x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Diva Angela

22 Mai 2005   •   00:00

MAIASTRA
A cucerit cu vocea si cu personalitatea ei, in care imbina pasiune si fragilitate. A cantat pe toate marile scene ale lumii. Soprana Angela Gheorghiu.

  • de IRINA MUNTEANU

  • La Luxemburg, Angela Gheorghiu a cantat cu ocazia semnarii Tratatului de aderare si s-a intretinut in culise cu Traian Basescu
    Angela a avut o "dubla viata" in copilarie; era in acelasi timp ucenica in muzica si eleva. "Am inceput pe la 5 ani sa cant un lied de Brahms. In timp, a fost clar pentru mine, pentru profesori si parinti, ca trebuie sa devin cantareata de opera." La 14 ani a venit la Bucuresti, pentru a urma liceul de muzica. "Stateam la internat. Jumatate din elevii de acolo erau muzicieni, jumatate balerini. Era atmosfera superartistica." Soprana isi aminteste cu dragoste de perioada studentiei: "Conservatorul era o scoala extraordinara; am studiat arta actorului, armonie, istoria muzicii, filozofie, balet. Dar, de cand am terminat Conservatorul, in intreaga mea cariera, tot ce am facut, am facut de una singura".

    ACASA. L-a iubit pe Iosif Sava, iar sentimentul a fost reciproc. "Faceam niste serate extraordinare. Eram mereu pe scena, in compania celor mai importante figuri artistice din Romania. Toate lucrurile astea le faceam in paralel cu clasa de canto."

    Plecarea din Adjudul natal nu a fost decat o prefigurare a calatoriilor ce aveau sa urmeze, ducandu-i pe Angela si talentul ei pe cele mai renumite scene ale lumii. Unde sta cel mai mult? Peste tot si nicaieri. "Acasa, pentru mine si pentru Roberto, inseamna Bucuresti si Paris." Cantareata savureaza schimbarile de peisaj: "Nu sufar atunci cand plec. Sunt obisnuita sa ma duc in alt loc, in alt oras, sa dorm intr-un alt pat, intr-un alt hotel".

    ROLURILE. Soprana trece cu usurinta de la un concert la altul, de la un rol la altul. Dar in spatele acestei usurinte stau zeci de ore de munca. De exemplu, rolul din "Romeo si Julieta" are o partitura de cateva sute de pagini. "Daca faci pentru prima oara un rol, e mai multa munca. Poti sa debutezi intr-un teatru sau sa apari pe scena unui teatru unde canti de 10 ani. Nu-i acelasi lucru." Repertoriul ei include roluri ca Mimi (Boema), Violetta (Traviata), Liu (Turandot), Micaela si Carmen (Carmen), Julieta (Romeo si Julieta), Zerlina (Don Giovanni). In iunie va canta la Covent Garden in "Boema" si in 2006 in "Faust", iar la Metropolitan Opera in toamna, in deschiderea stagiunii, va interpreta rolul din "Tosca".

    E o sansa sa intri in pielea a diferite personaje si soprana face acest lucru cu placere. "Am jucat in caractere din epoci si stiluri foarte diferite. Nu poti sa spui ca nu esti norocos daca ai posibilitatea sa traiesti viata altcuiva, macar pentru doua, trei ore. Mie imi place sa fiu pe scena, imi place sa fiu aplaudata, altfel as canta in baie."

    Angela Gheorghiu are doua fete adoptive: Ioana (15 ani) si Ornella (14 ani). Ioana a inceput si ea sa cante, are o formatie. "E foarte talentata la limbi straine. Ornella, la fel. Face si pian, a inceput si cu chitara. Nu prea au ele curaj sa cante in fata mea si-mi pare rau", spune soprana.

    TIMP LIBER. Atunci cand are putin timp liber, Angela merge cu sotul ei intr-un club, pentru a dansa. Dar acest lucru se intampla destul de rar. "Unde n-am fost niciodata? N-am fost in viata mea la discoteca! Regret lucrul asta un pic, cateodata! Mi-a fost teama de fum, ori n-am avut chef, ori mi-a fost teama."

    Pe langa opera, soprana abordeaza stilul crossover, o denumire folosita pentru artistii de muzica clasica care interpreteaza alt gen. De asemenea, realizeaza un CD cu muzica romaneasca de toate genurile.

    Am avut profesori foarte buni, familia Nica din Adjud, care m-au adorat de cand ne-am vazut prima oara. Ma duceam la Casa Pionierilor sa studiez la pian si ei veneau la mine acasa, pentru meditatii la Limba romana. Am avut o situatie speciala si am suferit - Angela Gheorghiu, soprana

    IUBITOARE DE TEATRU

    Le-a cunoscut pe Sofia Loren, pe Cate Blanchett si Gwyneth Paltrow. S-a mai intalnit si cu Sting, Elton John, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, Anthony Hopkins, Andrew Lloyd-Webber, Diana Krall, Printul Charles, Printesa Diana, Karl Lagerfeld. "Cred ca in Romania exista actori completi: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Olga Tudorache, Ion Caramitru, Florin Piersic Junior, Maia Morgenstern. Filmele lui Pintilie sunt superbe." Cand e in Bucuresti, ii place sa mearga la teatru. Una dintre ultimele piese vazute e "Take, Ianke si Cadar".

    POVESTEA DE DRAGOSTE

    Angela Gheorghiu este sotia tenorului Roberto Alagna. "Iubirea noastra a devenit o legenda. Ne-am vazut, ne-am placut, ne-am luat si suntem impreuna de 10 ani. Ne-am cunoscut la Metropolitan si ne-am casatorit acolo. El este francez, nascut la Paris din parinti sicilieni. Incercam sa ne facem placere unul altuia, sa ne acceptam si sa fim tot timpul proaspeti. E un avantaj ca suntem mereu in alta parte, in alt ambient. Cred ca, pe o perioada de sase ani, am fost aproape 90% din timp impreuna." Cei doi soti au jucat impreuna in filmele "Tosca" si "Romeo si Julieta".

    "TRADEZ FOARTE USOR HAINELE SI PARFUMURILE"

    Pentru a avea vocea in forma, soprana nu recurge la trucuri. "Incerc sa nu racesc, pentru ca mi-as putea pierde un pic din voce, si sa am o viata cat se poate de normala, pentru a nu-mi construi dependente. Sunt foarte multi cantareti care nu consuma anumite alimente sau bauturi, nu mananca inghetata sau alune. Eu n-am din astea..." Angela nu-si refuza lucrurile marunte care o fac fericita: un peisaj superb, o masa frumoasa, un spectacol nou. Cand era mica, i-ar fi placut sa traiasca in epoca imparatesei Sissy si in epoca medievala. "Acum parca mi-ar placea anul 1900, dar nu pentru toata viata. Numai de curiozitate, sa vad cum a fost. Nu ma plang de perioada in care traiesc. Ma simt bine in pielea mea, fie ca port blugi sau o rochie superba." Imbraca hainele in functie de starea de spirit. "Tradez foarte usor hainele. La fel si parfumurile."
    ×
    Subiecte în articol: angela soprana editie de colectie