x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Carmuitorii

de Catalin Pruteanu    |    12 Sep 2005   •   00:00
Carmuitorii
BUNI SI RAI
Care este cel mai bun ministru post-decembrist al Educatiei si cine este ministrul care a luat cele mai proaste masuri in sistemul de invatamant romanesc? Parerile sunt impartite, dar cateva nume ne atrag atentia. Dintre toti ministrii pe care i-a avut Ministerul Educatiei in ultimii 15 ani, Andrei Marga este pe primul loc in categoria "fapte bune". 11% dintre respondenti sunt de parere ca Marga este cel care a luat cele mai bune masuri pentru invatamant dupa 1990. Pe locul doi se claseaza Ecaterina Andronescu, cu 6%. Trei procente dintre romani cred ca nici un ministru de dupa ’90 al Educatiei nu a luat masuri bune in functia pe care a ocupat-o. 78% nu au dat nici un raspuns la intrebarea "Care dintre ministrii invatamantului pe care i-a avut Romania dupa 1990 credeti ca a luat cele mai bune masuri in sistemul de invatamant?".

Mircea Miclea, actualul conducator al MEC, este sef al catedrei de Psihologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Potrivit CURS, Miclea este pe locul doi in categoria ministrilor care au luat cele mai proaste masuri.
Alexandru Athanasiu a fost ministrul invatamantului intre anii 2003-2004. In 2004, cu cateva saptamani inainte de alegeri, profesorii au decis boicotarea inceperii anului scolar. Situatia a fost salvata partial, in ultimul moment.
Ecaterina Andronescu a fost ministru al Educatiei intre 2000 si 2003, incheindu-si mandatul printr-o remaniere guvernamentala. In prezent este senator si rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti.
Andrei Marga este in prezent sef de catedra la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Intre 1998 si 2000 a fost ministrul Educatiei. 11% dintre romani cred ca Marga a luat cele mai bune masuri pentru invatamant.

CELE MAI PROASTE. Mai exista insa o intrebare: "Care dintre ministrii invatamantului pe care i-a avut Romania dupa 1990 credeti ca a luat cele mai proaste masuri in sistemul de invatamant?". Pe locul intai, cu un procent de 6%, s-a clasat Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, care, coincidenta, a avut tot sase procente la "masuri bune", dar pe locul al doilea. Pe locul al doilea, cu cate trei procente, se situeaza Mircea Miclea, actualul ministru al Educatiei si Andrei Marga, ministrul care a fost in fruntea Invatamantului in perioada guvernarii Conventiei Democratice.

Un procent din intervievati este de parere ca predecesorul direct al actualului ministru al Educatiei, Alexandru Athanasiu, a fost ministrul care a luat cele mai proaste masuri din sistemul de invatamant dupa 1990. 2% dintre respondentii la intrebarile sondajului CURS afirma ca toti ministrii post-decembristi ai Invatamantului au facut rau, in vreme ce 85%, un porcent mai mare decat in cazul intrebarii precedente, nu raspund.

Doua dintre persoanele nominalizate de romani sunt in ambele "topuri": Andrei Marga si Ecaterina Andronescu. Primul, pe locul intai la masuri bune si locul doi la rele, iar al doilea pe primul loc la masuri proaste si pe locul doi le "fapte bune". Desi se afla la conducerea MEC de doar 8 luni, Mircea Miclea este pe locul al doilea la masuri proaste luate pentru invatamantul romanesc in ultimii 15 ani. De vina ar putea fi unele masuri de "reforma" anuntate de Miclea sau proasta comunicare cu publicul prin care s-a remarcat echipa ministrului. Exemplu este pagina de Internet a ministerului, care este actualizata destul de rar, multe sectiuni utile fiind "in constructie".

"Care dintre ministrii invatamantului de dupa 1990 credeti ca a luat cele mai proaste masuri in sistemul de invatamant?"
  • Tot cu 6%, Ecaterina Andronescu este in topul ministrilor care au luat cele mai bune masuri din sistemul de invatamant
  • Andrei Marga este pe primul loc in topul celor mai buni ministri ai Educatiei
  • ×