Anul acesta sunt mai multe locuri la facultate decat posibili candidati. Iar ministrul Educatiei, Mircea Miclea, vrea sa aprobe pentru 2006 de doua ori mai multe locuri pentru masterat.
Trei ani de studii de licenta, mai multe locuri la masterat, doctorat european. Ce se mai schimba din toamna la facultate ?
Mircea Miclea: Din acest an universitar vom trece la compatibilizarea structurala a sistemului de invatamant romanesc cu cel european, mergand pe cicluri de studiu. Asta inseamna ca ciclul de licenta devine compatibil cu ciclul bachelor din America Latina si Uniunea Europeana. Aceasta va facilita recunoasterea diplomelor.
Concret, cat de mult il va ajuta pe studentul roman compatibilizarea sistemului de invatamant superior?
Mobilitatea studentilor va creste foarte mult, tocmai pentru ca ciclul de licenta de la noi devine compatibil cu ciclul de bachelor din UE si America de Nord. In al doilea rand, atat admiterea, cat si desfasurarea studiilor se va face pe domenii mai largi si nu pe specializari foarte inguste. Consecinta specializarilor foarte inguste era ca la sfarsitul ciclului de licenta puteai urma un masterat doar in prelungirea acelei specializari, chiar daca intre timp ti-ai fi descoperit o vocatie in alta parte. Inainte, fiind specializarea la ciclul de licenta, ajungeam la situatia in care sansa pe piata fortei de munca era mult mai mica, foarte greu este sa gasesti un loc de munca fix pe specializarea pe care ai ales-o.
Un alt lucru care trebuie spus este ca astfel realizam un mecanism unde oferta universitatilor se va intalni cu cererea studentilor. Adica, admiterea se da pe un domeniu mai larg, iar in interiorul domeniului universitatile pot sa ofere diverse specializari. Dupa ce studentii au fost admisi au posibilitatea sa aleaga intre specializari.
Mai usor pe piata fortei de munca
Un alt lucru care trebuie spus este ca astfel realizam un mecanism unde oferta universitatilor se va intalni cu cererea studentilor. Adica, admiterea se da pe un domeniu mai larg, iar in interiorul domeniului universitatile pot sa ofere diverse specializari. Dupa ce studentii au fost admisi au posibilitatea sa aleaga intre specializari.
Cate locuri fara taxa sunt anul acesta si cate pe bani?
In acest an, Ministerul Educatiei si Cercetarii ofera o finantare de la bugetul de stat a 60.000 de locuri, in acelasi timp dam posibilitatea universitatilor de stat sa ia in regim de taxa inca 120.000 de locuri. Si nu mai luam in calcul universitatile particulareâ¦
Dar sunt mai multe locuri la facultate decat absolventi de liceu...
In acest moment numarul absolventilor de liceu este de aproximativ 180.000, din care o parte - 10% dintre ei - nu vor avea bacalaureatul. Inca 10% nu vor vrea sa urmeze facultatea, vor vrea sa faca o scoala postliceala, sa faca o meserie, sa mearga in strainatate sa lucreze. Ceea ce inseamna ca oferta universitatilor - numai a celor de stat - depaseste cererea absolventilor de liceu.
Ucraina a atacat pentru prima oară Rusia cu rachete ATACMS. Reacția Moscovei
Citește pe Antena3.ro
Ce se va intampla cu universitatile in acest caz ?
Daca universitatile nu-si restructureaza studiile sa ofere calificari nu numai specializari exotice si daca vor continua sa mearga spre specializari foarte inguste, vor ajunge la subfinantare cronica.
Mai multe locuri la master
Dar ministerul nu se gandeste sa reduca numarul de locuri?
Anul viitor ne vom axa pe cresterea numarului de locuri la masterat. Vom creste de cel putin doua-trei ori, in perspectiva ar trebui sa crestem de cel putin cinci ori numarul de locuri la masterat ca sa incurajam studiile avansate de masterat.
Dar ce se va cere pe piata fortei de munca dupa 3 ani ?
Se va face un studiu in acest sens, insa va pot spune clar, va fi o cerere mai mare in viitorii ani pentru cercetatori in Uniunea Europeana, cam in 2010-2012, va fi o cerere mare de absolventi de Stiinte exacte, adica matematica, fizica, stiintele naturii. Va continua sa fie o cerere pe IT. Dar trebuie sa schimbam putin modul asta de gandire. Absolventii se gandesc ce slujba pot gasi cu diploma pe care o au. Trebuie sa inceapa sa se gandeasca cate locuri de munca pot ei insisi sa creeze cu specializarea pe care o au.