In calitate de aliat al lui Hitler, Antonescu s-a "inspirat" din "politica rasiala" a acestuia. Niciodata, in timpul regimului sau, maresalul nu a facut publica decizia de deportare.
"TRANSFER UNILATERAL"
In calitate de aliat al lui Hitler, Antonescu s-a "inspirat" din "politica rasiala" a acestuia. Niciodata, in timpul regimului sau, maresalul nu a facut publica decizia de deportare.
Raportat la celelalte componente ale politicii etnice a regimului Antonescu, rezulta ca acesta viza, dupa cum precizeaza raportul Comisiei Internationale privind studierea Holocaustului in Romania, din 2005, "obtinerea omogenitatii etnice a tarii - prin "transferul" in afara al minoritarilor si aducerea in tara a romanilor din tarile vecine".
PROIECTE SI TEORII. Desi in epoca au existat mai multe lucrari ale specialistilor in sociologie sau eugenie (teoria care preconizeaza ameliorarea populatiilor umane prin masuri genetice) nu exista nici o dovada care sa demonstreze ca Antonescu s-a inspirat din vreuna dintre acestea. Intr-o viziune de ansamblu a statului romanesc, populatiile evreiasca si rroma "urmau sa faca obiectul unor acorduri de transfer sau de schimb de populatie intre Romania si diferite state. Pentru evrei si rromi, solutia preconizata era «transferul unilateral», ceea ce, practic, insemna trimiterea peste granita. Teritoriul unde guvernul roman putea face acest lucru era Transnistria. Masurile de de-portare partiala a evreilor si a rromilor in Transnistria in 1941 si 1942 pot fi privite ca un element al acestei politici de purificare etnica".
Materialele de epoca la care avem acces in prezent nu lamuresc de ce - in conditiile in care "transferul" peste granita era parte a politicii etnice - deportarile s-au limitat doar la anumite categorii de rromi. Insa in acei ani, cand rromii au devenit peste noapte o "problema" pentru autoritati, conceptia guvernantilor nu putea fi total straina de perceptia pe care societatea romaneasca o avea asupra rromilor, asa cum este reflectata in cercetarile sociologice din anii â30. "Selectia" si deportarea i-a avut in vedere doar pe acei rromi care duceau un mod de viata "tiganesc".
DEPORTATI, 12%. Dintr-un total de 208.700 de persoane - cat estima Institutului Central de Statistica populatia rroma din Romania - au fost recenzate, in mai 1942, aproape 41.000 de persoane, deci aproximativ 20% din total. Dintre acestea, vom vedea ca au fost deportate in Transnistria ceva mai mult de 25.000 de persoane (deci aproximativ 12% din numarul total al rromilor).
Citește pe Antena3.ro
ISTORIC AL PROPRIEI COMUNITATI
| ||
|