x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Dincolo de orice deceptie

Dincolo de orice deceptie

de Dana Andronie    |    04 Sep 2006   •   00:00
Dincolo de orice deceptie
REVERENTA
Tot ceea ce voi scrie este o simpla parere. Sau o simpla tristete pe care mi-o asum fara sa clipesc.

Foarte multa lume se indeparteaza de credinta din cauza preotilor pacatosi. Multi melomani fug de muzica folk din cauza caracterului indoielnic al unor cantareti de folk. Am trait pe pielea mea o asemenea experienta si muzica folk a supravietuit in sufletul meu, in pofida tuturor deceptiilor.

INGERII. Am fost aproape de muzica folk pana la identificare. Am vrut sa particip la reconstituirea, din cioburi si din amintiri, a unei minuni in care credeam. Mai cred si acum, dar nu cu exaltarea inocentului, ci cu maturitatea supravietuitorului. Tot ce am vazut, am auzit si am simtit timp de o luna - cat a durat Festivalul "Folk you!" - mi-e greu sa descriu cu propriile cuvinte. Dar va pot spune o poveste. Ea a fost scrisa de Mircea Micu si publicata in volumul de proza "Secretul Doamnei de Zapada" (Editura Cartea Romaneasca, 1984). Scurta povestioara se numeste "Dincolo de balcon" si o voi reproduce aproape integral. Cine are urechi de auzit sa auda: "In adolescenta, locuiam vizavi de cimitirul cartierului. (...) Tot aici imi completam lecturile poetice din autori morti sau interzisi. (...) Si de cate ori se arata vreo procesiune mortuara, ma strecuram in capela cu ziduri reci, (...) ascultand prohodul, dar, mai ales, raspunsurile corului care canta nevazut, undeva in balconul capelei. (...) Multa vreme am cercetat cu privirea balconul de piatra pustiu, incercand sa-mi imaginez cum arata cei care canta in acel cor enigmatic. Erau, dupa parerea mea, vreo cinci sau sase femei cu voci de soprane si altiste si trei-patru barbati cu voci de tenor si bas. Stateau, probabil, asezati dincolo de zidul de piatra ornamentat, nu li se vedeau nici macar capetele, doar vocile lor melodioase razbateau duios, amplificate de boltile inalte. Intr-o zi, alaturi de mine, un batranel carunt si melancolic, venit sa asiste la slujba, mi-a soptit intre doua refrene: «Canta ca niste ingeri...». N-am raspuns, desi afirmatia lui imi sporea curiozitatea. Dupa cateva clipe, batranelul a continuat incurajator: «Tinere, te rog, urca pe scarita aceea, du-te pana sus si vezi cum arata corul! Trebuie ca doamnele sunt tinere si frumoase (...). Tot ce-mi doresc, cand o fi sa mor, sa-mi cante frumoasele astea la capatai. Corul asta de ingeri». (...) M-am furisat incet pe langa pereti, profitand de clipa in care preotul cuvanta obisnuita predica, am ajuns in fata usii scunde si am inceput sa urc o scara ingusta (...). Cu pasi usori, am ajuns in capul scarilor si am aruncat o privire spre interior. Asezati pe niste butuci de lemn, cu spatele sprijinit de perete, sapte batranei stirbi si fara par, cu manecile suflecate, intr-un extaz greu de descris, isi intindeau unul altuia o plosca, mirosind patrunzator a tuica. In jur erau aruncate zeci de sticle, iar intr-un piron stateau atarnate, unele peste altele, un set de haine negre si soioase. (...). Am coborat incet si neobservat de nimeni. Batranelul m-a intampinat nerabdator, cu ochii stralucind de curiozitate: «Ei, nu-i asa ca e un cor de ingeri? (...) Spune-mi, sopranele sunt blonde?». «Blonde, am zis, blonde si frumoase ca ingerii». Dupa care am iesit in aerul curat, incarcat de parfum de floare si miros crud de clorofila".

Muzica folk da uneori si dureri de suflet, nu numai de cap
Pe scena noastra au urcat toti folkistii care au crezut totusi ca merita sa semneze condica la un festival de muzica adevarata pe malul marii

CE CONTEAZA?! Am crezut mult timp in adevarul versurilor militante interpretate retoric si convingator pe scena de Florian Pittis: "Nu conteaza cat de lung ai parul/ Important e cum si cat gandesti". M-am inselat. Daca as judeca muzica folk dupa cum si cat gandesc cei care canta, rezultatul n-ar fi tocmai in favoarea muzicii. Nu, nu e important cum si cat gandeste un cantaret folk, important e ceea ce canta. Altfel nu mai ramane nimic.

P.S. Exista si exceptii si ma inclin in fata lor cu o reverenta de smerenie. N-am sa le scriu numele, ca sa nu-i "desecretizez" pe ceilalti.

"Asezati pe niste butuci de lemn, cu spatele sprijinit de perete, sapte batranei stirbi si fara par, cu manecile suflecate, intr-un extaz greu de descris, isi intindeau unul altuia o plosca, mirosind patrunzator a tuica. In jur erau aruncate zeci de sticle, iar intr-un piron stateau atarnate unele peste altele un set de haine negre si soioase" - Mircea Micu, "Dincolo de balcon"

"Batranelul m-a intampinat nerabdator, cu ochii stralucind de curiozitate: «Ei, nu-i asa ca e un cor de ingeri? (...) Spune-mi, sopranele sunt blonde?». «Blonde, am zis, blonde si frumoase ca ingerii». Dupa care am iesit in aerul curat, incarcat de parfum de floare si miros crud de clorofila" - Mircea Micu, "Dincolo de balcon"

PARANTEZE
12 seri am cantat impreuna, de la Mamaia pana la Neptun "Dincolo de orice vama/ Dincolo de DA sau NU/ dincolo de toata lumea/ Folk you!". Acest strigat de ajutor - FOLK YOU! - a beneficiat de un cantec compus special pentru festivalul nostru de Olarasu. Iar Vladimir a reusit la doar 4 ani sa-l acompanieze la muzicuta pe Dinu al mare
Festivalul "Folk you!" nu este o afacere. Adica nu este ceva din care cineva, oricine ar fi el, incearca sa scoata bani. Este o campanie de reabilitare a unui gen pentru unii cazut in desuetitudine. Este un pariu cultural care n-are nici o legatura cu Ministerul Culturii. Incercati sa explicati acest algoritm unui intreprinzator de pe Litoral. E ca si cum v-ati duce la Politie sa va apere de infractori! Si totusi la Vama Veche exista un minicomplex turistic cunoscut sub numele de "La Mitocanu". Ei bine, "mitocanii", adica patronii, au renuntat la interesele imediate (a se citi banesti) de dragul folkului. Ne-au pus la dispozitie: curent electric, mese, scaune si plaja ca sa ne putem desfasura.

Le multumim inca o data pentru gestul lor de solidaritate cu demersul nostru.

Daca tot suntem la capitolul "paranteze", vreau sa mentionez faptul ca denumirea proiectului si proiectul in sine - FOLK YOU! - nu are ADN-ul tuturor celor care si-l revendica. El s-a nascut aici, la Jurnalul National, si nu in alta parte. Dar se pare ca e frumos copilul, daca toata lumea vrea sa-l infieze.

×
Subiecte în articol: dincolo folk editie de colectie