x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Focul cazut din ceruri

Focul cazut din ceruri

02 Mai 2005   •   00:00

Pentru cei apropiati, Lelia Duta este "Madam Poveste". Am vrut sa ne convingem de harul sau ascultand povestea razboiului.

  • de CRISTINA ALEXANDRESCU, MIHAI STIRBU
  • BOMBARDAMENTELE DE LA PLOIESTI
  • Lelia Duta are 79 de ani si un fel de a fi de te face sa uiti de tine. Daca iti faci timp sa o asculti, iti poate spune povestea vietii ei. Iti poate spune, de exemplu, ce s-a intamplat la declansarea celui de-al doilea razboi mondial: "Am inceput sa-l simtim… Alarme, pregatiri, alarme false, adapost facut in curtea scolii, sapat sant in zigzag, acoperit cu barne, cu pamant, ne sculam noaptea, si-asa cum eram in pijamale, cu papuci, coborand pe scari, organizate, ca sa nu cadem, sa nu ne-mpiedicam, ne scoteau in curtea scolii si de-acolo ne dirijau pe alte scari prapadite, facute cu tarusi, in adaposturi. Stateam cate-o ora, doua, ne intorceam, ne culcam infrigurate, si-a doua zi trebuia sa fim bune la toate, cu lectiile facute, cu raspunsurile date". Tragedia a inceput in 1944, cand anul scolar s-a terminat la 1 aprilie: "ne-am trezit cu dezastrul primului bombardament din 4 aprilie, la Bucuresti, jale mare, fiindca ne-a murit atunci un unchi, era-ntr-o fabrica de mobila, pe care-au cazut doua bombe incendiare, si au ars tot, n-au mai gasit decat un deget, cu un inel, cu un rubin, asa au putut sa-si dea seama ca unchiu’ Sandi era zobit …"

    ORGANIZAT. "A doua zi, a sunat alarma la Ploiesti, si ne-am putut adaposti, eu am luat o servieta in care aveam niste acte, o lanterna, si niste medicamente pentru mama. Am plecat, lasand tot vraiste, usa descuiata, ca ne-au spus sa lasam usile si ferestrele intredeschise, ca ni le sparg cu suflul bombei…". Atunci, a mers in adapost cu un vecin, si a saltat capacul, si a numarat la un moment dat vreo 40 de avioane, erau grupuri-grupuri, veneau dinspre Campina, bombardasera intai Campina si pe urma, in doua minute au fost la Ploiesti. Cand a iesit din adapost, a zis in sufletul ei de copil, avea 16-17 ani, "Doamne, asta cred ca este Iadul!".

    PRINTRE INGERI
    Clipe de groaza pe strazile Capitalei. Bombardamentele au lasat in urma lor zeci de copii orfani
    Poate cea mai ingrozitoare scena pe care Lelia Duta a trait-o s-a petrecut in aceeasi zi. "Trecuse zgomotul, bubuitul avioanelor, sunetul sinistru al sirenelor, bubuiturile si zgaltaiturile pe care le faceau bombele, si am vazut orasul… inconjurat de niste flacari imense si de-un fum care ne ineca si nu ne lasa sa vedem nici la 5 metri. Ardeau rafinariile toate, si Vega si Astra Romana si Creditul Miner. La ora 18:00, mama ei a intrebat-o: "Ai curaj si putere sa te duci pana la matusa Elena, sa vezi la ea ce este?". Nu era nici foarte departe, dar ca sa ajunga la ea, trebuia sa traverseze un bulevard pe care era situat leaganul de copii, "Sf. Ecaterina", unde erau copii micuti, micuti… "Cine m-o fi pus sa ma uit daca mai e fum, nu stiu, ca-n niste duzi si niste castani care erau in fata leaganului, nu erau decat scufite cu capete de copil, spanzurate intre ramuri, manute cu cate-un capat de camasuta, cate-un corp de copil atarnat, cum i-a aruncat suflul bombei, dupa ce-a cazut, chiar acolo, pe ei, toti fusesera aruncati in copacii astia, cum erau ei, usurei, mici. A fost ceva de groaza, n-am sa uit niciodata scena aia la-nserare, cu cerul si orasul tot in flacari, in fum, si cu acest sinistru peisaj. Atunci am repetat, in sinea mea: "Intr-adevar, astazi, 5 aprilie 1944, am vazut Iadul pe pamant!"".

    BATALIA DIN SPATIUL AERIAN
    Printre noutatile aduse de al doilea razboi mondial a fost si folosirea aviatiei militare ca principala arma de lupta. In Europa, cele mai celebre bombardamente au fost cele germane impotriva Marii Britanii din vara anului ’40. Primele bombardamente asupra unor obiective din Romania au avut loc la 23 iunie 1941, a doua zi dupa inceperea razboiului cu URSS. Bombardamentele aeriene sovietice au vizat Bucurestiul, Galatiul, Constanta, Tulcea, Iasi, Dorohoi si Radauti. Acestea au produs pagube insignifiante, Lt. Agarici reusind sa doboare trei avioane inamice.

    VICTIME PRINTRE CIVILII PASNICI
    In general bombardamentele vizeaza distrugerea industriei de razboi a adversarului. Astfel ca, in Romania au fost vizate mai ales obiectivele petrolifere din Valea Prahovei, dar si unele puncte industriale din Bucuresti si marile orase. Insa de multe ori bombele aruncate asupra oraselor au atins tinte civile, producand adevarate drame in randul populatiei necombatante. La 1 august ‘43 a avut loc un mare atac aerian asupra zonei petrolifere Ploiesti si Campina executat cu 177 bombardiere, cu baza in Libia. Din 162 de avioane care au ajuns in zona petrolifera, 41 au fost doborate de artileria antiaeriana romana si germana, 88 s-au inapoiat la baza, din care 55 cu avarii.

    CONSECINTE TRAGICE
    Cele mai insemnate bombardamente asupra obiectivelor industriale ale Romaniei au inceput in primavara anului 1944, prin bombardarea Bucurestiului la 4 aprilie. Atunci, aviatia americana a aruncat asupra Capitalei 860 tone de bombe, bilantul soldandu-se tragic: 3.942 de morti si 2.126 de raniti. Atacurile erau lansate din bazele aeriene anglo-americane aflate in Marea Mediterana. Bombardamentele au continuat pana in preajma zile de 23 august 1944, dupa care au inceput bombardamentele germane pentru ocuparea Bucurestiului.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie