x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Mircea Geoana - Politetea cu politichie

Mircea Geoana - Politetea cu politichie

20 Mar 2005   •   00:00

IN DIPLOMATIE
Revistele de moda i-au desemnat pe Mircea Geoana si pe Gyorgy Frunda drept cei mai eleganti politicieni.

Mircea Geoana este prin definitie un diplomat. Si in ceea ce priveste profesia, dar mai ales in viata particulara. Nici ca i se potrivea o cariera mai buna decat diplomatia. De multe ori a fost considerat "cea mai buna solutie" fiindca "portretul" sau corespunde omului... ales. Ales sa-i reprezinte pe ceilalti. Caci trebuie sa ai, pe langa competenta, mult tact, o comportare abila, exemplara, pentru a oficializa relatii cu reprezentantii altor tari sau de a trata in numele statului.

SCOLIT. Atitudinea, tinuta, felul in care comunica il definesc pe Mircea Geoana drept un adevarat diplomat. Perioada petrecuta la Scoala de Administratie din Franta, precum si cursurile de la Harvard isi spun cuvantul. Foarte politicos, foarte respectuos, usor "pretios" chiar, fostul ministru de Externe chiar are aerul unui om plimbat prin lume. Si nu degeaba! Cine l-a invatat pe Mircea Geoana sa se poarte exemplar? Pe langa educatia primita de-acasa, dar si experienta acumulata pe parcurs, Mircea Geoana are in permanenta un "profesor" in persoana sotiei sa, Mihaela, de la care a invatat extrem de multe lucruri. "Am avut sansa de a trai si de a calatori in strainatate si fiecare lectie s-a dovedit a fi utila. Prima experienta a fost dupa ’90, cand am plecat in Franta. Apoi a fost experienta americana. Dar multe lucruri le-am invatat de la sotia mea, care este arhitect si care are un simt estetic deosebit de dezvoltat", ne-a declarat fostul ministru de Externe. Recent, chiar si soacra sa l-a laudat, la o emisiune tv. Asta da performanta!

"Nu m-am nascut ministru", recunoaste Mircea Geoana. Ba chiar dezvaluie ca multe reguli le-a invatat din mers. "La un moment dat s-au tinut la minister niste cursuri de bune maniere, inclusiv pentru sotiile demnitarilor: cum sa fii o gazda buna (acasa sau la resedinta), cum sa primesti oaspetii, cum sa faci prezentarile." Asa cum bine spunea un coleg de partid, "Mircea Geoana a venit intotdeauna pregatit. Cand era mic, venea in parc, la nisip, echipat cu galetuse si cu lopatele". Mircea Geoana crede ca cea mai importanta este tinuta morala. Tot ce tine de "externe" insa a fost analizat de catre stilisti, care l-au desemnat drept unul dintre cei mai eleganti politicieni. "Mircea Geoana parca s-a nascut in costum. Avand si cravata la gat!", glumesc designerii de moda. Si intr-adevar este imposibil sa ti-l imaginezi in trening sau in pijama.

VERTICALITATE. "Importanti sunt cei sapte ani de-acasa", sustine Gyorgy Frunda, care a fost desemnat, la randul sau, drept un barbat de top, manierat si elegant. "Educatia facuta de parinti, de bunici este esentiala. Eu m-am nascut in 1951, intr-o familie obisnuita. Mama lucra ca muncitoare si, prin forta lucrurilor, am fost crescut de bunica mea, o femeie cu foarte mult bun-simt. Chiar daca aveam greutati, avea intotdeauna puterea psihica sa aiba un cuvant bun pentru ceilalti. Ea m-a invatat un lucru care a devenit pentru mine un adevarat principiu de viata: "Ajuta-i pe cei care au nevoie". M-a invatat sa fiu corect, sa nu mint. In scoala, am avut nota scazuta la purtare fiindca am recunoscut ca am tinut Postul Craciunului. M-a invatat sa am tinuta, verticalitate. Odata, am facut ceea ce fac multi copii. Mi-am aruncat carnetul de note cand am luat o nota slaba. Am primit o pedeapsa morala (in nici un caz bataie) si mi s-a spus ca pedeapsa nu este pentru nota slaba, ci pentru faptul ca am ascuns carnetul. M-am simtit atunci ca hotul prins si a doua oara n-am mai facut asa ceva. In timp, s-a acumulat experienta acumulata in scoala, la facultate. Apoi ca avocat stagiar am invatat de la colegii mai in varsta diverse lucruri. Exista toleranta si exista anumite limite. Ceea ce mi se pare de prost-gust si nu agreez sub nici o forma sunt trei lucruri: manelele, injuraturile si vulgaritatea."

In urma cu cativa ani, alesii au primit un ghid pe care puteau sa-l poarte in buzunar si sa-l consulte ori de cate ori au vreo dilema in materie de bune maniere. Doua milioane de euro fonduri PHARE au fost folosite pentru programul de conduita a parlamentarilor romani

"APOCALIPSURILE" DUPA VASILE
Au ramas in istorie ghiulul si unghiuta lui Radu Vasile de la degetul mic! Nici consoarta sa n-a scapat netaxata de catre reprezentantii presei, dupa ce, la un eveniment de o importanta majora, a venit imbracata intr-o costumatie inflorata si cu sandale ce pareau mai mult a fi papuci de plaja. Dragi sotii de parlamentari: dati foc sosetelor albe! Ascundeti-le costumele, sacourile si esarfele albe! Vin la tribuna Parlamentului, nu la biserica, pe post de ginerica!

ALIANTA D.A. PENTRU POLITETE
Cum sa obtii mai multe voturi in campania electorala? Cu ajutorul bunelor maniere! Membrii Aliantei au primit o circulara prin care li se arata cum trebuie sa se comporte cand ajung la usa posibilului votant. Iata cateva idei din acest Cod: "Va imbracati comod, dar elegant. E de preferat sa ciocaniti la usa, nu sa sunati. Faceti un pas inapoi si zambiti. Va prezentati dvs. si partidul si spuneti de ce sunteti acolo. Nu fumati in pragul usii si nu beti inainte de a porni la lucru. Fiti volubil, nu agresiv. Nu discutati in contradictoriu in pragul usii. La plecare, inchideti poarta. Nu o luati pe scurtatura, peste pajisti si tufisuri".
ELEGANT SI ASORTAT
Gyorgy Frunda ne-a dezvaluit: "Costumele mi le aleg singur. Si pantofii. Cateodata o intreb pe sotie sau le intreb pe fete cum sa-mi asortez cravata". Fetele cunoscutului politician au 14 si respectiv 12 ani. "Le atrag atentia cand le vad ca umbla cu burta goala, caci ma gandesc la sanatatea lor. Dar imi aduc aminte ca si mama imi facea observatie degeaba cand ma vedea ca umblu "la trapezul gol""...

×
Subiecte în articol: mircea geoană invăţat editie de colectie