x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ciudateniile concursului

Ciudateniile concursului

de Catalina Iancu    |    31 Iul 2006   •   00:00
Ciudateniile concursului
SPECIFIC MIORITIC
Ca orice festival mioritic, "Mamaia" are ciudateniile lui.

Distinsa "Mamaie" a debutat cu o ciudatenie: chiar la prima editie, cea din 1963, Marele Premiu nu s-a decernat. Desi participantii erau numai unu’ si unu’. Cine credeti ca putea fi prezent inca de la nasterea "Mamaiei"? Gica Petrescu, bineinteles! Iar Doina Badea si Margareta Paslaru erau trecute la capitolul "revelatii"! Ba chiar si Ludovic Spiess a cantat la Mamaia. Anul urmator, spectacolul de gala s-a mutat in Bucuresti. Mai precis, decernarea premiilor a avut loc la Sala Palatului. La editia a 7-a, una dintre melodiile participante a fost "Ia-ti mireasa ziua buna"! Ca sa nu mai pomenim de lista "omagiilor" cantate din 1974 si pana cand i s-a inchis gura festivalului, in 1982.

Toti artistii festivalului au trecut mai intai pe la poarta TVR. Postul national de televiziune a laut si el Trofeul "Mamaia" in 1991.

O FATA SINGURA-N NOAPTE. Loredana Groza a spart barierele varstei, in 1986. Fata din Onesti (pe atunci fara sosete de diamant), cu o fusta clos si o bluza cu nasturi cat roata carului, castiga trofeul la Mamaia. S-a prezentat cu doua cantece in prima auditie: "Ma intreb ce sa fac" (Marius Teicu) si "Despre dragoste". "Aveam o bluza cu trei nasturi mari, unul roz, unul bleu si unul verde. Toata lumea isi aduce aminte de nasturii aceia." Probabil nu numai de nasturi, ci si de vocea si exuberanta Loredanei, care, de pe atunci lasa de inteles ca are ceva de spus in muzica romaneasca. "A fost o seara memorabila, am avut doua bis-uri. Desi se transmitea in direct si timpul era impartit, publicul m-a aplaudat minute in sir. Imi amintesc ca am parasit scena aproape in lacrimi. Aveam doar 16 ani si eram cea mai tanara castigatoare de pana atunci. Eram o fetita din Onesti, care abia urma sa dea treapta a doua... Speram sa iau premiul de popularitate sau premiul tineretii cum se obisnuia pe atunci, dar nu ma asteptam sa castig chiar trofeul", povesteste Loredana. Daca Lore a fost apreciata pentru talentul ei, Televiziunea Romana a avut noroc cu caru’. Carul 5 al postului national de televiziune, condus de inginer Mihai Martu a castigat Trofeul Mamaia 1991! Asa cum v-ati imaginat, Carul n-a cantat. Dar ce mai conteaza? Premiul cel mare a fost o salupa care a ancorat la poarta TVR.

"Uneori, compozitorii si interpretii erau criticati si se spunea ca versurile sunt prea «subtiri», iar muzica este prea «usoara». Dar daca acei critici, care isi dadeau cu parerea pe vremea aceea ar asculta piesele si versurile din ziua de azi?"
Stela Popescu

"In anul in care am castigat trofeul, presedinta juriului era doamna Arta Florescu, cea care le-a slefuit talentul celor mai mari soprane ale Romaniei. N-a tinut cont ca aveam doar 16 ani. Ma bucur ca am reusit sa demonstrez ca n-a fost doar o intamplare"
Loredana Groza

PREMIILE CASELOR DE PRODUCTIE

In 1994 nu s-au acordat premiile 1 nici la „Creatie - prime auditii" si nici la „Interpretare". Editia din 1996 a avut si sectiunea „Case de productie". Premiul ntAi a fost obtinut de Societatea RomAna de Radiodifuziune (care nu stim pe cine producea), premiul 2 - Alpha Sound cu Scoala Vedetelor si premiul 3 - Electrecord. Din 2000 au nceput sa se mparta premiile n dolari, si masinile drept trofeu. S-au trezit cu autoturisme n fata casei 3Sud Est, n 2000, si Ana Maria, n 2001. In acelasi an au aparut sectiunile „Pop", „Pop Rock" si „Pop dance". Mai ramAne sa apara si sectiunea Pop corn!

IN PREMIERÃ..., AVANPREMIERA SPECTACOLULUI DE LA INTERPRETARE

La editia cu numarul XXI, „Mamaia" a plecat la colindat. La colindat statiunile n avanpremiera. Anuntul suna n felul urmator: „In avanpremiera Festivalului national de muzica usoara romAneasca Mamaia, teatru de revista «Fantasio» organizeaza un spectacol cu participarea concurentilor de la sectiunea «Interpretare» a festivalului, intitulat sugestiv chiar Avanpremiera Mamaia ’91. Desfasurat ntre 24 si 27 august, pe un itinerar cuprinzAnd statiunile de pe Litoral si n Constanta, spectacolul se bucura de participarea solistilor Madalina Manole, Gabriel Dorobantu, Ileana Sipoteanu si Daniel Iordachioaie". Cu alte cuvinte, turistii veniti la mare au putut „pre"-vedea spectacolul. Probabil a fost anul cu cele mai multe ciudatenii. Caci au mai urmat nca trei: La „Creatie - lucrari n prima auditie" - nu s-a acordat locul 1, Premiul special al juriului a revenit artistilor basarabeni Doina si Ion Aldea Teodorovici cu melodia „Eminescu", piesa total atipica pentru festival, iar trofeul l-a primit Carul 5 al Televiziunii RomAne. Care pe-atunci nu prea avea concurenta.

CEI MAI DINTRE CEI MAI

Cea mai tAnara cAstigatoare a Trofeului „Mamaia" este Ana Maria. Interpreta avea pe atunci doar 14 ani. Cel mai prolific compozitor al „Mamaiei" este, fara doar si poate, Horia Moculescu. Care i-a dat festivalului peste 100 de piese. Cea mai nedreptatita artista este Mirabela Dauer, care a ratat locul 1 la fiecare editie. Singurul interpret dar si prezentator al festivalului - Stela Popescu. Artista a cAntat n 1964 si a prezentat concursul alaturi de Ion Dichiseanu, n 1971. Cea mai talentata interpreta care a renuntat la cariera - Simona Florescu, sotia actorului Ion Dichiseanu. Ea a cAstigat Trofeul „Mamaia" n 1985.

×
Subiecte în articol: premiul mamaia editie de colectie trofeul