x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cartoforii

de Catalin Pruteanu    |    16 Ian 2006   •   00:00
Cartoforii
LAHOVARY - DARVARY
In societatea inalta a sfarsitului de veac al XIX-lea, saloanele bucurestene erau arhipline. Aici se intalneau boieri si negustori, politicieni si artisti, mondeni cu totii.

Ofiterii erau bine primiti in aceste saloane, in care principalele distractii erau cochetaria, discutiile si disputele politice si jocurile de societate. Se jucau carti, dar jocul de carti devenea, de multe ori, o confruntare dura, pentru ca mizele erau mari. Iar atunci cand cineva incepe sa piarda sume frumusele, placerea jocului dispare ca prin ceata.

AMINTIRI. Doctorul Constantin Dimitrescu-Severeanu era un obisnuit al acestor serate mondene. De-a lungul intregii sale vieti, doctorul si-a indeplinit indatoririle medicale cu prisosinta, dar a fost si om politic si ziarist. Spre sfarsitul vietii, aceasta personalitate a devenit si scriitor, publicandu-si memoriile in 1929, la Tipografia "Bucovina", in doua volume ilustrate cu imagini de-ale contemporanilor domniei sale. Sub titlul "Din amintirile mele", cartea doctorului Dimitrescu-Severeanu evoca o intreaga lume, traind in timpul domniei marelui rege Carol I. Sunt zugraviti oameni politici, aventurieri, oameni simpli, locuri sau evenimente importante din acele timpuri. Un capitol aparte din memoriile doctorului il reprezinta duelurile la care autorul a asistat, in primul rand, in calitatea sa de medic si, in al doilea rand, de persoana din lumea buna.

O ALTERCATIE. Unul dintre aceste dueluri a avut loc intre Alexandru Darvary si maiorul Iacob (Jacques) Lahovary. Intamplarea este relatata sec de doctorul Dimitrescu-Severeanu. Cei doi protagonisti jucau carti, dar, poate pentru ca unul pierdea prea mult, iar celalalt castiga direct proportional cu paguba primului, "s-a nascut o altercatie", un schimb de cuvinte mai dure, care ar fi ramas, poate, fara urmari. Dar unul dintre jucatori s-a pierdut cu firea: "Lahovary, mai violent, a palmuit pe Darvary, de aci provocarea la duel, consemneaza doctorul Severeanu". Medicul nu ne spune cand a avut loc incidentul soldat cu acest duel si nici locul unde s-au duelat cei doi, dar aflam ca arma pe care au ales-o pentru confruntare a fost pistolul. Darvary si Lahovary s-au duelat la o distanta de 15 pasi. "La prima lovitura, Darvary a fost ranit, glontul a trecut in seton pe sub piele, facand un sant pe fata anterioara a sternului. Pansamentul ce l-am intrebuintat atunci a fost cu spirt camforat. Vindecarea a fost fara complicatii", noteaza ca intr-o fisa medicala, doctorul Severeanu.

PERSONAJELE. Maiorul Jacques Lahovary era una dintre cele mai bine vazute personalitati ale timpului. La data desfasurarii duelului cu Darvary, era doar maior, dar ulterior va urca treptele ierarhiei militare si va ajunge general al Armatei romane. Ba chiar se va implica in politica, indeplinind, intre anii 1899 si 1900, functia de ministru de Razboi in cadrul cabinetului Cantacuzino. In urmatorul guvern, cel condus de P.P. Carp intre anii 1900 si 1901, Iacob Lahovary a condus din nou Ministerul de Razboi, iar intre 1905 si 1907, in cadrul celui de-al doilea cabinet Cantacuzino, Iacob Lahovary a indeplinit functia de ministru al Afacerilor Externe. Iacob Lahovary era fratele mai mare al lui Ion Lahovary, si el ministru in prima guvernare a lui Cantacuzino, dar in fruntea Externelor. Ion Lahovary, fratele mai mic, casatorit cu Smaranda Mavrocordat, este tatal celebrei Martha Bibescu.

AUTOMOBILISTUL. Celalalt personaj al duelului, Alexandru Darvary, a fost unul dintre primii automobilisti romani, participand, la 22 septembrie 1904, la prima cursa automobilistica din Romania, organizata de Auromobil Club Roman, cursa la care au participat doar zece automobile. Cursa s-a desfasurat pe traseul Bucuresti - Giurgiu si retur, iar Alexandru Darvary a iesit pe locul al treilea.

"La prima lovitura, Darvary a fost ranit, glontul a trecut in seton pe sub piele, facand un sant pe fata anterioara a sternului. Pansamentul ce l-am intrebuintat atunci a fost cu spirt camforat. Vindecarea a fost fara complicatii" - dr. Constantin Dimitrescu-Severeanu

Dintr-o neintelegere la jocul de carti, s-a nascut o altercatie; Lahovary, mai violent, a palmuit pe Darvary, de aci la duel; arma a fost pistolul: distanta 15 pasi - dr. Constantin Dimitrescu-Severeanu
×
Subiecte în articol: editie de colectie lahovary darvary