x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Heruvimii "Star Trek"

Heruvimii "Star Trek"

de Vasile Surcel    |    18 Dec 2006   •   00:00
Heruvimii "Star Trek"

Poetii si indragostitii care-si alinta iubitele numindu-le "inger" sau "ingeras" habar n-au despre ce vorbesc. Cum arata ingerii? Nevazuti de oamenii obisnuiti, ei sunt asa cum si-i inchipuie fiecare credincios.

Viziuni nelumeSti

Poetii si indragostitii care-si alinta iubitele numindu-le "inger" sau "ingeras" habar n-au despre ce vorbesc. Cum arata ingerii? Nevazuti de oamenii obisnuiti, ei sunt asa cum si-i inchipuie fiecare credincios. De-a lungul timpului au existat insa si traitori din aceasta lume care afirma ca s-au intalnit cu reprezentantii ierarhiilor celeste: profetii Vechiului Testament.

Iar ceea ce descriu acei oameni deosebiti depaseste tot ceea ce puteau sa vada in lumea timpului lor. In mod ciudat si inca neexplicat, viziunile unora dintre ei par sa descrie, mai curand, niste realizari tehnice sofisticate care incep sa aiba un corespondent abia acum, in zilele noastre.

PE RAUL CHEBAR. Ezechiel este unul dintre cei mai stranii profeti care sustin ca i-au vazut pe "ingerii Domnului". Conform istoricilor, el ar fi trait in urma cu aproape 2.700 de ani, iar viziunea intalnirii cu reprezentantii ierarhiei ingeresti s-ar fi produs in jurul anului 650 i.Hr. Ezechiel isi incepe relatarea straniei intalniri abrupt, fara nici o "regie" anterioara.

"… pe cand eram intre prinsii de razboi de la raul Chebar, s-au deschis cerurile si am avut vedenii dumnezeiesti." Aflat in acele conditii deosebite, profetul relateaza: "M-am uitat, si iata ca a venit de la miaza-noapte un vant naprasnic, un nor gros si un snop de foc care raspandea de jur imprejur o lumina stralucitoare, in mijlocul careia lucea ca o arama lustruita, care iesea din mijlocul focului". Ciudatul vehicul avea patru "pasageri" pe care profetul ii si descrie: "Tot in mijloc se mai vedeau patru fapturi vii, a caror infatisare avea o asemanare omeneasca". Ceva mai departe, in versetul 10, Ezechiel ii si clasifica pe ingerii care, in viziunea lui, s-au coborat in lumea umana cu ajutorul acelui vehicul nemaivazut: "M-am uitat si iata ca, pe cerul care era deasupra capului heruvimilor, era ceva ca o piatra de safir". Deci era vorba despre "Heruvimi", ingeri despre care traditia crestina spune ca transmit voia lui Dumnezeu si aduc ordine in miscarea Universului. Desi semanau doar intr-o mica masura cu oamenii pe care era obisnuit sa-i vada zi de zi, Ezechiel nu se prea mira totusi de infatisarea lor, de parca i-ar mai fi intalnit si cu alte ocazii: "Fiecare dintre acele fapturi avea patru fete si fiecare avea patru aripi. Picioarele lor erau drepte si talpa picioarelor lor era ca a piciorului unui vitel si scanteiau ca niste arama lustruita". Oare asa doresc indragostitii exaltati sa le arate iubita? Trebuie sa fie cel putin nebun cel caruia asa ceva i-ar starni vreun fior erotic.

"HIGH-TECH". In secolul al Vl-lea i.Hr., cand Ezechiel ar fi avut aceasta viziune, cele mai complicate realizari tehnice contemporane lui erau carele de lupta si alte cateva dispozitive militare relativ simple. Cu toate acestea, iata despre ce ne vorbeste el: "Aripile lor erau prinse una de alta. Si cand mer-geau, nu se intorceau in nici o parte". Apoi, ceva mai departe: "Ma uitam la aceste fapturi vii si iata ca pe pamant, afara de fapturile vii, era o roata la fiecare din cele patru fete ale lor. Infatisarea acelor roate si materialul din care erau facute pareau de hrisolit, si toate patru aveau aceeasi intocmire. Infatisarea si alcatuirea lor era de asa fel incat fiecare roata parea ca este la mijlocul unei alte roate. Cand mergeau, alergau pe toate cele patru laturi ale lor si nu se intorceau deloc in mersul lor". Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai ciudate, Ezechiel adauga: "Deasupra capetelor lor era ceva ca o intindere a cerului, care semana cu cristalul stralucitor si se intindea in aer sus, peste capetele lor". Ce a vazut Ezechiel acum 2.700 de ani? Doar Dumnezeu mai stie. "Cand mergeau heruvimii, mergeau si roatele cu ei si cand isi intindeau heruvimii aripile, ca sa se inalte de la pamant, nici roatele nu se departau de ei"
  • Profetul Ezechiel
  • ×
    Subiecte în articol: editie de colectie ezechiel