BALEGARUL MUZICII
Manelele sunt o boala a muzicii romanesti. In general, bolile se trateaza, nu se interzic. Si totusi specialistii au cerut interzicerea manelelor.
In ultimii 10 ani, in Romania s-a intamplat un fenomen ciudat: muzica de periferie, primitiva, facila si de prost-gust, a capatat o amploare fara precedent, invadand realmente straturile asa-zis superioare ale societatii. Peste tot, in discoteci, cluburi, restaurante de lux, se canta o asemenea muzica, iar ascultatorii, indiferent de rangul social, danseaza din buric pe ritmurile melodiilor care poarta denumirea generica de manele.
CHALLENGER-UL GUTA. Succesul incredibil al acestui gen a atras nemultumirea elitei din muzica romaneasca, respectiv compozitorii si vedetele cu palmares ale muzicii pop. Adica, specialistii. Confirmand spusele unui scriitor britanic, care zicea ca "nimeni nu poate fi specialist pur fara a fi idiot in sensul strict al cuvantului", acestia s-au indignat atat de tare, incat au propus interzicerea manelelor. Si nu asa, oricum, ci printr-o lege aprobata in Parlament sau printr-o ordonanta guvernamentala. Din fericire, opinia publica a reactionat prompt, amendand decisiv neputinta galagioasa a specialistilor. Acestia au fost nevoiti sa-si reconsidere pozitia si sa intre in competitie directa cu "flagelul" manelelor. Liderul absolut al acestui gen muzical (pseudo-muzical) a fost, pana nu demult, Adrian (Copilul) Minune. Mult prea ocupat sa cante si sa castige bani din asta, el a ignorat cu nonsalanta polemica declansata de compozitori, iar manelele se bucura in continuare de audienta. Mai scazuta, ce-i drept, caci orice inceput are si un sfarsit. Iar sfarsitul pare sa fie anuntat de zanganitul de arme al unui "razboi civil" al manelelor, in care protagonistii sunt Adrian Minune si "challenger-ul" Nicolae Guta. Cine va castiga aceasta competitie exotica nu stim, dar oricine va fi invingatorul, in castig va fi muzica...
MARIA TANASE - ASTA DA MANELISTA!
| ||
"Pana cand nu te iubeam,/ Dorule, dorule,/ Unde ma culcam, dormeam, / Dorule, dorule! / Dar acum, ca te iubesc, / Dorule, dorule, / Nu pot sa ma odihnesc, / Dorule, dorule!/ Ies afara sa ma duc, / Dorule, dorule,/ Nu stiu incotro s-apuc,/ Dorule, dorule!"
Maria Tanase - "Pana cand nu te iubeam"
Citește pe Antena3.ro |
|
MANELISTII VECHI SI NOINe convine sau nu, cea mai apropiata manea contemporana de maneaua veche, originala, este cea cantata in duet de Costi Ionita si Adi Minune, "Of, viata mea!". E suficient sa-i comparam textul cu cel al unei manele publicate de Anton Pann in "Spitalul amorului". Adi Minune: "Ooooooof, viata mea,/ Ooooooof, inima mea,/ Ooof, degeaba plang,/ Tare necajit mai sunt!". Anton Pann: "Of, of, of si aoleu,/ Arde sufletelul meu,/ Of, of, of si hop, hop, hop,/ Of, ce foc si ce potop!". Este doar un detaliu. O constatare care nu vine nici in sprijinul, nici impotriva cuiva. SUPARAT SUNT, DOAMNE, IARASI, PE CONTESTATARI!Daca melodia lui Dan Spataru "Drumurile noastre" ar fi lansata astazi de Nicolae Guta, precis ar capata denumirea de manea si ar fi trecuta la indexul muzicii proaste. Atitudine la fel de nociva ca si cea a manelistilor care "ciordesc" muzica altora si si-o autoatribuie. Este cazul notoriu al hitului "Suparat sunt, Doamne", care nu apartine de fel lui Adi de la Valcea, asa cum se laudase acesta, initial (pe urma a dat-o la intors), ci sarbului Jasmin Stavros. In original, melodia se numeste "Umoran" si e identica-identica cu cea a lui Adita, de nici nu mai stii cine pe cine a plagiat. Dar nu trebuie sa ne facem sange rau degeaba, pentru ca notiunea dreptului de autor la manelisti nu exista. Iar a le pretinde sa o respecte e ca si cand ai cere broastelor sa zboare sau porumbeilor sa latre. Deviza profesionala a manelistilor este simpla si pragmatica: "portofelul ca purcelul". Mai exista un aspect, cel cu care am inceput, si anume evaluarea si incadrarea unei melodii dupa cel care o canta. E o confuzie! "Suparat" n-a fost, nu este si nu va fi niciodata o manea, chiar daca o canta Adi de la Valcea. Este pur si simplu o foarte placuta melodie sarbeasca, ca si "Drumurile noastre". IMPOZIT PE MANELEExista doua momente de apogeu al manelelor. Unul a fost in perioada fanariota, cand acestea erau cantate la curtile domnesti (si, prin imitatie, la cele boieresti) si unul in zilele noastre, cand se canta peste tot. Dar mai ales la petrecerile noilor imbogatiti, care platesc bine. Ca altfel, de unde ar avea manelistii bani? In orice caz, apogeul fanariot al manelelor a fost atins, se pare, in timpul lui Voda Caragea, cand se pusese impozit si pe fumarit. Vremea impozitelor, vremea manelelor... N-ar trebui, oare, sa se puna impozit si pe manele? |