x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Multi romani se tem de credite

Multi romani se tem de credite

de Daniela Ivan    |    04 Iul 2005   •   00:00
Multi romani se tem de credite
PE DATORIE
"Traiesc acum, platesc mai tarziu", acesta este principiul dupa care se ghideaza europenii. Nu si romanii. In timp ce unii dintre cetateni se tem de imprumuturi, altii par ca nu reusesc sa obtina credite de la banci, deoarece sunt prea saraci si nu indeplinesc conditiile puse de banci.

Creditele angajate de romani abia ating 5% din PIB, in timp ce media in tarile din zona euro este de 55% din suma PIB-urilor statelor UE. Acestea sunt datele oficiale confirmate si de un sondaj CURS.

IMPRUMUTURI. Doi din trei romani spun ca nu au credite angajate in prezent, iar peste jumatate din populatia tarii sustine ca nu s-a imprumutat niciodata sau ca s-a imprumtat foarte rar de la rude sau de la prieteni, se arata in sondaj. La intrebarea "Dumneavoastra vi se intampla sa luati bani cu imprumut de la persoane sau institutii?", 58% dintre respondenti au declarat ca nu s-au imprumutat niciodata sau foarte rar, 29% au spus rar, 10% des, 2% foarte des, iar 1% au refuzat sa raspunda.

Ati spune despre dvs. ca sunteti o persoana cheltuitoare sau mai degraba chibzuita cu banii?

  • Aproape 18% dintre oamenii care traiesc la tara s-au declarat cheltuitori, fata 24% dintre oraseni.
  • Un sfert din populatia din sudul tarii se considera cheltuitoare. Cei mai cumpatati sunt oamenii din vestul tarii.
  • Doar 7% dintre pensionari se considera cheltuitori.
  • Populatia cu varste intre 31 si 55 de ani conduce in clasamentul creditelor. Circa 34% dintre oamenii aflati in plina activitate au credite angajate, a caror valoare medie se ridica la circa 35.500.000 de lei. Spre comparatie, numai 20% dintre tinerii cu varste intre 15 si 30 de ani sunt imprumutati, cu o suma medie de aproape 25.000.000 de lei, iar dintre persoanele de peste 56 de ani, doar 10%. Sondajul mai releva faptul ca femeile se imprumuta cu mult mai multa usurinta decat barbatii. Ele sunt datoare, in medie, cu 35.000.000 de lei, in timp ce barbatii, cu numai 21.000.000 de lei. Romanii cu studii superioare se imprumuta mai mult decat ceilalti, media ridicandu-se la 29%, iar valoarea creditului la aproape 40.000.000 de lei.

    CHIBZUINTA. "Dumneavoastra vi se intampla sa cumparati pe datorie si sa platiti cand luati pensia sau salariul?" Nu sau foarte rar au raspuns 71% dintre participantii la sondaj, in timp ce alti 17% au spus ca li se intampla sa cumpere pe datorie rar. In schimb, 10% dintre romani se imprumuta des (8%) si foarte des (8%). Romanii nu sunt cheltuitori, ei isi cumpanesc bine cheltuielile pe care le fac. Asa se explica si faptul ca 76% dintre respondenti se autointituleaza chibzuiti. Mai multe tentatii au tinerii. Peste 41% dintre romanii cu varste pana-n 30 de ani spun ca arunca banii in vant. Procentul se injumatateste cand este vorba despre segmentul de varsta cuprins intre 30 si 55 de ani, si scade la numai 7% cand este vorba despre pensionari. Un sfert din intelectuali spun ca risipesc banii, in timp ce numai 17% dintre oamenii cu pregatire subliceala se considera cheltuitori.

    In momentul acesta, dumneavoastra aveti datorii la persoane sau institutii?

  • Femeile se imprumuta mai mult decat barbatii. Ele sunt datoare, in medie, cu 35.000.000 de lei, in timp ce barbatii, cu numai 21.000.000 de lei.
  • Peste 34% din populatia cu varste intre 30 si 51 de ani au angajate credite a caror medie este de 35.000.000 de lei.
  • TELEFOANE MOBILE PE CREDIT


    Romanii se imprumuta pentru a-si cumpara telefoane mobile, aparatura electrocasnica, pentru a-si amenaja casa sau pentru a achizitiona autoturisme. Creditele de consum au totalizat 78.662 de miliarde de lei anul trecut, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei. Pe primul loc se situeaza creditele luate pentru nevoi personale (56%), urmate de cele necesare achizitionarii lucrurilor de folosinta indelungata (39%), creditele pe card si pentru leasing (2% fiecare), pe ultimul loc aflandu-se imprumuturile efectuate pentru achizitionarea unui autovehicul (1%). Peste 70% din aceste imprumuturi sunt in lei, si numai 30% in valuta.

    CREDITELE LA PURTATOR SE APROPIE DE UN MILION


    Printre cetatenii marilor orase a aparut moda cardurilor de credit, care ofera avantajul unui imprumut pe care-l porti in buzunar si la care poti apela oricand ai nevoie. Dupa aparitia normelor BNR privind limitarea creditarii, imprumutul a migrat din zona bancara catre zona nonbancara. Prima companie care a lansat o astfel de oferta a fost EuroLine. Au urmat si alte firme mari care s-au asociat cu banci pentru a lansa carduri de credite. Raiffeisen a scos pe piata un astfel de produs cu Connex, Banca Transilvania a emis unul impreuna cu Credisson International, BRD Soci...t... G...n...ral cu Carrefour. Daca la finele anului trecut numarul acestor carduri de imprumut nu depasea 300.000, acum acestea se apropie de un milion. Pe de alta parte, concurenta din ce in ce mai mare a obligat emitentii de carduri sa ofere facilitati solicitantilor. Suma minima care trebuie rambursata lunar a scazut de la 20% din creditul consumat la 5% din totalul sumei. Bonusurile sunt o alta facilitate. Clientii primesc puncte de cate ori folosesc cardul pentru cumparaturi la comercianti, puncte pe care pot sa le foloseasca ulterior.

    IPOTECARELE SE IAU IN EURO


    Creditele pentru cumpararea unei case sau pentru constructie au inceput sa nu mai fie atat de solicitate cum erau in anii precedenti. Datele BNR releva faptul ca imprumuturile pentru locuinte reprezinta jumatate din cele pentru consum. Respectiv 33.339 miliarde de lei. Romanii prefera creditele in euro, deoarece locuintele se tranzactioneaza in moneda unica europeana. Asa se explica faptul ca peste 89% din creditele imobiliare si ipotecare sunt in valuta.
    ×
    Subiecte în articol: credite creditele editie de colectie