozitie sunt 6% dintre cei care nu au mai mult de 30 de ani si care sunt in dezacord total cu aceasta afirmatie. 55% dintre barbati sustin aceasta idee, 35% dintre romani o sustin, dar au unele retineri, si 4% dintre barbatii tarii sunt in dezacord total cu ideea aceasta de "bratara din aur". Nici doamnele nu se lasa mai prejos. 51% dintre romance vor o astfel de "bratara", in timp ce 3% nici nu vor sa auda de ea.

Daca 64% dintre sudisti cred ca meseria poate fi o bratara din metal pretios, 7% dintre cei cu studii peste liceu neaga cu vehementa adevarul acestei expresii. 43% dintre estici, 45% dintre vestici si 26% dintre sudici sunt si ei partial de acord cu veridicitatea afirmatiei amintite. Nu stiu, nu raspund este o alta varianta de raspuns. La ea au apelat 4% dintre cei cu veniturile sub medie si 1% dintre cei cu veniturile peste medie. Nu s-au lasat mai prejos nici 3% dintre bucuresteni, sudici si vestici care au apelat la aceeasi varianta de raspuns.

MUNCA SI TITLURILE NOBILIARE

"Munca il innobileaza pe om." Chiar asa sa fie? Respondentii din sudul tarii sunt cei care cred cel mai mult in aceasta afirmatie. 51% dintre ei se considera innobilati de meseria si munca lor. La polul opus sunt locuitorii din vestul tarii. Doar 36% dintre vestici sunt intru totul de acord cu aceasta zicala. Iar 7% din totalul respondentilor proveniti din categoria celor cu venituri sub medie au optat pentru varianta de raspuns intitulata dezacord total. 5% dintre locuitorii proveniti din mediul urban si 6% dintre cei proveniti din mediul rural nu stiu daca te innobilezi sau nu muncind.

ROMANI, MUNCA CINSTITA ASIGURA UN TRAI DECENT AU BA?

Realitatea in care traiesc conationalii nostri a aratat ca poti reusi muncind cinstit, dar te poti duce si la fundul societatii muncind in acest fel. Nu lipsesc nici exemplele celor necinstiti si bogati care etaleaza o opulenta de-a dreptul gretoasa. Respondentii CURS au propria opinie despre aceasta intrebare si o spun cu voce tare. Pe categorii de varsta, cei mai pesimisti romani sunt cei care au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. 16% dintre acesti respondenti sunt total de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce 18% sunt in dezacord total!!! Cand ne gandim ca ei sunt viitorul tarii... rezulta ca Romania are un viitor pesimist. Doamnele nu par a fi nici ele prea optimiste. 37% dintre femei sunt partial de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce alte 26 de procente sunt in dezacord partial. Cei din categoria 56 de ani plus par putin mai increzatori in asigurarea unui trai decent prin munca. 31% dintre ei sunt total de acord cu aceasta afirmatie, in timp ce 11% sunt in dezacord total cu aceasta idee.

CREATORUL OMULUI E MUNCA?

Cate puteri mai are si aceasta "entitate" numita munca! Cica tot ea l-a creat pe om. E adevarat sau... teoriile astea evolutioniste sunt false? Adevarat grait-au... cine a zis! Afirma 42% dintre bucuresteni, adica sustinatorii cei mai infocati ai acestei idei. Fals spusera... tot cine a zis! Afirma 10% dintre respondentii proveniti din categoria de varsta 18-30 de ani. Ei nu cred in forma asta de creatie sub... nici o forma.

In ce masura sunteti sau nu de acord cu urmatoarea afirmatie: "Meseria este bratara de aur".
  • 53% din totalul respondentilor sondajului Jurnalului National sunt total de acord cu aceasta idee.
  • 3% dintre cei care au raspuns sondajului nostru sunt in dezacord total cu aceasta afirmatie
  • 3% dintre romani nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare adresata lor.

    26% dintre bucuresteni considera ca munca este un adevarat chin. Doar 6% dintre respondentii Jurnalului National, proveniti din estul si vestul tarii, au aceeasi opinie.

    51% dintre respondentii proveniti din sudul tarii considera ca munca il innobileaza pe om. Doar 36% dintre vesticii Romaniei impartasesc aceasta parere
  • ×