x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie In dulcele stil crestinesc

In dulcele stil crestinesc

de Anca Alexe    |    17 Apr 2006   •   00:00
In dulcele stil crestinesc
ACASA
De cele mai multe ori, Sarbatorile de Pasti ii gasesc pe romani in sanul familiei. Foarte rar ei isi petrec sfintele zile in vizite sau la prieteni...

Sarbatoarea Invierii Domnului are pentru romani o semnificatie aparte. Se spune ca este momentul de liniste, sarbatoarea tuturor crestinilor. Se spune ca acum, cand "Hristos a inviat din morti…", trebuie sa fii cat mai aproape de cei dragi. Aproximativ 90% dintre respondentii sondajului realizat de CURS au marturisit ca isi petrec sarbatorile pascale in localitatea de domiciliu. Dintre acestia, 89% sunt barbati si 90% femei, cu varste de 56 de ani si peste si cu un nivel de educatie sub liceu (94%). Pe zonele de provenienta: estul tarii (93%), vest (90%) si sud (89%).

IN AFARA. Un procent foarte mic dintre romanii chestionati - opt - a ales sa-si petreaca Sarbatorile de Pasti in alta localitate din tara. 9% sunt femei, cu venituri peste medie (12%) si cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (16%). De asemenea, 13% provin din mediul urban. In ceea ce priveste procentul celor care isi petrec Pastile in alta localitate, in afara tarii, acesta este de 1%. Din aceasta categorie fac parte persoane cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani (1%), cu un nivel de educatie peste liceu (2%) si venituri peste medie (1%). Pe de alta parte, tot 1% dintre intervievati nu au vrut sau nu au stiut sa raspunda.

ACASA... Zilele de Pasti reprezinta cel mai bun moment de reunire cu familia. "Cei care sunt in Romania, alaturi de familiile lor, ar trebui sa profite de asta si sa-si dea seama cat de mult inseamna. Noi, ceilalti romani, care suntem departe de casa, de masa, de familie, nu putem decat sa varsam lacrimi de dor. E greu ca, odata obisnuit cu atmosfera de acasa, sa te debarasezi practic de tot ce stii ca e romanesc. Cand eram in tara, niciodata nu plecam de Pasti de acasa. Trei zile eram alaturi de familie si de prieteni", spune Matei, un roman aflat la munca in Italia. Potrivit sondajului, 52% dintre barbati si 49% dintre femei au recunoscut ca isi petrec Sarbatorile de Pasti cu membrii gospodariei. 52% au varste cuprinse intre 31 si 55 de ani, un nivel de educatie sub liceu (58%) si venituri sub medie (56%). Tot 56% provin din mediul rural, respectiv din vestul (63%) si sudul tarii (46%). In acelasi timp, 47% dintre respondentii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani au declarat ca isi petrec Pastile impreuna cu mai multe rude sau cu toata familia. 45% fac parte din mediul urban si au venituri peste medie (46%).

SUFLETELE ROMANILOR. "Mie imi place sa-mi petrec sarbatorile, indiferent ca e vorba de Pasti sau de Craciun, alaturi de prieteni. In prima zi de Pasti, intr-adevar, am stat mereu cu familia. Dar dupa aceea ma intalneam cu toti cei dragi mie, ciocneam un ou, mancam cozonac, radeam, glumeam... totul era de vis. Stiam ca e sarbatoare si stiam ca trebuie sa fim uniti. Acum, fiind atat de departe, imi este mai greu. Am si aici prieteni, dar nu cu... suflete de romani!", marturiseste Cristina Stefan, o romanca aflata in Statele Unite. 7% dintre barbati si 4% dintre femei aleg, potrivit sondajului, sa petreaca Pastile in compania prietenilor. Cei mai multi dintre ei (14%) au varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, un nivel de educatie peste liceu (6%) si venituri peste medie (7%). Numai 1% dintre romanii chestionati decid sa celebreze Invierea Domnului cu vecinii sau cu alte persoane. Dintre cei care au bifat varianta de a sarbatori "in vecini", 1% sunt barbati, cu varste de 56 de ani si peste si cu venituri peste medie (1%).

IN VIZITA? Ce faci de Pasti? Ce fac romanii de Pasti? Simplu. Stau acasa, nu pleaca nicaieri, pentru ca nicaieri nu-i ca acasa. In cel mai rau caz poate asteapta doi prieteni, in trecere. Cu cine petrec? In general, cu familia si cu rudele...

Placerea de a merge in prima sau in a doua zi de Pasti in vizita a fost aproape uitata. Singurele zile libere de care mai beneficiaza romanii sunt probabil cele pe care le ofera sarbatorile legale. Si atunci profita de ele din plin. Acasa... ciocnesc oua, mananca putin cozonac, se uita la televizor, odihna… si atat. Ca atare, 51% dintre intervievati au afirmat ca in ziua de Pasti prefera sa nu mearga in vizita la alte familii/cunostinte. 54% dintre ei au un nivel de educatie sub liceu, venituri peste medie (52%) si provin din mediul urban (54%). Totusi, un procent destul de mare, 47%, sustine ca merge, in ziua de Pasti, in vizita la familie sau cunostinte. Fac asa: 57% din estul tarii, 47% din vest si 45% din sud.

