x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Normal sau patologic

Normal sau patologic

22 Aug 2005   •   00:00
Normal sau patologic
OPINIA SPECIALISTULUI
De multa vreme se stie ca factorul care instiga la modificari in sfera comportamentala se organizeaza, uneori, in setul de schimbari si influente sociale,socio-economice, socio-demografice.

Viciul este un act de mare complexitate, cu implicatii in intreaga sfera psihica umana ale carui efecte distructive globale trecand in finisarea lui prin pierderea stapanirii de sine prefigureaza dezechilibre cronice pe termen lung, spune Ruxandra Rascanu, profesor la Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii Bucuresti si medic la Spitalul Universitar Bucuresti. Se zice ca, in genere, cel care are un viciu, un narav, este cel care nu este stapan pe sine, este agresiv, violent. Ca atare, este cotat ca fiind o persoana la limita dintre normal si patologic, mai ales cand are anumite descarcari. Deprinderile pe care ni le formam, conform unor modele din familie sau din grup sunt fundamentul pe care se asaza actiunile care in viitor pot deveni vicii si obiceiuri. Modernitatea, in genere, isi pune amprenta nu numai pe deciziile noastre, ci si pe structurarea psihica a omului, indiferent de varsta, de sex, de nivelul de scolarizare, de religie sau de zona de pe glob in care se afla la un moment dat o persoana sau o comunitate.

Dumneavoastra fumati?


Ruxandra Rascanu, psiholog: Fumatul este de mult recunoscut ca o actiune care umple timpul si, cateodata, "placerea oamenilor de a fi impreuna". Esantionul despre care discutam ne arata ca 33% dintre persoanele de ambele sexe, mai mari de 15 ani, au declarat ca fumeaza. Este o decizie pe care acum tinerii o iau la varste din ce in ce mai mici. Acest lucru mi se pare ca este, pe de o parte, o optiune la care au reflectat. In acelasi timp, mai mult de jumatate au incercat sa renunte la acest viciu. Aceasta demonstreaza ca acei oameni constientizeaza urmarile, implicatiile in plan psihic si medical ale acestui drog introdus ritmic in organism. Unul din patru persoane au avut discutii cu un apropiat din cauza acestei activitati pe care ei au hotarat sa si-o insuseasca.

Dumneavoastra consumati alcool?


Dintre cei intervievati, 28% au marturisit ca obisnuiesc sa consume alcool si o patrime au incercat sa nu mai consume. Este un factor de progres in relatiile interumane faptul ca acest obicei a devenit public. Exista si o campanie nationala pentru ca populatia sa constientizeze implicatiile acestor "droguri". Chiar daca, datorita acestor campanii, unele persoane au incercat sa "se lase" de baut, asta nu inseamna nimic. Ar trebui mers pana la final. De regula, pentru a finaliza procesul trebuie angrenati medicul si psihologul. Este foarte important ca aceste verigi sa stea laolalta. Faptul ca exista si in identificarea placerii de a consuma alcool dorinta de a renunta, ca si faptul ca parintii, prietenii sau partenerul au provocat o discutie celui care consuma alcool ne arata ca oamenii pot fi, la un moment dat, constienti si nu raman indiferenti la deprinderea pe care cineva si-a facut-o.

Ati spune despre dumneavoastra ca mancati prea mult?


Din ce in ce mai multe persoane sunt catalogate drept obeze. Oameni care au suferit diverse traume emotionale inteleg sa le rezolve astfel. Mananca din ce in ce mai mult, facand un fel de deprindere patologica si ducandu-se mereu la frigider pentru a manca ori de cate ori au o problema. Din esantionul despre care vorbim, aproape jumatate au incercat sa-si impuna un regim alimentar mai strict. Faptul ca nu reusesc tine de echilibrul psihic si de vointa de a scapa de aceasta deprindere. Discutiile cu partenerii au fost foarte putine, procentual. Asta arata ca, probabil, partenerii erau din acelasi grup de persoane care incercau sa-si rezolve problemele consumand mai multa mancare.

Dumneavoastra jucati jocuri de noroc sau faceti pariuri?


