JOCURILE SI...
Jocurile pe calculator au cunoscut o dezvoltare foarte puternica in Romania. Cand ai calculatorul in fata, nu mai ai nevoie de partener de joaca... pentru ca te joci pe el, in el si cu el.
Ai vazut ultimul joc de strategie? Maaama, trebuie neaparat sa faci rost de el. E beton!"... "Nu, multumesc, prefer shooterele!"... "Cum shooterele? Dar alea nu mai sunt la moda! Doar copiii le mai joaca!"
Jocurile pe calculator nu se adreseaza numai copiilor, ci tuturor varstelor. Ele sunt extrem de atractive, dar creeaza o dependenta accentuata. Este foarte greu sa te rupi din fata computerului personal pentru ca jocul poate continua la infinit: daca pierzi vrei sa castigi, iar castigand vrei sa obtii un rezultat mai bun. Chiar daca vedem o masa de persoane care se inghesuie la colturile strazii sa-si cumpere un CD mai ieftin cu jocuri, dupa celebra strigare "Ultimele aparitii, cele mai tari, cele mai noi jocuri. Ultimele aparitii!", rezultatele sondajului CURS ne arata ca romanii nu intretin astfel de activitati. 87% dintre cei intervievati au raspuns ca nu joaca jocuri pe calculator. Doar 13% au recunoscut ca da. Persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani petrec zilnic cate doua ore si jumatate jucand diferite jocuri pe calculator. Desi venitul lor este sub medie.
"GAMERII". La intrebarea "Ati incercat sa jucati mai putin jocuri pe calculator?", raspunsurile au fost egale. 14% dintre barbati si 14% dintre femei au raspuns ca Da, in timp ce 86% dintre barbati si 86% dintre femei au afirmat ca Nu. Si chiar daca e greu de crezut, pentru unii, jocurile pe calculator nu mai sunt un simplu hobby. Ele pot reprezenta si o sursa, nesemnificativa ce-i drept, de a castiga bani.
"Gamerii" inraiti organizeaza concursuri si ii atrag pe cei care isi pierd timpul prin salile de calculatoare. Stabilesc o taxa de participare si ofera un premiu nu foarte consistent celui care castiga. 91% dintre cei care au studii peste liceu au recunoscut ca nu pot juca mai putine jocuri pe calculator. Lunar, pentru aceasta activitate, romanii cheltuiesc din buzunarul propriu in jur de 10,8 lei.
Bucurestenii sunt mai putin dornici sa dea bani pentru asta. Fie se joaca la serviciu, fie la facultate. Cei din estul tarii insa aloca acestei activitati suma de 156.522 lei vechi.
SUBSTITUT. Foarte putini dintre cei pasionati de jocurile pe calculator (8%) sustin ca au avut certuri sau conflicte cu apropiatii din cauza acestei activitati. "Gamezone" nu reprezinta un pericol. Nu?
Specialistii Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie au combatut afirmatia de mai sus si au afirmat ca problemele de greutate intalnite atat in randul copiilor, cat si al adultilor sunt cauzate tocmai de aceasta activitate.
Citește pe Antena3.ro
|
INSTRUMENTE DE TORTURADe cate ori nu v-ati auzit copilul spunand: "Maaaaami, un baiat de la mine din clasa are calculator", sau "Maaaami, jocurile mele nu mai sunt la moda. Am vazut eu la cineva unele mai maaarfa"... In situatia asta nu-ti ramane decat sa treci la fapte. Insa, inainte de a-i satisface pustiului dorinta, trebuie analizat fiecare efect al actiunii. Daca pana acum si-a pierdut timpul in fata acelorasi jocuri, dar, plictisit de ele, a apelat si la alte activitati, achizitionarea unui nou "instrument de tortura" il va acapara intru totul. Niveluri dupa niveluri, scheme dupa scheme, ore dupa ore. Si de aici, urmarile de rigoare. CONSECINTE NEGATIVE SI POZITIVE ALE JOCURILOREfectele jocurilor pe calculator sunt si pozitive, si negative. Utilizarea excesiva a acestora, in cazul copiilor fara control din partea adultilor, poate fi periculoasa. Pozitia incomoda poate afecta tinuta, privitul ecranului ii poate mari dioptriile, iar cei care se dedica jocurilor violente pot avea manifestari de agresivitate, si asa mai departe. Cu toate acestea, studiile arata si consecinte pozitive ale utilizarii calculatorului de catre copii. Principalul avantaj este acela ca invata, in joaca, sa stapaneasca un instrument fara de care viata lui de viitor va fi de neconceput. In plus, manevrarea tastaturii perfectioneaza coordonarea maini-ochi si accelereaza viteza de reactie a copilului. Jocurile interesante si educative ii ofera celui mic posibilitatea sa exploreze. Mai mult, ele contribuie la stabilirea unor relatii interpersonale. Iar atunci cand joaca in retea, cei mai buni vor capata, evident, o parere mai buna despre ei insisi. ADIO, VREME A VACANTELOR!Jocurile pe calculator vor deveni in urmatorii cinci ani mult mai realiste. Personajele controlate de computer vor fi mai convingatoare, iar jucatorii pasionati vor petrece din ce in ce mai mult timp pentru a-si satisface setea de distractie digitala. Cel putin asa au apreciat specialistii in domeniu. Asadar, adio, vreme a vacantelor, vreme a plimbarilor, a nebuniilor si a tuturor lucrurilor care alcatuiesc etapele copilariei sau adolescentei! |