x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Doimaistii si folkistii

Doimaistii si folkistii

de Claudia Daboveanu    |    05 Sep 2005   •   00:00
Doimaistii si folkistii
CUCERIREA OBELISCULUI
2 Mai a fost un loc ales de noi, pentru o noua seara "Folk You!". Au cantat Victor Socaciu, Dinu Olarasu, Maria Gheorghiu si Stefan Orfescu. Ploaia de stele (adevarata!) a fost un bonus pentru bunele intentii.

Al doilea week-end de muzica si poezie s-a desfasurat pe nisip, asa cum si-a dorit Motu Pittis inca din prima seara. Impresionata, pesemne, Divinitatea ne-a facut cadou o ploaie de stele, in cinstea tuturor celor care considera ca "banul si prostia sunt pericole morale". In cinstea tuturor celor frumosi pe dinauntru care, o data cu briza sarata, au respirat muzica si poezie, intr-o lume infestata de kitschuri.

ADEVARATI. Dinu Olarasu (zis si Dolarasu’, fara nici o legatura cu bancnotele verzi) a cantat si vineri, si sambata. Marturiseste ca este pentru prima oara cand canta fata-n fata cu marea. E un cantautor mai special din generatia de mijloc a folkistilor, care isi compune atat versurile, cat si muzica. Interpreteaza dupa partitura pe care-s inserate si versuri. Dar numai cateodata arunca un ochi pe ea, de control. Pentru ca Dinu le stie pe dinafara si le da in vileag cu un glas care-i tasneste dinlauntrul fiintei.

CEL MAI FAIN BAIAT. E un poet printre muzicieni si un muzician printre poeti. Poti numara pe degete artistii care nu canta pe versurile lui. "Poate sunt cam alandala/Poate sunt cam demodat/Dar nu am intentii rele/Sunt cel mai fain baiat/ (...) Intreaba-ma ce-as vrea sa fie/Doar muzica si poezie", canta Dinu, o data cu publicul, rapid castigat. Dinu a venit pe nisipul din 2 Mai si a doua seara.

Deja obisnuit cu "clima si ambientul", cum ar spune Alexandru Andries, Olarasu a reluat cele mai aplaudate piese interpretate cu o seara inainte, dar a cantat si altele, invitandu-l alaturi de el, sa-l acompanieze, pe omul-orchestra, Oliver Starc. Oliver si Dinu au facut show. Au improvizat, s-au completat, s-au pozat, au fost adevarati. Au simtit ca asta e dorinta doimaistilor, care ar fi sanctionat tot ce detectau a fi contrafacut.

LIVE. Maria Gheorghiu a cantat cu Stefan Orfescu. Piese cunoscute de-ale ei, dar si preluari din repertoriul international de gen. "Moon Shadow" a fost una dintre ele. "Dust in the Wind" a fost alta, apartinand trupei Kansas. Maria a interpretat varianta propusa de Sarah Brightman, care "o coafeaza mai bine", dupa cum a spus.

ELEGANT. Rugata de un spectator sa cante "Copaci fara padure", Maria a refuzat elegant, spunand: "E cantecul Tatianei, o sa-l auziti chiar de la ea, saptamana viitoare. Maria si Stefan au incercat sa cante si ceva in prima auditie, pe versurile lui Dinu Olarasu. Maria a inceput o data, a inceput de doua ori, nu i-a iesit. Uita versurile, piesa era mult prea noua.

Credeti ca s-a suparat cineva, in afara de ea si Stefan? Nici pomeneala. Doimaistii au stiut sa aprecieze spontaneitatea, sinceritatea si momentele de live, din ce in ce mai rare intr-o lume invadata de falsuri de orice fel.

"Pentru mine, marea si nisipul sunt femeia si barbatul, muzica si poezia. Inainte de recital, am ramas in mare cu Simona ca sa… beep! Am facut de atatea ori… beep, incat cred c-as putea avea copii cu marea!"
Dinu Olarasu, cantautor

ADOPTAT DE ROMANI


Strainul cu chitara care a urcat dezinvolt pe scena din 2 Mai isi castiga existenta numai din muzica. Oliver Starc traieste la Neuchatel, partea franceza a Elvetiei. A studiat pictura, e autodidact intr-ale muzicii (dar i-a iesit foarte bine) si din toate economiile si-a incropit un studio, in care-si inregistreaza piesele. In recital, e "omul-orchestra". Zambeste, onorat ca l-am comparat cu Louis de Fun"s, actorul lui preferat. A facut ca trompeta, ca muzicuta, ca toba… Si-a prezentat "marfa" excelent. E clar, chiar poate trai din muzica. Acolo.

NOUA GENERATIE DE FOLKISTI, PE FAZA LA 2 MAI


Un coleg de breasla, pe care l-am intalnit pe plaja din 2 Mai, imi reproduce cuvintele fiica-si: "Sa mai stam doar un cantec, va rog, vreau s-o mai aud pe doamna care canta ca la opera". Au stat nu unul, ci vreo 10 cantece, inainte cu o seara, in Vama, pentru ca dupa "doamna care canta ca la opera" - citeste Magda Puscas - a urmat "domnul cu muzicuta si mustati, care se legana pe sub flori". Adica Doru Stanculescu. Fetita are 8 ani. Si si-a "obligat" parintii si fratele geaman sa iasa din corturile de la 2 Mai inca doua seri, caci tocmai langa camping se intamplau alte muzici care o fascinau. Generatia de scoala primara a mileniului III poate deveni portavocele unui spirit nascut din fronda la prostia revarsata... Baietelul de cativa ani al lui Dinu Olarasu, Vladimir, a rezistat eroic pana dupa miezul noptii. Mai ales ca inainte de-a urca pe scena Motu si ceilalti artisti, Vladi s-a suit acolo, unde s-a purtat cu atata naturalete, incat am crezut c-o sa ne cante si el. Datele le are deja…

OM BUN, CHITARA RECE


Exista un om bun, care nu i-a mai dedicat o melodie sotiei intr-un recital de foarte multa vreme. Omul se cheama Victor Socaciu, iar sotia, prezenta la fata locului, se numeste Marina Almasan. "E un cantec care-i place Marinei foarte mult." La 2 Mai, lumea sta direct pe nisip. Turceste, culcata sau cu genunchii la gura. Lumea canta cu Victor. Nu numai piesa cu adresa, ci toate cantecele interpretate cu chitara rece. Si Motu. Doar a lui a fost ideea… Socaciu a renuntat la negativ, intuind ca doimaistii nu vor mai avea o atitudine pozitiva…

×
Subiecte în articol: muzica dinu editie de colectie dinu olarasu