x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Manuscrisul "tibetan"

Manuscrisul "tibetan"

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    11 Iul 2005   •   00:00
Manuscrisul "tibetan"
DOCUMENTE INEDITE
Un document negru pe alb cu o scriere care iti creeaza impresia de sacru imediat ce il vezi si il atingi. Cand a fost descoperit, strajuia o comoara. La Arhivele Nationale se pastreaza un document tibetan deosebit de tot ce poti intalni in cele cateva sute de kilometri de arhive ale Romaniei.

Ce e negru, valoros si cam de nedescifrat? Documentul tibetan!!! O mica bucata de pergament de culoare neagra suscita interesul tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, ajung la sediul Arhivelor Nationale din Bucuresti. Un negru aproape unic are documentul, iar scrisul de pe el, realizat cu o substanta de culoare alba, adanceste si mai mult uimirea privitorului. Observi scrisul si, timid, incerci sa-l citesti, sa descoperi ce se spune acolo, scris de sute de ani. Este greu, nu cred ca o sa ai sanse, doar daca nu cunosti tibetana sau vreo limba apropiata de aceasta. Profesorul universitar dr. Marcel-Dumitru Ciuca, director al Directiei Arhivelor Nationale, se straduieste sa descopere misterul acestui "mic tibetan".

COMOARA. Se crede ca aceia care au descoperit aceasta inscriptie au fost surprinsi sa gaseasca alaturi si o serie de obiecte, coifuri si arme. Daca documentul a ramas in posesia romanilor, nu acelasi lucru s-a intamplat cu acele obiecte care serveau la lupta impotriva inamicului. In anul 1816, acestea au ajuns in Muzeul Ermitage din Leningrad, astazi Sankt-Petersburg. Unul dintre cei care au avut curiozitatea si privilegiul de a cerceta aceasta fasie a fost istoricul Alexandru Odobescu.
De altfel, impresia lui la prima vedere a acestui document ar trebui luata in seama deoarece Odobescu a urmat studiile la Paris, in College de France si la Sorbona, iar pentru un timp a ocupat functia de ministru al Cultelor si Instructiunii Publice. "Acesta a fost un document pus impreuna cu decedatul in mormant." El merge mai departe si speculeaza ca ar fi scris in anul 1241, punandu-l in legatura cu campania mongolilor de la 1241 spre centrul Europei. In secolul al XX-lea, documentul a putut sa fie citit de un domn Sergiu Al-George. El l-a citit si a dovedit ca este o fila dintr-un manuscris mai mare. "Se mai pastreaza undeva, ne spune domnul Ciuca, mi se pare ca la Biblioteca Academiei, inca o fila de aceeasi factura. Sergiu Al-George a stabilit ca acest manuscris din care a facut parte aceasta fila este o copie de secol al XVII-lea a unui text din secolul al V-lea, care se numea «Varaekedeka». Obiectele descoperite impreuna cu documentul tibetan si care au fost duse la muzeul de la Leningrad au fost datate de specialisti si s-a stabilit ca sunt de origine bizantina. Ele au fost datate intre anii 400-420, ceea ce inseamna ca documentul respectiv nu s-a gasit impreuna cu celelalte, ca a apartinut altei comori, asa cum demonstreaza textul care il insoteste."

TIBETUL PENTRU CEI MULTI. Daca tot se inclina spre varianta ca acest document ar fi tibetan, ar trebui sa spunem ca, pentru multi dintre noi, Tibetul inseamna calugari in robe portocalii, in ochii carora poti citi tainele intelepciunii. Ca orice alt popor, tibetanii au si ei legendele lor prin care descriu geneza pamantului ("La inceput nu a existat nimic. Vantul a inceput sa bata si s-au format nori care au adus o ploaie torentiala. Ploaia a tinut zile intregi si in cele din urma s-a format un ocean. Vantul a inceput din nou sa bata si din ocean a iesit pamantul."), dar si legende in care se explica aparitia poporului tibetan ("Chenrezig, Dumnezeul compasiunii, s-a intrupat intr-o maimuta-mascul. Acesta s-a impreunat cu o zgripturoaica si au dat nastere la sapte copii, stramosii tuturor triburilor tibetane.").

Imparatul Songtsen Gompo uneste pentru prima oara toate grupurile de tibetani si incepe o campanie militara in urma careia cucereste o mare parte a Asiei Centrale. Un invatat tibetan este trimis in India si acolo el inventeaza scrierea tibetana. Mai tarziu, budismul isi face aparitia in Tibet. Regele Trisong Detsen invita cativa maestri budisti din India.

Articol realizat cu sprijinul Arhivelor Nationale, Directa Bucuresti

×
Subiecte în articol: editie de colectie tibetan