ASTEPTAREA
Drumul spre Statele Unite pentru orice roman trece pe la Consulat, acolo unde se face cererea de viza.
Acceptul sau refuzul vizei pentru Statele Unite ale Americii tine numai de persoana care solicita acest lucru, dar mai ales de documentatia cu care se prezinta la Consulat. Tineri studenti care vor sa plece pentru vacanta de vara sa munceasca pe meleaguri americane pentru 5-6 dolari pe ora stau emotionati, asteptand ca un ofiter consular sa-i cheme la interviu. La fel de cuminti si tacuti sunt si romanii care vor sa ajunga la rude sau care pur si simplu isi doresc sa viziteze tara tuturor posibiltatilor. Vara consulatul este mai aglomerat din cauza numarului foarte mare de studenti care pleaca sa lucreze prin programe de genul work& travel. Totusi, indiferent de anotimp, cei care vin din provincie pentru viza trebuie sa stie ca trebuie sa stea peste noapte in Capitala, intrucat pasapoartele se ridica abia a doua zi dupa interviu. Sirul drumui pentru viza incepe cu plata unei taxe de programare de 11 dolari, lucru care se poate face la orice sucursala a Bancii Transilvania. Pentru 11 dolari primesti un PIN, cu ajutorul caruia te programezi la interviu. Daca vreti sa plecati in mare graba in Statele Unite este bine sa fiti informati despre faptul ca nu exista regim de urgenta pentru acordarea vizelor. Cu alte cuvinte, trebuie sa va faceti programarea din timp si, asa cum este recomandat si pe site-ul Ambasadei SUA, sa nu va cumparati bilete de avion inainte. Pentru interviu trebuie sa mai achitati o taxa de viza de 100 de dolari.
TURISTI. Viza pentru turism (tip B2) este disponibila pentru persoanele care doresc sa mearga temporar in Statele Unite ale Americii, pentru vacanta, timp liber, dar si pentru vizitarea familiei, a rudelor, prietenilor sau cunostintelor. Daca studentii care asteptau sa primeasca viza temporara de munca nu erau foarte stresati ca vor fi refuzati, nu acelasi lucru se putea spune despre cei care doreau sa mearga la rude. Un domn la vreo 40 de ani, al carui tata locuieste in Statele Unite dinainte de â89, era aproape sigur ca nu va primi viza. Inainte de a intra la interviul propriu-zis incerca sa-i convinga pe cei din jurul lui ca nu vrea sa imigreze, ca doar isi doreste sa isi revada tatal, aflat la o varsta inaintata. Cand emotiile deveneau din ce in ce mai evidente, a trecut o doamna bucuroasa, cu o viza de 10 ani. De acum isi va putea vizita fata pana la finele vietii, dupa cum a reusit sa ingaime bucuroasa. Si totusi, de unde frica de refuz? Persoanele care solicita viza turistica trebuie sa dovedeasca ofiterului consular ca detin legaturi trainice cu o resedinta situata in alta tara decat SUA, pe care nu intentioneaza sa o abandoneze, si ca vor parasi Statele Unite la sfarsitul vizitei lor. Cert este ca pentru fiecare roman in parte actele pot fi diferite, in functie de circumstantele din jurul fiecarui solicitant.
ACTE. Astfel, solicitantii de viza turistica ar trebui sa ia in considerare ce documente sau informatii pot aduce la consulat pentru a demonstra situatia economica, personala, dar si sociala pe care o au in tara. Dovezi utile in acest sens pot fi extrase de cont, adeverinte de lucru sau o invitatie din Statele Unite. O data ce ati primit viza, la calatoria in Statele Unite nu trebuie sa va speriati ca vi se vor lua amprentele sau veti fi fotografiat. Incepand cu 5 ianuarie 2004, a fost introdus programul US-Visit, in baza caruia toti pasagerii cu varste cuprinse intre 14 si 79 de ani sunt supusi amprentarii si fotografierii digitale.
|
Tipuri de vize necesareViza de intrare in Statele Unite ale Americii se obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, din Strada N. Filipescu nr. 26, tel:021/ 316-4052, e-mail: visasbucharest@state.gov. Cei care vor sa ajunga in SUA trebuie sa stie ca viza SUA nu se elibereaza de autoritatile de frontiera. De asemenea, conform legii americane privind imigrarea si naturalizarea exista mai multe categorii de viza: viza de vizitator/turistica (B2), viza in interes de serviciu (B1), viza de tranzit (C), viza de studii (F) si (M), viza pentru schimburi de experienta (J si Q), vizele de munca (C, D, H1-B, H2-B, I, L, P3, R). Pentru mai multe detalii, puteti consulta Departamentul de Stat al Statelor Unite (www.travel.state.gov) sau Ambasada Statelor Unite la Bucuresti (www.bucharest.usembassy.gov). |
Citește pe Antena3.ro