"Noi, romanii, care suntem departe de casa, de masa, de familie, nu putem decat sa varsam lacrimi de dor. E greu ca, odata obisnuit cu atmosfera de acasa, sa te debarasezi practic de tot ce stii ca e romanesc. Cand eram in tara niciodata nu plecam de Pasti de acasa"
Matei, Italia
"Mie imi place sa-mi petrec sarbatorile, indiferent ca e vorba de Pasti sau de Craciun, alaturi de prieteni. In prima zi de Pasti, intr-adevar, am stat mereu cu familia. Dar dupa aceea ma intalneam cu toti cei dragi mie, ciocneam un ou, mancam cozonac, radeam, glumeam..."
Cristina, SUA
"Ideal ar fi sa vin in Romania de Pasti, dar nu cred ca am sa reusesc. Anul trecut am fost, dar acum nu am decat trei zile libere. Dar cu siguranta il voi petrece alaturi de prietenii de aici, asa cum il petreceam si pe meleagurile noastre natale"
Roman din SUA

MANASTIREA ESTE TINDA RAIULUI
Pentru unii dintre romani, manastirea este sinonim cu Sarbatoarea Pastilor. Mai mult, ea este considerata tinda raiului. Aduce liniste, caldura si seninatate. Insa nu la fel de multe persoane au posibilitatea sa petreaca zilele Pastilor la o manastire sau un schit. 81% dintre respondentii sondajului au recunoscut ca nu au petrecut niciodata Pastile in locasuri sfinte. 82% sunt barbati, cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani (83%), un nivel de educatie sub liceu (83%) si cu venituri sub medie (82%).
Afirmativ au raspuns doar 17% dintre romani. 25% provin din estul tarii si au venituri peste medie (19%).

Click pt a mari imaginea
De obicei va petreceti sarbatorile de Pasti cu...?
  • 50% dintre romanii intervievati sustin ca isi petrec Pastile cu membrii gospodariei
  • 42% prefera sa petreaca alaturi de rude sau de familie
  • Un procent de 5 afirma ca intampina sarbatorile alaturi de prieteni
  • OF-UL DE PESTE HOTARE


    Romanii de peste hotare sunt si ei dornici sa-si petreaca Sarbatorile de Pasti acasa. "E un mare of! Ideal ar fi sa vin in Romania de Pasti, dar nu cred ca am sa reusesc. Anul trecut am fost, dar acum nu am decat trei zile libere. Dar cu siguranta il voi petrece alaturi de prietenii de aici, asa cum il petreceam si pe meleagurile noastre natale. Mai ales ca Biserica Romana Ortodoxa din oras va fi deschisa pentru noi toti", spun conationalii nostri din Los Angeles.

    GRECIA, DESTINATIA PREFERATA A ROMANILOR


    Un studiu dat publicitatii in cursul anului trecut de agentiile noastre de turism a scos la iveala faptul ca romanii care nu vor sa isi petreaca Sfintele Sarbatori Pascale in tara lor natala aleg, de cele mai multe ori, Grecia si Israelul. Majoritatea agentiilor de turism au epuizat biletele pentru aceste destinatii. Mai mult, operatorii au apreciat ca s-a inregistrat un numar-record de clienti pentru acea perioada. Numerosi turisti au optat chiar pentru Egipt, desi nu este o tara crestina si nu poate fi vorba de sarbatorirea Pastilor in stil traditional. Potrivit reprezentantilor din cadrul companiilor de transport, in fiecare an, la Pasti, romanii aleg Grecia si manastirile de la Muntele Athos. Acestea, sustin ei, sunt ca un magnet pentru credinciosi. De asemenea, a fost cerere mare si pentru Italia sau Franta. Surpriza cea mai mare a agentilor insa a avut la baza ultima destinatie a romanilor: Vaticanul. "In tara, cele mai multe solicitari le-am avut pentru Delta Dunarii. Dar suntem convinsi ca la anul vor fi foarte multe solicitari si pentru zonele montane", afirma operatorii.

    LA LOC DE CINSTE


    Traditia i-a invatat pe romani ca Sarbatoarea Pascala este prilej de apropiere, de iertare, de liniste sufleteasca si de unire. Chiar si cei aflati peste Ocean cunosc faptul ca a face Pastile "acasa" inseamna a veni in Romania si a petrece alaturi de familie, rude sau prieteni. Inseamna sa gasesti intins pe masa tot ceea ce parintii tai au gatit cu caldura si drag... inseamna sa ciocnesti un ou rosu si sa poti spune, in romaneste, "Hristos a Inviat!".
    ×