x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Castiguri reduse

Castiguri reduse

de Iohanna Onaca Purdea    |    27 Feb 2006   •   00:00
Castiguri reduse
MUNCA SI RASPLATA
Romanii nu sunt multumiti de salariile pe care le primesc, foarte multi fiind dispusi sa isi ia unul sau doua servicii in plus pentru un venit mai mare.

Munca multa, salarii mici. Aceasta este parerea generala a romanilor cand vine vorba de serviciile prestate si de banii pe care ii primesc. Multi cred ca salariile pe care le primesc nu reflecta munca pe care o fac si, in consecinta, ar trebui sa fie mai bine platiti. Ideea unui job sau chiar doua in plus nu ii sperie pe conationalii nostri, care vor sa munceasca mai mult pentru un venit mai mare.

ASTEPTARI. Potrivit sondajului CURS, romanii castiga, in medie, 721 de lei pe luna. Acest salariu nu ii multumeste, foarte multi dintre ei considerand ca merita mai mult. Angajatii care au raspuns intrebarilor CURS spun ca pentru munca pe care o depun ar merita sa fie platiti, in medie, cu 1.297 de lei pe luna. Adica aproape dublul sumei pe care o primesc in prezent. Barbatii considera ca ar merita sa primeasca un salariu mediu de 1.480 de lei noi, in timp ce femeile s-ar multumi cu 1.119 lei pe luna. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani cred ca pentru serviciul pe care il au si munca pe care o fac ar trebui sa castige, in medie, in jur de 1.170 de lei pe luna, in timp ce persoanele de peste 56 de ani considera ca ar trebui sa primeasca un salariu de aproape 1.400 de lei.

INEGALITATE. Aproape jumatate dintre respondenti (48%) considera ca cei mai multi oameni nu sunt platiti dupa cat si cum muncesc. Ei sesizeaza inechitatile din societate si vad ca efortul multor romani nu este rasplatit pe masura. 25% dintre cei intervievati considera ca putine persoane sunt remunerate pe masura muncii lor, in timp ce numai 4% dintre respondenti cred ca cei mai multi primesc salarii in functie de cat si cum muncesc. 52% dintre barbati si 44% dintre femei sunt de parere ca cei mai multi nu sunt platiti corespunzator cu munca pe care o depun. In functie de nivelul de educatie, jumatate dintre persoanele care au terminat liceul cred ca majoritatea oamenilor nu sunt remunerati pe masura muncii lor, aceeasi parere impartasind-o si 47% dintre respondentii cu studii superioare.

Procentele difera mai mult cand vine vorba de mediul din care provin cei intervievati. 51% dintre oraseni sunt de parere ca cei mai multi romani nu primesc salarii proportional cu munca depusa, in timp ce 45% dintre oamenii de la sate cred la fel. Ponderea celor care considera ca majoritatea romanilor nu sunt platiti in raport cu volumul si calitatea muncii lor este mai mare in Transilvania (50%) decat in Bucuresti (42%).

SALARIUL MEDIU: 848 RON

Salariul mediu net in decembrie 2005 a fost de 848 de lei noi, potrivit Institutului National de Statistica, iar castigul brut s-a ridicat la 1.121 de lei. In ultima luna a anului trecut salariul mediu net a inregistrat o crestere de 9,6% fata de noiembrie 2005. Cel mai bine platiti au fost angajatii din sectorul intermedierilor financiare, cu un salariu mediu net de 2.937 de lei noi, cei care lucreaza in sectorul fabricarii produselor din tutun - 2.182 de lei, in domeniul asigurarilor - 1.838 RON si angajatii din transporturile aeriene, cu un castig mediu net de 1.817 RON.

DOUA SAU CHIAR TREI LOCURI DE MUNCA IN PARALEL

Pentru ca nu sunt suficient de bine platiti, 56% dintre romani ar fi dispusi sa isi ia un serviciu sau chiar doua in plus. 34% dintre respondenti nu sunt de acord sa faca un astfel de efort pentru a castiga mai bine. Mai multi barbati (57%) ar accepta sa munceasca in mai multe locuri pentru bani mai buni in comparatie cu numarul femeilor dispuse sa aiba mai multe joburi (54%). Tinerii intre 18-30 de ani sunt de acord cu ideea de a avea mai multe servicii in paralel intr-o proportie mai mare (63%) decat persoanele de peste 56 de ani. Potrivit cercetarii, 61% dintre persoanele cu studii superioare ar fi dispuse sa lucreze in doua sau trei locuri pentru a castiga mai bine. Sondajul arata ca mai multi romani dintre cei cu venituri peste medie accepta ideea de a avea doua-trei joburi (64%) decat cei cu castiguri sub medie (51%). Ponderea celor care vor sa munceasca in plus este mai mare la orase (59%) fata de mediul rural (50%). Locuitorii din Vestul tarii accepta in proportie mai mare (57%) ideea de a avea mai multe locuri de munca in comparatie cu cei din Estul Romaniei (52%).

PLATA LA MULTINATIONALE

Salariile companiilor multinationale care opereaza in Romania au crescut, in 2005, cu 10,2%, peste nivelul inflatiei, tara noastra inregistrand, in acest sector, cea mai mare rata a majorarii salariale din regiune, potrivit unui studiu al companiei Towers Perrin. Comparativ, in Austria salariile au crescut cu 3,2%, in Bulgaria cu 7%, in Cehia si Polonia cu 5%, in Ungaria cu 6,5%. Pentru acest an se estimeaza ca salariile din multinationalele din Romania vor creste, in medie, cu 10,4%, peste majorarea estimata in mai multe tari europene.

ATI FI DISPUS SA LUATI DOUA SAU TREI SERVICII PENTRU UN VENIT MAI MARE?
  • 56% dintre cei intervievati spun ca ar fi dispusi sa isi ia un al doilea loc de munca pentru un castig mai bun
  • 34% dintre romani nu sunt de acord cu ideea de a munci in mai multe locuri pentru un venit mai mare

    56% dintre romanii de peste 18 ani ar fi de acord sa isi ia doua sau trei servicii pentru a castiga mai bine.

  • ×
    Subiecte în articol: editie de colectie platiti munca