x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Folclorul urban

Folclorul urban

de Irina Munteanu    |    22 Mai 2006   •   00:00
Folclorul urban
SUS PAHARUL, SUS!
Au inveselit sau au facut sa planga sute de mii de romani, care i-au ascultat la televizor sau la nunti.

Muzica Romicai Puceanu, a lui Dona Dumitru Siminica si a Ilenei Sararoiu se vinde bine si constant de cateva zeci de ani. Elena Rugina, director de marketing la Electrecord, refuza sa ne dea informatii concrete despre vanzari, spunand ca sunt "confidentiale". Romica si Dona au cantat "adevaratele cantece lautaresti, care te duc la lacrimi", crede Benone Sinulescu, care i-a cunoscut pe amandoi. Fiecare mare interpret are un cantec definitoriu, o marca prin care e identificat. Nu te poti gandi la Romica Puceanu fara sa-ti vina in cap "Saraiman", cu ritmurile lui orientale: "De te-ar bate, neica, bate/ Dragostile mele toate/ Nu cred c-ai putea dormi/ Nici pe alta a iubi". Lansat pe disc de vinil in 1976, "Saraiman" este, in opinia Ioanei Bogdan, "un tiganism acceptat prin anii ’80 pentru ca il canta o mare cantareata".

MIERE. Pe un forum unde se discuta despre muzica lautareasca, cineva marturisea: "Imi place Dona Siminica. Cine nu se infioara cand aude un «Cine are fata mare»?" Lansat pe disc de vinil in 1962, iar pe compact disc in 2003, "Cine are fata mare" al lui Dona Dumitru Siminica infioara si azi urechea ascultatorului educat. Avea un stil inconfundabil. "Cand canta, parca dadea drumul la butoiul cu miere din gat. Toata lumea de bun gust il asculta. Mi-ar fi foarte greu sa transcriu un cantec de-al lui, pentru ca e foarte melismatic, inflorit", marturiseste Benone Sinulescu.

OPTIMISM. Cu Ileana Sararoriu intram in zona interpretilor de muzica populara. Unul dintre cele mai iubite cantece de catre petrecareti, "Cine-a pus carciuma-n drum", a aparut pe disc de vinil in 1976 si pe compact disc in 1995, facand parte din albumul "Pasarica, muta-ti cuibul". Cantec de petrecere, optimist, care te face sa te ridici de pe scaun si sa intri in hora, a fost preluat si interpretat in diverse stiluri, existand chiar si o versiune house. L-au cantat Stefan Iordache, Miki, DJ Phantom, Emilia Ghinescu, Fuego si Irina Loghin, Maria Dragomiroiu. Ileana Sararoiu a fost acompaniata de orchestra condusa de Paraschiv Oprea.

"Cand canta Siminica parca dadea drumul la butoiul cu miere din gat. Toata lumea de bun gust il asculta. Mi-ar fi foarte greu sa transcriu un cantec de-al lui, pentru ca e foarte melismatic, inflorit" - Benone Sinulescu, interpret de muzica populara

IUBIREA NEIMPARTASITA, TEMA PREDILECTA

"Era pedant, se imbraca frumos, era atent cu tinuta lui scenica. Avea emotii cand canta, dar emotii constructive", isi aminteste Benone Sinulescu, care l-a cunoscut la concerte. Siminica s-a nascut la Targoviste in 1926 si a murit prin anii ’80. A invatat sa cante la vioara de la tatal sau; putea fi ascultat in restaurantele bucurestene din Piata Amzei si Piata Sf. Gheorghe. Dragostea si suferinta iubirii neimpartasite sunt temele favorite ale cantecelor sale. Unele dintre cele mai cunoscute cantece ale sale sunt "La salul cel negru" si "Inel, inel de aur".

"VARIANTA INITIALA - CEA MAI AGREATA DE PUBLIC"

Comparata cu Cesaria Evora si Billie Holiday, Romica Puceanu a inceput sa cante prin carciumile de la mahala si pe la nunti de la 13 ani. Cuvintele prin care descria suferintele si dorintele cotidiene ale oamenilor simpli, puse pe ritmuri orientale, au sedus inimile ascultatorilor. Romica a fost remarcata de fratii Gore, virtuozi ai viorii si acordeonului, care au acompaniat-o pe primul album. Aranajamentele muzicale erau clare si minimale, pentru a pune in valoare stralucitoarea voce a interpretei. Dupa o viata mai degraba modesta, Romica s-a stins in urma unui accident de masina, in 1996. Manea traditionala sau cantec de pahar, "Saraiman" a circulat si cu variante de text mai vulgare; dupa Romica, s-au incumetat sa-l cante si Loredana Groza, Oana Sarbu, Miki. "Dar, spune Benone Sinulescu, varianta initiala e de obicei cea mai agreata de public. Nu e lucru usor sa reiei un cantec; e nevoie de mult curaj sa o faci." El marturiseste ca nu s-a intrebat niciodata ce inseamna "Saraiman", dar crede ca e posibil sa fie "ceva onomatopeic" sau "un nume".

UN TONIFIANT RECUNOSCUT

Ileana Sararoiu e cunoscuta mai ales pentru cantecele ei populare, insa aborda cu usurinta o multitudine de genuri: latino, romante, muzica usoara. A facut parte din Ansamblul "Ciocarlia", a cantat si la restaurante precum Athen...e Palace si Cina. "Era desteapta, citita, frantuzita, era iubita de intelectualitate. Plina de optimism, cu haz deosebit. Daca ar fi facut teatru, ar fi ajuns o mare artista de comedie. Era un tonifiant extraordinar. Stia sa se coboare la nivelul fiecaruia; nu avea rautati, nu era invidioasa", spune Benone Sinulescu.
×
Subiecte în articol: benone sinulescu editie de colectie