Numai 10 persoane din 100 au marturisit ca fac parte din aceasta categorie. Dintre aceia care au raspuns la chestionarul CURS, cam 1 din 5 a incercat sa se lase sau ar dori sa se lase de acest obicei care este pagubos, costisitor. 34% se duc sa faca pariuri sau la alte jocuri de noroc o data pe saptamana. Din experienta mea, consider ca oamenii care se duc si joaca jocuri de noroc este un coeficient in crestere fata de acum 10 ani. Pariurile au ajuns sa fie evidente la tot pasul, sunt si foarte bine mediatizate, important este sa stim cand ajung ele sa fie nocive. Din experienta mea de medic psiholog la spitalul Universitar din Bucuresti, spun ca, in genere, apar conflicte, cei care devin dependenti sunt agresivi, chiar daca de cele mai multe ori acestia au multa scoala. Aceste persoane au palierul afectiv nesaturat, nu sunt valentati pe acest plan, de multe ori chiar pe plan intim, si atunci incearca sa faca ceva pentru a-si umple timpul, golul. De multe ori, ei fac aceste lucruri pentru a parea altfel in ochii celor din jur. Consumatorii de jocuri de noroc sunt, in genere, dintre cei singuri, care nu prea au prieteni, sau daca ii au, ei sunt legati de jocurile de noroc.

Consumati cafea?


O treime dintre cei 66% care au raspuns afirmativ la aceasta intrebare au incercat sa se lase. Foarte putini au avut discutii cu partenerii despre acest viciu, fapt care m-a facut sa cred ca in familii se bea cafea. Aici este foarte important rolul educatiei, al imitatiei, pe care parintii il lasa la indemana copiilor, care nu-si pot da seama la varste fragede ce este bine si ce este rau.

Va uitati la televizor?


Daca ne referim la "consumul excesiv" de televizor, 93% dintre cei care au fost intervievati au marturisit ca petrec foarte multe ore la televizor. Aceasta medie de trei ore cred ca este depasita in realitate. Toate aceste activitati presupun o angajare mai timida in anumite activitati practice - plimbari in aer liber, practicarea unor sporturi etc. De asemenea, din cauza televizorului a disparut placerea de a citi. Mostrele de "indrazneala" pe care le intalnim la examenele de capacitate, la tezele de Bacalaureat, de multe ori si la facultate sunt din ce in ce mai multe si mai mari. Aceste "perle" isi au originea in aceasta lipsa a placerii de a citi, de a se cultiva.

Navigati pe Internet?


Eu cred ca acest procent, destul de mic, de 14%, este cu mult mai mare in realitate. 2-3 ore de navigare pe Internet zilnic se va concretiza mai tarziu in obisnuinta, dependenta. Asta determina de multe ori neintelegeri cu apropiatii.

Jucati jocuri pe calculator?


Jocurile pe calculator au acaparat de asemenea foarte multi tineri. Faptul ca stau doua-trei ore pe Internet cred ca ar trebui sa-i determine pe parinti sa ii antreneze pe copii si in alte activitati, stiut fiind rolul pe care il are lectura pentru un tanar in formare.

Care credeti ca este cel mai bun obicei/obisnuinta a oamenilor din Romania?


Parerile celor investigati sunt impartite in legatura cu bunele obiceiuri ale romanilor. Doar 9% cred ca cea mai buna obisnuinta a romanilor este de a pastra traditiile. La egalitate de procente se afla optiunea de a "cultiva ospitalitatea si prietenia". La acestea se poate adauga si faptul ca 41% nu au dat raspunsuri. Lucrul acesta ne arata fie ca nu au stiut ce sa aleaga din aceasta lista, fie ca le-a fost teama sa nu fie "descoperiti". O alta varianta este aceea ca au niste probleme pe care vor sa le ascunda neraspunzand la aceasta intrebare.

Care credeti ca este cel mai rau obicei/obisnuinta a oamenilor din Romania?


Raspunsul prim a fost alcoolismul si imediat hotia si coruptia. Acest palier care are la unul din capete fericirea si la celalalt tristetea este umplut cu stres, cu necazuri, cu lipsa de comunicare din familie, cu un sef care nu ii intelege si lista poate continua.

