DESTIN
Inspaimantator s-a jucat destinul cu o femeie curajoasa. Batjocoritor s-a distrat cu dresoarea Elena Tipa.
FLORIN CONDURATEANU
Din pacate, Elena Tipa a avut aceeasi soarta ca si colega sa de breasla, Lidia Jiga
|
Fara voia ei, a devenit personajul central al uneia dintre cele mai ciudate intamplari. Desi strunea fiare sangeroase, lei si leoaice, dresoarea Elena Tipa era o femeie micuta, fragila chiar, doar privirea ochilor de culoare straniu violeta probabil ca hipnotiza intr-un fel felinele.
REFLEXE. Pe mainile Elenei Tipa se vedeau niscaiva cicatrici. Radea si explica: "Urmele sunt de la tigaia fierbinte cu clatite, nu de la ghearele leilor!". Elena Tipa refuza cele doua mari metode de dresaj practicate de rusi si americani. Ea nu batea animalele, nici nu le infometa. Cauta sa le imprime respectul, se culca in cusca cu leii inca tineri, simula ca adoarme si fiarele se roteau tot mai aproape de ea. Cand distanta era mica, dresoarea sarea brusc in picioare, demonstrandu-le leilor ca are reflexe mai iuti decat ale lor. In plus, ii hranea in fiecare zi cu mana ei. Intr-o vreme, vedeta trupei, leul Albert, s-a imbolnavit si medicii nu l-au putut vindeca. Tocmai de aceea au propus sa fie omorat pentru a-l scapa de chinuri. Elena Tipa a spus ca-l va ingriji ea. Si i-a pansat cu rabdare si afectiune fiecare rana de pe piele. Albert a scapat de boala si inca era convalescent cand dresoarea i-a citit in ochi tristetea ca nu intra si el in spectacol. Salvatoarea lui, Elena Tipa, l-a inteles si l-a introdus in arena, chiar daca statea doar pe un taburet. Albert inca nu avea putere sa sara prin cercul de foc. Dupa cateva luni, a redevenit starul trupei de feline.
Citește pe Antena3.ro
|
JOBENUL LUI IOZEFINI
Inainte de â89, se putea vizita menajeria Circului de Stat, care era deschisa intre orele 8-13 si 15-17. Copiii puteau vedea tigri, lei, maimute, camile, ursi, crocodili, pantere, papagali vorbitori si alte animale. In 1989 existau sase trupe de cai, cinci dresuri de ursi, patru de porumbei, doua de feline - lei si jaguari, mai multe dresuri de caini, dresuri mixte: foci, maimute, serpi. In anii urmatori, animalele s-au imputinat. A aparut si un banc pe tema asta. "Unde au disparut toate animalele de la circ? In jobenul lui Iozefini." "Au disparut tigrii si panterele. Au ramas numai hienele", glumea maestru Iozefini. (Catalina Iancu) IN COSTUME NATIONALE Nu numai partea tehnica a exercitiilor conteaza, ci si impresia artistica, dar mai ales costumele. Multi artisti au preferat ca, in locul tinutelor cu pietricele, strasuri si paiete sa se prezinte in arena imbracati in costume inspirate din folclor. La asa un tablou, nimic nu se potriveste mai bine cu muzica romaneasca, inclusiv cea populara. Mai toate trupele au avut sau au in garderoba astfel de obiecte vestimentare. Asa ca romanilor plecati peste hotare le merg de-a dreptul la inima numerele executate intr-o astfel de conceptie. (Catalina Iancu)
Cine n-are "batrani"sa-si cumpere. Vorba asta este valabila mai ales in manej. Am fost, la un moment dat, martorii unei scene incredibile. Membrii unei trupe au repetat, timp de cateva ore, o saritura pe "coloana". Cel care sarea ultimul exersa o noua figura, cu mai multe rotatii. Dar nu-i iesea sub nici o forma exercitiul. Ba sarea pe-alaturi, ba ii darama pe toti ceilalti. A fost nevoie de "interventia" unui artist iesit la pensie, care intamplator s-a nimerit pe-acolo. Acesta i-a spus tanarului cum trebuie sa faca, si saltul i-a reusit. Era vorba doar de cativa centimetri care ii repozitionau corpul in aer. (Catalina Iancu) |