x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dimensiunile frumusetii

Dimensiunile frumusetii

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    25 Iul 2005   •   00:00
Dimensiunile frumusetii
TOATE-S VECHI SI NOUA TOATE
"Aristotel ar fi spus ca frumusetea este un dar al zeilor. Socrate, o domnie de scurta durata. Platon, o superioritate de la natura. Theofrast, o inselaciune. Theocritos, o pedeapsa de fildes. Iar Carneade, o domnie fara paznici", scria istoricul si savantul grec Diogenes in "Vietile si doctrinele filosofilor".

A fi sexy sau a fi frumos? Aceasta este intrebarea. Cu trei variante de raspuns. Poti sa fii frumos, fara sa fii sexy. Poti sa fii sexy, fara sa fii frumos. Si cel mai putin probabil, poti sa fii si sexy, si frumos.

FRUCT VARATIC. Dar ce este frumusetea? "Frumusetea seamana cu fructele varatice care se strica lesne si nu pot sa tina multa vreme. Si, de cele mai multe ori, ea da nastere la o tinerete desfranata si la o batranete cam rusinata. Totusi, daca ea nimereste unde trebuie, face sa straluceasca virtutile si sa roseasca viciile", scria filosoful Francis Bacon in "Eseuri". Este cam greu de gasit o definitie, dar filozofii, poetii, pictorii, artistii, in general, au gasit metafore si culori care sa descrie frumusetea. Pentru ca fiecare om sa perceapa in felul lui coordonatele frumusetii. "Cat despre frumosul absolut, daca nu este cel care, in toate timpurile, pretutindeni si de catre toti oamenii, este recunoscut drept frumos, nu stiu in ce ar consta... Problema frumosului ar fi deci o problema de timp si de loc. E trist... dar e adevarat. Voltaire il prezentase pe Shakespeare ca pe un huron, un betiv ciudat. Si Franta l-a crezut pe Voltaire. Si totusi, cel mai inversunat partizan al filosofului din Ferney, nu avea decat sa traverseze Canalul Manecii pentru a gasi fixata opinia contrara. De partea asta a stramtorii, Shakespeare era un barbar, o bruta. De partea cealalta, un zeu. Astazi, in Franta, daca Voltaire ar putea reveni si ar emite din nou o opinie asemanatoare, oricat de Voltaire ar fi fost, ar fi si ar deveni, i s-ar rade in nas...". Aceasta analiza a compozitorului Hector Berlioz, din "Serile orchestrei", este atat de actuala si dupa doua sute de ani.

LUCRURI MICI, LUCRURI MARI. Dar sa vedem cum a evoluat perceptia asupra frumusetii. Scriitorul francez Pierre de Brantôme (1540-1614) a lasat un "testament" care contine treizeci de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o femeie ca sa fie frumoasa cu adevarat: "Trei lucruri albe: pielea, dintii si mainile. Trei lucruri negre: ochii, genele si sprancenele. Trei lucruri rosii: buzele, obrajii si unghiile. Trei lucruri lungi: corpul, parul si mainile. Trei lucruri scurte: dintii, urechile si picioarele. Trei lucruri largi: pieptul, fruntea si locul dintre sprancene. Trei lucruri stramte: gura, talia si ce-i mai jos. Trei lucruri groase: bratele, coapsele, pulpele. Trei lucruri subtiri: degetele, parul si buzele. Trei lucruri mici: sanul, nasul si capul". Aceste "masuri" erau la moda pe la 1600. In zilele noastre cerintele s-au schimbat doar prin partile esentiale. Si acum se cauta dintii albi, care sunt din portelan. Daca n-ai ochii negri, poti sa-ti pui lentile de contact, iar talia si ce-i mai jos de ea a ramas la fel de stramta. Deci s-a schimbat? Cel putin unul dintre cele trei lucruri mici. Mai exact, sanii. Natura si tehnologia avansata (a se citi silicoanele) au dat o alta dimensiune buzelor si sanilor. Astfel ca din cele trei lucruri subtiri a ramas doar una: degetele. Caci si parul a suferit modificari. Ori e dat cu spuma, ori cu fixativ, ori cu balsam, ca sa para cat mai voluminos. Chiar daca femeia are tot ce-i trebuie, nu-i neaparat si sexy. O vorba din batrani spune: "degeaba e frumoasa daca n-are sculatoare". Cu alte cuvinte, degeaba e frumoasa daca n-are sex-appeal. Mai pe romaneste, daca nu-l are pe vino-ncoa. Si mai pe romaneste, daca nu ti se aprind calcaiele dupa ea. Ce s-ar intampla daca toate femeile ar fi sexy? Raspunsul l-a gasit Voltaire cu mult inaintea noastra: "Sa presupunem ca toate statuile ar fi ca Venus de Medici, ca toate tragediile ar fi atat de frumoase ca «Ifigenia» lui Racine, ca toate operele in versuri ar fi tot asa de bine alcatuite ca «Arta Poetica» a lui Boileau, toate comediile atat de bune ca «Tartuffe» si tot asa in toate genurile. Ati avea oare o tot atat de mare placere de a va bucura de aceste capodopere devenite banale pe care ati avut-o atunci cand erau rare? Spun cu hotarare ca nu... Din cele obisnuite nu se face pasiune. Dar daca ar fi o suta de femei frumoase, am alerga dupa ele pentru a le... cinsti."

