x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Legendele romanilor

Legendele romanilor

19 Dec 2005   •   00:00
Legendele romanilor

Ascuns de ochii lumii/Zimbrul/Purecele/Doamna fara titlu domnesc/Pe urmele babei Vrancioaia/Doi sfinti la sfat/Cetatea lui Bucur/Stanca Dochia/Descalecatorul/Un sfant de legenda/Toma a lui Mos/Floarea far’ de moarte/Arta, sacrificiul suprem/Enigme/Tiganul domn/Dracul de Vlad

MESTERUL MANOLE A FACUT SACRIFICIUL SUPREM?

Mesterul Manole a existat, la fel ca si noua mesteri care au ridicat Manastirea Arges. Ei au participat la constructia bisericii, dar au trait si dupa terminarea ei. Nu este adevarat ca au fost lasati pe acoperis si au zburat pana in locul unde este astazi ridicata Fantana lui Manole. Voievodul i-a rasplatit pe toti mesterii cu cate o vale in zona. Sunt denumiri care se pastreaza si acum. Valea lui Enache, a lui Dan, a Iasului sunt locuri primite drept multumire de cei noua mesteri mari. Cum a fost recompensat Manole, nimeni nu stie.

ZAMOLXIS, ZEUL DACILOR SAU MURITOR DE RAND

Zeul acelui popor care-l adora pe culmi solitare avea o stiinta a secretului, inviolabila in asa masura incat nici azi istoricii nu pot face o distinctie limpede intre mitul si istoria sa. Acel zeu, desi luminos, ramanea ascuns. Nu i se cunosc altarele si nici chipul.
SUMAR
Dacii facusera din el stindard, trageau cu sagetile in norii care indrazneau sa-l deranjeze pe acest zeu nemaipomenit, care isi ascundea persoana in tot ce era legat de cultul si numele sau. I se spunea Zamolxes, sau Zamolxis. Este cel care a schimbat viata unui intreg popor.

CUM ERA MAMA LUI STEFAN CEL MARE

Dupa moartea sotului ei, Bogdan al II-lea, Maria-Oltea si-a crescut fiul, Stefan, pentru a deveni domnitor. O data cu valorificarea unui important lot de izvoare scrise, in primul rand hrisoave domnesti din secolul al XV-lea, dar mai cu seama din epoca lui Stefan cel Mare, s-a constatat ca pe mama voievodului o chema intr-adevar Maria-Oltea. Se considera ca primul nume - Maria - a fost luat spre sfarsitul vietii, cand s-a calugarit, iar cel de-al doilea nume - Oltea - vine din zona Olt, loc de unde se tragea ea.

ENIGMELE BATALIILOR DE LA POSADA SI ROVINE

Unde este Posada? Unde este Rovine? Aici s-au dat lupte grele care au ramas in memoria poporului roman. Misterul din jurul povestilor despre luptele purtate de domnitorii romani Basarab I Intemeietorul si Mircea cel Batran in locurile numite Posada si Rovine s-a adancit peste secole. In lipsa unor documente, istoricii n-au reusit sa cada de acord asupra locului in care s-au dat vestitele batalii, si, in unele cazuri, nici macar asupra datei acestora. Certitudini sunt putine, restul e doar legenda...
×
Subiecte în articol: editie de colectie