DESTINE TRAUMATIZATE
Supravietuitorii evrei ai lagarelor si ghetourilor din Transnistria evita sa vorbeasca mult despre drama traita. Ei prefera sa creada ca razboiul
si conditiile exceptionale ale acestuia au fost de vina pentru ce li s-a intamplat. Dar spera ca o asemenea mare tragedie sa nu se mai repete niciodata pentru nici un popor.
In toamna anului 1941, dupa recucerirea teritoriilor estice cedate in 1940, situatia evreilor, care pana atunci aveau statut de cetateni, egal cu cel al majoritarilor romani, avea sa se schimbe tragic. Pe strazile locuite de evreii din orasele Bucovinei si Basarabiei si-au facut aparitia tobosarii comunitatii, insotiti de jandarmi, care-i anuntau sa-si faca bagajele. Dispozitiile erau clare: dimineata urmatoare sa se prezinte in gara, cu un bagaj de mana si fara alte valori. Dureroasa era si indiferenta concetatenilor romani, cu care convietuisera in bune relatii timp de decenii. Unii i-au ajutat sa-si adaposteasca obiectele de valoare, insa majoritatea, temandu-se de represalii, a asistat nepasatoare cum evreii sunt urcati in trenuri de vite si dirijati spre o directie necunoscuta. Iar altii s-au bucurat ca din bunurile parasite de evrei ar putea si ei sa se infrupte, inscriindu-se in numar mare pe liste speciale ce urmau sa-i faca proprietari pe ceea ce nu era al lor.
Abia in timpul transportului cei smulsi din casele lor au auzit, din discutiile ceferistilor, incotro se indreptau - Transnistria, noua provincie administrata de guvernul roman. O data ce i-au trecut Nistrul, jandarmii i-au lasat insa sa se descurce in voia sortii. Le-au spus ca nu au voie sa paraseasca regiunea, deoarece se va trage in ei fara avertisment.
FIECARE S-A INGRIJIT DE SOARTA LUI CUM A PUTUT. Grupurile de evrei, vazand atitudinea jandarmilor dupa "debarcarea" peste Nistru, si-au dat seama ca autoritatile nu facusera vreun plan punctual referitor la asezarea lor in Transnistria. S-au ascuns la marginea localitatilor unde au fost coborati din trenuri si au cautat sa ia legatura cu autoritatile pentru a se "tocmi" privind locul unde urmau sa se stabileasca, pentru un timp nedefinit. In functie de dibacia reprezentantilor si de sumele de bani cu care i-au "induiosat" pe jandarmi, au fost asezati in locuri mai bune sau mai rele. Cea mai mare dorinta era sa nu fie dusi langa Bug, deoarece era o zona pustie si periculoasa: acolo se situa granita cu zona administrata de Germania din URSS-ul ocupat.
Multi au murit, dar cei mai puternici au rezistat. Fara mancare, asistenta medicala si posibilitatea de a se descurca in voie, foarte multi evrei au fost rapusi in special de boli. Supravietuitorii au relatat ulterior ca cea mai importanta arma contra mortii era increderea in sine. Daca nu-si spuneau in fiecare seara, inainte de culcare, "eu pot sa rezist", nu se mai trezeau. Acestia spun ca au vazut Infernul cu ochii.
Prezentam in continuare raspunsul la intrebare: Care au fost amintirile din aceasta perioada care le-au marcat cel mai profund pe doua foste deportate in Transnistria?
