x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Monstrii sacri

Monstrii sacri

de Alex Anghel    |    Cristian Pasarica    |    02 Oct 2006   •   00:00
Monstrii sacri
FILMUL DIN SPATELE SCENEI
Ne-au incantat prin talentul, umorul, jocul actoricesc, spontaneitatea, caracterul dezinvolt, naturaletea si flerul lor.

Veniti parca din alta lume, dintr-un univers diferit, unde talentul era un lucru nativ, Promotia de Aur (1956) a cinematografiei si teatrului de la noi este cu siguranta punctul de referinta in evolutia oricarui viitor tanar actor. Sunt cei mai iubiti, sunt cei care ne-au descretit fruntile si ne-au invatat sa visam. Am plans sau am ras, am aplaudat, am fost marionete in mainile unor mari maestri. Singura multumire a lor a fost bucuria noastra, a publicului. Actori de cinema si teatru manati de un singur gand, acela de a incanta audienta. Mereu in slujba noastra, acesti monstri sacri ai cinematografiei au indragit si respectat aceasta meserie. Modesti, dedicati, sufletisti, mereu entuziasti, ei sunt artistii ce ne-au colorat viata intr-o epoca incolora. N-au facut-o pentru bani sau pentru faima, ci din dragoste pentru meserie si pentru public. Chiar daca unii dintre ei si-au terminat de interpretat rolul pe scena vietii, inca mai joaca un rol important in inimile noastre. Noi nu i-am uitat. Draga Olteanu Matei, Amza Pellea, Silvia Popovici, Dan Puican, Constantin Rautchi, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Mitzura Arghezi, Valeria Arnautu, Sanda Bancila, Ion Buleandra sunt cateva nume sonore dintr-o promotie nascuta sub semnul succesului. Si cum in spatele oricarui actor mare se afla mari profesori, Aura Buzescu si Nicolae Baltateanu sunt cei care s-au dedicat intru totul descoperirii si formarii celor ce aveau sa devina promotia de aur.

Profitand de decorul desprins parca dintr-o piesa de teatru, al Casei Capsa, va invitam luni, 2 octombrie, ora 19:00, sa ne reintalnim cu unele dintre cele mai pregnante personalitati artistice intr-un altfel de film, filmul din spatele scenei.
PERSONAJE ETERNE
Nea Marin n-ar fi existat fara Amza Pellea, Moromete n-ar fi fost atat de autentic in alta interpretare decat cea a lui Victor Rebengiuc, Coana Chirita nu s-ar fi exprimat atat de bine intr-o franceza atat de stricata fara Draga Olteanu Matei. Personajele interpretate de toti acesti mari actori sunt nemuritoare. Pentru ca au fost insufletite, pentru ca respira arta, pentru ca au izvorat din talentul nemarginit al interpretilor. De aceea, Promotia de Aur este ea insasi nemuritoare.

×
Subiecte în articol: editie de colectie