MIRCEA BAND
A slabit exigenta la intrare. A lipsit o vreme paznicul si au avut acces tot felul de folkisti care nu aveau consistenta generatiei de "aur".
Odinioara folkul romanesc era foarte original si foarte valoros. Nu era nici folk chirilic, nici o imitatie de folk american. Aceasta informatie am primit-o de la Mircea Rusu din comuna (si trupa) Band. Pentru ca este cantautor vestit si cunoaste foarte bine fenomenul din care se trage ca artist, pentru ca este primar si stie foarte bine ce inseamna sa-ti respecti aproapele, ii dam cuvantul! Bineinteles, nu de tot si nu oricat. Doar atat cat ne permite spatiul paginii.
ASCULTAT. "Se intampla ca impreuna cu Doru Stanculescu si cu Horia Stoicanu sa ne intalnim foarte des intr-un apartament de-al meu din zona Rahova. Stateam cu ei la un pahar cu vin pana dimineata. Abia dupa cateva luni am avut curaj sa deschid gura. Mi-am luat inima in dinti si am inceput sa cant. Doar ma aflam la mine acasa! Am fost ascultat foarte atent, pana la un vers pe care-l lasasem mai in dorul lelii. Atunci, Doru Stanculescu mi-a spus: «Ba, termina mai intai versul asta si apoi sa vii sa ne canti!»"
FOLKISTUL COPT. "In 1981 am debutat la Cenaclul Flacara, cu «Nebunul Cetatii», pe versuri de Lucian Blaga. Dupa ce am avut succes cu «Omul bun, pomul copt», m-am cam indepartat de folk. Acum nu prea se mai stie ca eu asa am debutat. Dar vreau sa scot un disc de folkist... Recunosc, am o pornire paguboasa: sa spun ceea ce gandesc. De aceea nu sunt un muzician curtat, in schimb sunt foarte iubit de oameni. Nu-i de colea sa te intorci la tine in comuna. In 2004, am facut revolutie in Band, ca sa-l dam jos pe primarul-dictator de atunci. Adversarii mei credeau ca o sa fac play-back, din scaunul de primar... Internetul merge bine si are foarte mult succes. Vreau sa fac si un radio local, sa se difuzeze muzica folk, rock. Am primit de Pasti un miel, dar l-am trimis expeditorului acasa. Oamenii trebuie sa inteleaga ca un primar nu trebuie sa primeasca plocon. Nu fac pe trandafirul imbobocit in zori, dar cand ii vad pe tarani ca scot frumos mana din buzunar si ma saluta, stiu ca mi-am facut treaba!"
CUPIDON
|
"A vrut sa fie macar o zi fericit in dragoste. Neavand incotro s-a hotarat sa-si vanda sufletul la mica publicitate. Nimeni insa nu cumpara suflete nefericite. Toti voiau suflete gata fericite. Asa ca a fost nevoit sa-l vanda ieftin la o femeie care urma sa-l foloseasca drept carpa de sters praful. Cu banii castigati si-a cumparat un borcan de iaurt si-un covrig uscat si s-a ospatat pana cand senzatia de plenitudine stomacala i-a conferit si una de fericire temporara. Dar, vai, foamea aparu iar si o data cu ea o mare tristete. Alerga la cea care-i vandu-se sufletul, l-a cerut inapoi, l-a primit. Numai ca de atunci simbolul universal al dragostei risca sa devina, ba chiar a devenit Cupidon sagetand o carpa de sters praful".
Mica publicitate
de Mircea Rusu
|
Citește pe Antena3.ro
|
NU SE SCREME, II VINE!MARELE PACAT AL FOLKULUI ESTE CA S-A MINTIT"Daca-l iau ca reper pe Dinu Olarasu, care era un muzician mai mult decat promitator, nu stiu cum s-a facut de n-a ajuns mare folkist in vremurile bune, asa cum era evident ca se va intampla. Am dat de el din nou prin 1998, cand l-am determinat sa coboare din Resita si sa reia cantatul. A fost si membru al trupei mele. Eu i-am redeschis pofta de a canta. Poesis este un alt nume care trebuia sa fie continuator al generatiei de «aur». Dar, la fel, nu s-a intamplat... Marele pacat al folkului este ca s-a mintit singur. Asa il vad acum din exterior. Am auzit productii folk care se pot insira pe ata. E un singur cantec intr-o mie de variante, doar cu texte diferite. Asa ceva nu trebuie sa existe! Nu pot sa dau nume, dar trebuie sa vina cineva si sa faca curatenie!", ne-a declarat Mircea Rusu. Din trupa Band au mai facut parte, de-a lungul timpului, si Narcisa Suciu, Paula Seling si Leo Iorga.ACCES LA ANUMITE STARI"Sunt ferm convins ca nu maneaua este de vina ca exista! Doar folkul este de vina, pentru ca nu intelege ca trebuie sa se manifeste coerent, articulat si cu exigenta. Nu chiar orice om cu chitara este folkist. Odinioara artistul survola lumescul, avea acces la anumite informatii si stari pe care ni le transmitea noua, publicului. Acum, nu mai stie ce sa transmita...". Aceasta analiza ii apartine lui Mircea Rusu. |