ALESII: VEDETE, POLITICIENI, ACTORI, CANTARETI
Aceasta editie de colectie s-a nascut pe baza sondajului realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), in perioada 24-31 mai. 2.000 de romani au ales care sunt cei mai sexy romani. Cei care ne-au oferit raspunsuri au peste 15 ani, iar interviurile s-au desfasurat la domiciliile acestora. Eroarea maxima este de ±2,2%, la o probabilitate de 0,95. Tipul esantionului este probabilist, selectia este aleatoare a punctelor de esantionare si a subiectilor. In analiza prezentata s-a tinut cont de nivelul de educatie al celor chestionati (studii: sub liceu, liceu si peste liceu), de categoriile de varsta (15-30 de ani, 31-55 de ani, 56 de ani si peste), de venit (media fiind de 7,8 milioane de lei pe fiecare familie). S-a mai tinut cont de mediul rezidential (urban sau rural) si de regiunile in care traiesc (Moldova, Transilvania, Banat, Crisana-Maramures, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Bucuresti). 2.000 de romani au votat "Cele mai sexy vedete tv", "Cei mai sexy politicieni", "Cei sexy actori", "Cei mai sexy cantareti", "Cei mai sexy sportivi" si "Cei mai sexy straini".

UN CUPLU ATRAGATOR


Ea: corpul bine proportionat, ochi albastri, par negru, inteligenta, fusta scurta, slaba, nu se machiaza, nu fumeaza. El: ochi caprui, par negru, fara mustata si fara barba, cu trasaturi frumoase ale fetei, tanar cu putini bani, inteligent, nu fumeaza. Asa ar trebui sa arate un roman ca sa fie atragator.

GUSTURILE NU SE DISCUTA


Prin acest sondaj, am aflat si noi ce prefera, la scara mica, romanii. Nu de putine ori, raspunsurile intervievatilor ne-au luat cu totul prin surprindere. Va prezentam doar cateva dintre cele mai socante preferinte, restul ramane sa-l descoperiti in paginile urmatoare. Luminita Anghel a prins doar locul doi in topul cantaretelor sexy, iar Irina Loghin a luat coronita. Traian Basescu este mai sexy decat Petre Roman, in lumea politicienilor bineinteles. Iar in sport Nadia Comaneci conduce detasat in fata colegelor ei, mult mai tinere.

INTELIGENTA LA ROMANI


Femeile sunt atrase de barbati inteligenti, in proportie de 76%, iar barbatii sunt atrasi de femei inteligente, in proportie de 80%. Mai sunt si reprezentante ale sexului frumos, in proportie de 5%, care nu cauta inteligenta la un reprezentant al sexului tare. Iar 2% dintre barbati vor doar partenere fara circumvolutiuni pe creier. In plus, le plac femeile inteligente, dar cu fusta scurta.

×
Subiecte în articol: lucruri editie de colectie