x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Neincredere

de Adrian N. Ionescu    |    04 Iul 2005   •   00:00
Neincredere
AVERILE SI POLITICA
Romanii nu cred ca declaratiile de avere ale politicienilor sunt reale si nici ca averile personale din tara noastra s-au obtinut prin munca.

Putini romani cred ca majoritatea celor care au facut avere au reusit datorita muncii, iar cei mai multi din concetatenii nostri spun ca politicienii se ascund in spatele declaratiilor de avere, potrivit unui sondaj

CURS. Legatura dintre cele doua suspiciuni este intarita de faptul ca acestea sunt impartasite in proportii foarte apropiate de oameni de toate varstele, de la orase si sate si indiferent de studii, sex, obarsie. E drept, oamenii nu raspund la sondaje dupa o cercetare stiintifica, ci in functie de perceptia proprie. Dar pentru ca raspunsurile sunt influentate de cazurile cu care s-au confruntat, de cele de care au auzit si de mentalitatea colectiva cu care iau contact zi de zi, sondajul descrie realitatea in care traim.

SONDAJUL. Numai 8% dintre cetatenii tarii cred ca majoritatea averilor din Romania au fost obtinute prin "munca si merit personal", in timp ce 57% dintre cei chestionati cred ca reusita s-a produs prin incalcarea legii. Totusi, incalcarea legii nu este confundata cu fructificarea "relatiilor" ca mod de imbogatire. 17% dintre romani cred ca "relatiile" au produs majoritatea averilor, iar 11% au bifat "norocul" pe formularul de sondaj. Pe de alta parte, cei mai multi romani nu cred pe cuvant declaratiile de avere ale politicienilor, 41% raspunzand ca "putine sunt reale", 17% ca "doar unele sunt reale" si 30% sunt convinsi ca "nici una nu este reala". Diferenta dintre "putine" si "doar unele" nu poate fi prea mare, astfel ca proportia neincrederii in declaratiile de avere poate fi aproximata drept coplesitoare: aproape 90%.

ECHILIBRUL. Opinenti din toate categoriile impartasesc in proportii apropiate aceleasi raspunsuri. Perceptiile sunt asemanatoare fie ca vin din mediul rural sau din cel urban, din vestul, din estul tarii sau din Bucuresti, de la tineri sau de la pensionari, avand studii medii, liceale sau superioare.

De pilda, majoritatea din fiecare categorie de studii crede ca averile s-au facut prin incalcarea legii: 59% dintre cei fara liceu, 54% dintre cei cu liceu si 55% dintre cei "peste liceu". Nici media pe tara a celor care explica reusita prin munca nu este obtinuta din rezultate foarte departate in functie de studii. In aceeasi ordine, rezultatele sunt 9% - 6% - 8%.

De asemenea, in proportii apropiate de mediile pe tara citate mai sus se regasesc si raspunsurile legate de declaratiile de avere ale politicienilor, date de diferitele categorii sociale.

Cu alte cuvinte, opiniile exprimate nu sunt produse de frustrari tip "Degeaba am invatat carte" sau "Cei de la oras au avut mai multe sanse". Orice criteriu de analiza da acelasi verdict: neincredere.

Asa cum ati vazut, politicienii din Romania si-au declarat averile. Credeti ca aceste declaratii sunt reale?


Putine sunt reale 41%
Nici una nu este reala 30%
Doar unele sunt reale 17%
Cele mai multe sunt reale 19%
NS/NR 15%

Cum credeti ca au reusit majoritatea oamenilor care au facut avere in Romania? Prin...


Incalcarea legii 57%
Relatii 17%
Noroc 11%
Munca si merit personal 8%
Alt mijloc 3%
NS/NR 4%

MUNCA SI DISPRETUL LEGII


Fata de media pe tara (57%), cei care acuza cel mai tare (63%) imbogatirea in dispretul legii vin din vestul tarii, unde nu sunt zone tocmai sarace, pe langa Timisoara, Arad, Oradea. In schimb, moldovenii sunt mai putin drastici, "doar" 54% dintre ei considerand ilegal modul cum s-au facut averile in Romania. Capitala este o zona prospera si a tuturor fagaduintelor, care atrage saracii din toata tara si proportia acuzatorilor este si mai mica: 51%. S-ar putea crede ca nu saracii acuza din invidie pe bogati, ci tot cei care o duc ceva mai bine.

TINERII N-AU INCREDERE IN POLITICIENI, CI IN MUNCA


Neincrederea romanilor in declaratiile de avere ale politicienilor nu surprinde si nici prezenta majoritara printre sceptici a tinerilor sub 30 de ani.
Acestia au raspuns in cea mai mare proportie ca "putine" dintre declaratiile de avere sunt reale. Opinentii de varsta mijlocie (30-56 de ani) sunt cei mai drastici: 33% spun ca nici o declaratie nu este reala, fie si in noua forma, mai aspra. Acestia au vazut cum cele mai bune afaceri se fac cu statul sau "in slujba statului", orice va fi insemnand acest "stat".
Deloc naivi, tinerii sub 30 de ani sunt, totusi, cei mai multi care mai cred in varianta muncii. 11% dintre ei numesc munca si meritele personale drept cauze ale acumularii de avere. Media pe tara este 8%. Romanii de varsta mijlocie sunt din nou cei mai neincrezatori. Cei mai multi dintre acestia erau in floarea varstei acum 15 ani, au avut si li s-au consumat o multime de sperante, multe proiecte li se vor fi transformat in iluzii.

CU OCHII PE CEI MULTI


Prin Guvern s-a vehiculat, la un moment dat, chiar sub forma unui proiect de lege, ideea ca toti cetatenii tarii sa-si declare averile. Cetatenii s-au indoit de ras, asa cum s-au invatat romanii sa faca chiar si atunci cand sunt scandalizati. Analistii au explicat repede ca Fiscul, Politia sau Procuratura nu se descurca nici cu cele cateva sute de politicieni, daca asa se numesc cei care ajung in Parlament sau in functii publice. In plus, la ce bun sa controlezi pe cei care traiesc pe datorie cateva zile inainte de leafa?
×
Subiecte în articol: cred avere s-au editie de colectie reale munca