Imagine dintr-un "tren al mortii" in
momentul deschiderii usilor. Oare cati evrei au avut aceasta soarta nefericita cand au fost transportati in Transnistria? |
Citește pe Antena3.ro
Sarina Feyer-Ionescu, in 1999, cand a revazut casa din Transnistria unde a fost deportata |
SENSURILE HOLOCAUSTULUI
Termenul Holocaust a aparut la 18 ani dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Acesta a fost "creat" in 1963 de istoricul Hannah Arendt. La acea vreme, aceasta era ziarista la cotidianul american The New Yorker, scriind o serie de articole legate de procesul de la Ierusalim a lui Adolf Eichmann, cel care a conceput lagarele de exterminare. Termenul isi are originea in greaca veche, semnificand o "jertfa prin ardere". Ulterior, acest concept a capatat notorietate, devenind universal. Se mai foloseste si termenul "Soah", avand origine ebraica si insemnand "ardere de tot". Insa Holocaustul nu se refera numai la exterminarea evreilor prin gazare si ardere. Termenul cuprinde ansamblul de planuri si actiuni infaptuite de Germania si aliatii sai in razboi. Exterminarea evreilor s-a realizat si prin infometare si lipsa asistentei medicale, asa cum s-a intamplat in Transnistria. Majoritatea zdrobitoare a evreilor din Lituania, Ucraina, Bielorusia etc. a fost masacrata de Einsazgruppen (unitati mobile care intrau in spatele unitatilor armatei germane).
APEL LA MEMORIE
|
"In general, evreii care au fost in lagare refuza sa-si mai aduca aminte cum a fost acolo. Pentru ei, acea perioada neagra in istoria Europei a reprezentat o mare trauma morala, care i-a marcat toata viata. Indiferent daca au fost in lagarele de exterminare naziste sau in pustietatea Transnistriei, nu vor sa-si mai aduca aminte cum au fost transformati in suboameni de niste decizii politice criminale. Astazi, dupa 61 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial, noi, cei care am fost deportati, avem totusi datoria sa vorbim, deoarece trebuie sa se tina minte, ca sa nu se mai repete.
Ceea ce s-a intamplat atunci este un «record mondial», daca o asemenea crima poate fi descrisa in acesti termeni. Niciodata in istoria omenirii nu a avut loc un genocid la aceasta scara numai si numai din cauza apartenentei de o anumita etnie a unui grup de oameni. Evreii au mai avut parte de prigoane in istoria lor milenara: sclavia in Egipt din antichitate, deportarea din Spania in 1492 si atatea pogromuri in evul mediu si dupa aceea. Insa, inainte de al doilea razboi mondial, niciodata actiunea antievreiasca nu a atins o asemenea scara, o organizare atat de bine pusa la punct.
Pentru a pune la cale un asemenea plan este nevoie de foarte putini oameni, vreo 20-30. Acestia, in general, sunt niste fanatici, foarte inteligenti si fara nici un scrupul moral. In conditii exceptionale, aceasta categorie ajunge la conducerea unui stat, asa cum s-a intamplat in anii â30 in Germania. Apoi trebuie sa gasesti pe cei care vor pune in practica actiunea - autoritatile politienesti, in numar de cateva mii.
Cele doua segmente ale «lantului diabolic» nu sunt suficiente insa. Cei care trebuie sa asigure elementele auxiliare trebuie sa fie si ei cateva zeci de mii. Apoi, trebuie sa mai existe aceia care sa se uite indiferent la ce se intampla, cateva milioane de oameni. Cei care se fac ca sunt indiferenti, dar stiu ce se intampla, sunt alte milioane de oameni. Numai daca poti intr-un timp scurt sa realizezi o «performanta» ca niste popoare extrem de civilizate, inteligente, culte, credincioase sa asiste nepasatoare la o astfel de crima, se poate ajunge la o nenorocire cum a fost Holocaustul.
Societatea de astazi are datoria ca prin educatie sa faca tot posibilul sa nu se mai realizeze conditiile de mai sus. Copiii trebuie sa stie de mici ce s-a intamplat acum peste 60 de ani. De asemenea, ei trebuie invatati sa nu mai fie sensibili la teorii antievreiesti fara acoperire, pornind de la teoria deicidului si pana la conspiratia evreiasca mondiala."
(Otto Adler, presedintele Asociatiei Evreilor din Romania Victime ale Holocaustului, fost deportat din Cluj la Auschwitz-Birkenau (iunie 1944), detinut in batalioanele de munca din Franta si Germania (iunie 1944 - mai 1945))
|