x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Guta Adevaratul

Guta Adevaratul

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    09 Ian 2006   •   00:00
Guta Adevaratul
MANELISTUL DIN VALEA JIULUI
Nicolae. Guta Nicolae. A trebuit sa-si scoata buletinul ca sa-si apere numele si faima. Are 38 de ani, patru copii recunoscuti, 24 de albume individuale si "vreo 7-8 clone".

Canta de cand se stie el ca om. Si, ca sa fie mai precis, de la vreo 8 ani. Pe acasa, in fata vecinilor, dar mai ales la cantarile pionieresti, la Petrosani. Nicolae Guta a crescut intr-o familie din Livezeni, iar inaintea lui nimeni din casa n-a cantat. El insa crede ca a fost binecuvantat cu "harul si darul lui Dumnezeu", pe care l-a transmis fiicei sale, Nicoleta. A inceput sa cante dupa ureche, dar mai tarziu a studiat acordeonul la Scoala populara de Arta, vreme de un an si jumatate.

HITUL CA UN PREMIU LA LOTO. "Dintr-o mie de femei" si "As renunta" sunt piesele care i-au adus notorietate si l-au facut pe cantaretul care traia din nunti si botezuri sa depaseasca granitele Vaii Jiului si chiar pe cele ale Romaniei. Isi aduce aminte si acum de o nunta de la Galati, de prin ’91, cand a plecat sarac de acasa si s-a intors bogat.

Pentru ca la Bucuresti se imparte "cascavalul", Guta s-a mutat de cativa ani in Capitala, desi marile investitii imobiliare tot in Valea Jiului le-a facut. Dupa 18 albume compuse integral de el insusi, Nicolae si-a tras casa de discuri si a inceput sa cante si creatiile altora. "Este o mare competitie intre noi, manelistii. Sa prinzi un hit la scara nationala acuma e ca si cum ai castiga la Loto premiul cel mare… Toti cauta sa prinda un hit. E bataie mare intre manelisti." Guta spune ca, in ciuda concurentei uriase, doar trei sunt varfurile manelelor in Romania: el, Adrian Minune si Carmen Serban. Restul doar tine trena.

CLONAT. Pirateria este dusmanul nr. 1 al manelistilor. O spune cel care a purtat la propriu coroana de rege al manelelor. "Am vazut la taraba discuri pe care nu le scosesem inca din studio, iar pe internet erau inregistrari de melodii cantate in emisiuni tv, care nu se aflau pe vreun CD. Azi scoti un album si maine baietii si-l copiaza intre ei de pe internet."

Ba, mai mult, arta copierii la manelisti merge pana la "clonarea" interpretului de succes. Guta spune ca, de-a lungul timpului, a aflat de vreo 7-8 astfel de "clone", dintre care cea mai reusita, dar si care i-a facut cele mai mari probleme a fost si este Liviu "Guta" Mititelu. Scandalul izbucnit intre cei doi este de notorietate si a mers pana la dezbateri tv si numeroase articole in presa. "Eu am stiut de la inceput de acest Liviu Mititelu si nu as fi spus nimic daca nu-mi strica faima cu melodii porcoase. Multi fani ma sunau sa ma ia la rost de cand am ajuns sa cant porcarii dintr-astea si cu fiecare in parte trebuia sa duc munca de lamurire ca nu e vorba de mine. M-au apucat nervii si l-am cautat cand am aflat ca semna angajamente in numele meu", povesteste adevaratul Guta.

CU GLONTUL PE LANGA URECHE. Interpretul spune ca exista o intreaga mafie a manelelor, oameni care cauta sa faca bani cat mai repede, dar acestia nu fac decat sa dauneze celor pe care ii copiaza si, pana la urma, genului insusi. In plus, exista si interese "raufacatoare": maneaua este un gen "gelozit, deoarece celelalte feluri de muzica au ramas puternic in spate". Nicolae Guta tocmai a primit un Disc de Platina pentru vanzari, dar grosul banilor il castiga tot din nunti si botezuri. "Cine crede ca din manele te imbogatesti se insala amarnic. Credeti ca s-ar mai duce el, Guta, la petreceri, sa cante cate 13 ore live daca ar avea bani? S-ar mai risca sa-i treaca iar glontul pe la ureche? La betie, si romanul, si tiganul se enerveaza usor si vrea sa-i canti cum danseaza el. De multe ori m-am nimerit intre doua gasti care se certau si riscam sa fiu omorat din greseala."

Nicolae Guta recunoaste, ca mai toti cei din breasla sa, ca de ceva vreme a trebuit sa lase preturile mai jos. Semn de recesiune. "Toata lumea trece printr-o perioada mai grea", se consoleaza el, vorbind, totusi, de o perioada in care manelistii cauta noi formule pentru a-si pastra publicul. "Maneaua a cautat intotdeauna sa-si formeze un stil propriu."

"Lautarii radeau la inceput de instrumentele astea, orga si chitara electronica, cu care cantau romanii. Pe acestea le foloseste azi maneaua, cantata de tigani, pentru ca niciodata n-o sa cante romanul ca tiganul, pentru ca tiganul are muzica in sange"

"Maneaua nu a gasit-o nimeni, nici nu am facut-o eu. Maneaua nu este a nimanui. Ea vine din Orient, dar pentru ca am fost noi mai nerozi, am cantat-o cu tambalul si basul... Oricine poate dansa o manea si cred ca de asta a avut succes"
Nicoale Guta, "regele manelelor"
×
Subiecte în articol: guta editie de colectie