x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Fotograful Naturii

Fotograful Naturii

de Anca Scarlat    |    04 Dec 2006   •   00:00
Fotograful Naturii

Protozoari sau elefanti, Luna sau Jupiter, pentru el microuniversul si macrouniversul au fost la fel de interesante. Jean Dragesco a oferit materiale documentare pentru multe domenii stiintifice. A descoperit o specie neclasificata de antilope, Neotragus batesi. Si este autor a peste 30 de lucrari privind fauna africana si a peste 20 de articole, comunicari si lucrari despre tehnica fotografica si cinematografica. El a fost primul care a folosit flash-ul electronic in fotografia animaliera si tot el a impus utilizarea peliculei de 16 mm in microcinematografie.

Artist si inovator

Inovator si precursor al fotografiei animaliere, Jean Dragesco a revolutionat arta captarii imaginilor. Protozoare sau elefanti, Luna sau Jupiter, pentru el microuniversul si macrouniversul au fost la fel de interesante. Iar fotografiile lui au insemnat un pas inainte pentru civilizatie. Jean Dragesco a oferit materiale documentare pentru multe domenii stiintifice. A descoperit o specie neclasificata de antilope, Neotragus batesi. Si este autor a peste 30 de lucrari privind fauna africana si a peste 20 de articole, comunicari si lucrari despre tehnica fotografica si cinematografica. El a fost primul care a folosit flash-ul electronic in fotografia animaliera si tot el a impus utilizarea peliculei de 16 mm in microcinematografie.

VANATOR FOTOGRAF. Jean Dragesco, francez de origine romana, este o personalitate a lumii fotografice mondiale. Singurul fotograf care a reusit pana acum sa imortalizeze la fel de bine infinitul mare si infinitul mic. A perfectionat si a inventat aparate si tehnici noi de captare a imaginii. El a fost primul "vanator fotograf". Termenul, inventat tot de Dragesco, a intrat foarte repede in vocabularul "breslei", fiind preluat ulterior de numeroase asociatii de fotografi naturalisti.

DARURI. A daruit si i s-a daruit. Asa s-ar putea rezuma cariera fotografului Jean Dragesco. Dragescotarul sau "pusca fotografica" este una dintre cele mai importante inventii ale sale. A conceput acest aparat pe la inceputul anilor ’50, acest pas fiind unul esential pentru tehnica fotografica. Poate pentru tot ce a dat el lumii, oamenii l-au stimat si i-au facut daruri. Cel mai frumos cadou pe care l-a primit in ultimii ani este asteroidul botezat dupa numele sau. Asta pentru ca Dragesco a indragit foarte mult universul si astrele pe care le-a fotografiat. Ca profesor universitar a primit din partea statului francez inalta distinctie "Comandeur des palmes Academiques".

MICRO SI MACRO. Dragesco este cunoscut in intreaga lume pentru realizarile remarcabile in fotografia microscopica si in cea animaliera, foarte periculoasa, daca ne gandim la riscurile la care s-a expus in salbaticie. Dar, nu in ultimul rand, si in fotografierea corpurilor ceresti. Una dintre realizarile sale remarcabile in imortalizarea "universului mic" este primul film documentar despre viata si structura coloniilor de termite. Opera lui a fost continuata de celebre reviste si posturi de televiziune de specialitate din toata lumea. Dar romanul Dragesco a fost deschizatorul de drumuri in acest domeniu atat de apreciat astazi. El locuieste in continuare la Paris, alaturi de familie. "Am utilizat pusca fotografica vreo zece ani, cu rezultate excelente", spune Jean Dragesco
Parintele spiritual
Unchiul sau, Radu Dragescu, director al Spitalului de tuberculosi de la Sinaia, i-a fost mentor artistului inventator. El i-a adus primul microscop de la spital, cand Jean avea doar 11 ani. Si tot el il scotea seara afara sa-i arate constelatiile. "Ce ii datorez? Multe lucruri!", spunea artistul in interviul acordat lui Alexandru Marinescu. "A fost primul care mi-a vorbit despre protozoare. La 11 ani habar n-aveam ce puteau fi acelea. Intr-o zi a adus de la spital un microscop, l-a aranjat pe birou si m-a chemat." Asa a inceput una dintre cele mai interesante povesti ale fotografiei romanesti. "Aveam 15 ani cand mi-am construit prima luneta, folosind o singura lentila de ochelari cu o dioptrie", mai spune Jean Dragesco. A urmat fascinatia pentru fotografie.

Inceputul unei legende
"Am fost un copil obisnuit, pirpiriu, timid si chiar un pic fricos, dar ma pasionau cartile de aventura", spunea Dragesco intr-un interviu acordat lui Alexandru Marinescu, publicat de Editura CD Press. "Africa era inca de atunci taramul meu predilect de visare. (...) Locuiam aproape de Strada Maria Rosetti." Jean Dragesco a parasit apoi Bucurestiul, stabilindu-se la Paris. Si-a construit o familie frumoasa. Sotia si cei doi fii l-au sustinut in toata activitatea. A devenit faimos pe plan mondial pentru inventiile in fotografie si imaginile inedite pe care le-a imortalizat.

Copiii i-au mostenit talentul
Eric si Alain sunt cei doi fii ai artistului. Eric s-a nascut in anul 1954 si inca din adolescenta a aratat un viu interes pentru stiintele naturale. Dar si pentru fotografie. L-a insotit pe Alain, fratele sau mai mare, in cateva calatorii pe culmile Alpilor. Desi a studiat medicina, a devenit, ca si tatal sau, fotograf animalier. Colaboreaza cu cele mai mari agentii de fotografie. Eric Dragesco a strabatut Africa, Alaska, Muntii Stancosi, India, Pakistanul s.a. Recent a fotografiat in Tibet irbisul (pantera zapezilor), o raritate pentru fotografi.

In tinerete a facut reportaje despre vagabonzii din Paris
"Fotografiam pretutindeni. Am facut chiar reportaje asupra vagabonzilor din Paris", spune artistul despre prima sa tinerete, cand a plecat definitiv din tara. "Dar curand, interesul meu s-a concentrat asupra animalelor (…) La Museum am inceput in toamna lui 1947 un curs de fotografie stiintifica. Initial am acceptat sa-l ajut pe prietenul meu Gerarde de Vaucouleurs, care incerca sa puna bazele unui invatamant de fotografie stiintifica adresat cercetatorilor si tehnicienilor de la CNRS si de la Universitate. Din toamna anului 1948 insa, am predat un curs complementar privind numai fotografia biologica. In anul urmator, 1949, am realizat primele macrofotografii cu flash electronic, inovatie pe care o consider importanta. S-a bucurat de succes si s-a impus rapid. Au fost primele macrofotografii cu mare rezolutie, datorita flash-ului. Subiectele au fost: pui de crocodil, varani, soparle, cameleoni etc." Celebra "pusca fotografica" s-a nascut tot atunci. "Ideea unei pusti fotografice dateaza tot din 1949. Cu ea am realizat cateva dintre cele mai frumoase fotografii ale mele, in Camarague, in primavara lui 1950. Am utilizat pusca fotografica vreo zece ani, cu rezultate excelente. S-a vorbit si s-a scris mult despre ea si despre dubletul de obiective, numit de prietenii mei Dragescotar", mai spune artistul inventator.
×