NU STIU CE ESTE UN PSIHOLOG
Obiceiul se formeaza in timp. Astfel, noi ajungem intr-un timp sa detinem obiceiuri diverse conforme mentalitatilor noastre, cu ale celor din jur. Acestea, finisate si cu reguli deformate de noi sui generis, pot ajunge vicii. Cei care devin dependenti de alcool o fac in primul rand din imitatie, ori au o imagine proasta de sine. Motivul de a bea sau consuma in exces alcool, droguri, mancare este o trauma emotionala. Intrebati fiind daca aceasta activitate - consumul de tutun, alcool, cafea - le-a facut rau, doar 25% au considerat ca aceasta activitate are efecte negative asupra relatiilor cu ceilalti. Asta inseamna ca asupra acestora a existat un declic mental si au constientizat ca poate sa determine mutatii in starea de sanatate. Chiar si asa, nu au apelat la nici un specialist ceea ce este alarmant. Asta imi intareste crezul ca romanii nu stiu la ce este bun un psiholog. Foarte multi cred ca daca ajungi la un psiholog trebuie sa fi innebunit. Ceea ce este fals. In statele civilizate, orice firma are la dispozitie un astfel de specialist, la care oamenii apeleaza ori de cate ori au o problema pe care nu stiu sa o rezolve. Ideea ca psihologul trateaza bolile psihice este neadevarata, psihologul discuta si te juta sa iesi dintr-un impas. Pe primul loc in sondajul CURS explicatia pentru care romanii joaca jocuri de noroc este aceea ca miza este foarte mare. Eu pot sa spun ca reprezentarea sociala a celor care joaca este un fel de "fata Morgana". Adica este visul ca poti oricand sa castigi aceasta miza pusa in joc. Asistam la o atitudine diferita referitor la munca fata de acum doua decenii, de respectul acordat aproapelui nostru.

VIZIBIL SAU ASCUNS


Unii psihologi inteleg dependenta de alcool sau de drog ca boala, altii le considera deviante, iar altii viciu. Mult timp, in Romania s-au abordat prejudecatile si superstitiile din perspectiva bunului simt. Chiar daca acestea erau anticamera viciului, cei mai multi le considerau ca fenomene obisnuite care fac parte din traditiile poporului roman. Si obiceiul, si prejudecata pot sta la baza structurarii viciului. Oamenii au vicii vizibile, iar altii le ascund. In anumite conditii si intr-o anumita colectivitate trebuie sa fii atent mai ales cand sunt implicatii socio-umane.

"IMPATIMITII" ROMANIEI INTERBELICE


In urma cu cinci-sase decenii, in tara noastra eticheta de vicios se punea in special persoanelor care beau in exces, actiune care era insotita de jocul de carti. Se stie ca multi dintre ei pierdeau valori materiale, uneori casa, masina. Si mai trist, "impatimitii" pariau chiar pe sotie sau iubita. Exemplele acestea nu au fost, din nefericire, putine, spune psihologul. Devenise in Romania interbelica aproape un fel de moda sa joci carti, sa pariezi pe valori mari si sa pierzi aceste gajuri pe care le puneai in joc, devenind astfel o persoana etichetata de cei din jur drept barbugiu. Aceasta este zona in care alcoolul avea intotdeauna un rol bine determinat. Psihologii iau in calcul, in genere, piramida motivelor lui Maslow ca sa explice o serie de interese, de optiuni. Aceste decizii pe care le luam obisnuit, mai ales pentru o anumita placere sunt pline de incarcatura afectiva si in acelasi timp de o mare responsabilitate. Din aceasta perspectiva, viciul trebuie considerat drept o exacerbare extraordinara a trebuintelor, exprimata prin consum excesiv de alcool, tutun, cafea, jocuri de noroc si sex.

PERSEVERENTA SAU SLABICIUNE?


Obiceiurile le interiorizam individual. Din cauza aceasta, prejudecata in plan colectiv si afectiv seamana cu o credinta, dar cu deformari de conduita ca si viciul care poate porni de la informatii corecte pe care subiectul in timp le modifica asa cum crede el ca reuseste sa-si procure o stare de bine. Viciul, prejudecata, ca si obiceiul au la baza un set de informatii cu o structurare diferentiata afectiv. Toate presupun un grad de tenacitate pentru a fi transmise. Oamenii cu vicii le argumenteaza ca dovezi de vointa. De fapt, este slabiciune psihica.
×
Subiecte în articol: alcool noroc jocuri editie de colectie