x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Editorial - Piersicii nu au varsta

Editorial - Piersicii nu au varsta

de Dana Andronie    |    29 Ian 2007   •   00:00

Ce-ar fi facut Florin Piersic daca era mut? Simplu: v-ati uitat vreodata la palmele lui, mari ca niste lopeti? Va dati seama cata forta de expresie au aceste palme, cu degete cu tot! Ei bine, daca ar fi fost mut, l-ar fi rugat pe bunul lui prieten Amza Pellea sa-i faca rost de buletin de Oltenia. Pentru ca oltenilor - dupa cum se stie - daca le legi mainile, nu mai pot vorbi. Vreau sa spun ca, daca Florin Piersic ar fi fost mut, ar fi vorbit cu mainile, si tot n-ar fi tacut. Caci, de fapt, el nu vorbeste, ci comunica. Emana comunicare, asa cum piersicii fac piersici. Iar piersicile n-au varsta.

Nu poti sti niciodata daca au fost facute de un piersic tanar sau de un piersic batran. Daca tot am invocat analogia cu piersicul, ca pom, putem merge mai departe, reamintindu-va ca pomul se defineste prin fructe, iar omul, prin fapte. Faptele fundamentale ale lui Florin Piersic sunt rolurile memorabile din filmele si piesele in care a ajucat, mai putin trecatoarele intamplari din viata sa privata. El este, in primul rand, Harap-Alb, Anghel Saptecai, Margelatu, Lennie, Indianul, Pietro Gralla, Maskin, Peer Gynt, nu sotul Tatianei Iekel, al Annei Szeles sau al Anei Piersic.

Cineva a spus ca, daca Piersic s-ar fi nascut in alta parte, ar fi fost miliardar. Dar, oare, daca s-ar fi nascut in alta parte, Florin Piersic ar mai fi fost Florin Piersic? Ceva ma face sa cred ca nu. Caci, asa cum palmierii nu traiesc in Romania, nici piersicii nu cresc la Polul Nord. de dana andronie

×
Subiecte în articol: piersic editie de colectie