x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Noua generatie

Noua generatie

de Catalina Iancu    |    13 Mar 2006   •   00:00
Noua generatie
TRUPE TINERE
Dupa Revolutie s-a ridicat o noua generatie de pletosi (sau cheliosi). Cu putin noroc, s-au lansat cu chef de rock.

Au dat de gustul rockului dupa ce si-au cumparat discuri cu Pink Floyd, Iron Maiden, Deep Purple, Europe, Scorpions, Metallica. Apoi au mers la concertele trupelor romanesti. "Rockerii mai in varsta ma ridicau pe umeri si-mi faceau loc in primul rand", povesteste Andy Ghost. S-au apucat si ei de muzica. La debutul lui Andy s-au rupt scaune, s-a aruncat cu ele, era ca-n filme. Trupa clujeana Altar a inceput sa faca furori chiar din 1991. "Mi-am dat seama ce inseamna extazul dupa ce am ascultat Altar", marturiseau rockerii. Cativa ani mai tarziu, presa scria: "Balamuc la Tandarica. Canta Altar!". Nu se strangea atata lume la concerte, decat poate la Phoenix, Iris, sau Compact. Fanii disperati ii cereau lui Andy fire de par. "Daca le-as da la fiecare, as ramane chel, zicea vocalistul. "Sunt rai, da’ buni! Nu mai pot fi interzisi de Politie sau sa li se taie pletele, asa cum se facea inainte", spuneau "greii" genului despre Altar. Si cine credeti ca-i promova, la "Ora 25 tranzit tv"? Jeana Gheorghiu! Altar aducea publicul in delir. "Sunt senzationali!", declarau fanii isterizati. Daca Teo Peter junior a fost mai cuminte, vocalul Andy Ghost o luase pe cai gresite. L-a marcat faptul ca i-a murit tatal si, la 13 ani, a fost internat la dezalcoolizare. Numai muzica l-a salvat. Au cantat pe aceeasi scena cu Anathema, Iron Maiden, Kreator si The Prodigy si in deschidere la Sepultura, la Arenele Romane. Publicul i-a primit cu "Respect" in 1995. Mai ales ca trupa si-a anulat odata un spectacol, fiindca organizatorii nu le-au spus ca boxele sunt "arse". Fiindca n-au vrut sa faca play-back, concertul s-a amanat. Dupa multe schimbari si framantari, Altar a revenit dupa opt ani de absenta cu albumul "Atitudine", pe care l-a lansat recent.

INCEPUTURI. Tot din aripa tanara face parte si Antract. Grupul a fost infiintat in 1984 si se numea initial Mini-Paradox, deoarece se afla in grija trupei Paradox din Ramnicu-Valcea. Cei mici s-au gandit sa-si spuna Zig-Zag, dar in final au ales numele Antract. Au avut discutii aprinse referitoare la "Esti frumoasa", parerea unanima fiind ca e o piesa odioasa, dar, culmea, melodia a ajuns in top! Si este extrem de folosita ca dedicatie. Stiti continuarea? "Fa, esti frumoasa, da’ esti proasta, da’ esti proasta/ Fa, esti frumoasa, proasta dracului!" "Inainte de toate", "Sunt cu cucu’ gol!". Si ele poarta marca Antract. Si, bineinteles, "Carciumareasa".

Firma s-a infiintat in 2001 si practica un fusion de rock, trip-hop si blues, cu influente din jazz si funk. Publicul "Crede in ei" si cere aceasta melodie la fiecare concert. Au "Dinti de lapte" (doar sapte ani de cand s-au lansat), dar grupul lor este unul "Important". Luna Amara a facut si ea valuri. O mana de baieti, studenti fiind in 1999, s-a gandit sa compuna muzica la Cluj. Genul abordat a fost de la bun inceput rock alternativ, cu elemente predominante de grunge, hardcore si punk. Mai nou, au un "Loc lipsa", pe post de album. Luna Amara este prima formatie clujeana care a cantat in Basarabia, in Club Elephant, si sunt din nou asteptati peste Prut.

Avatar a luat fiinta in 1994, in Craiova, membrii formatiei mergand pe linia metalului extrem. Au debutat cu "Orgiastic Ceremony", au "recidivat" cu "Holy Infection", iar in 2004 au cantat in deschidere la Pungent Stench intr-un show la Salzburg. Au mai aparut alaturi de Cadaverous Condition si Possession din Austria.

Vita de Vie nu-si lasa niciodata acasa "basul si cu toba mare"

STILURI. Implant pentru refuz vine din Timisoara. Spun ca au antecedente de prin vara lui ’95, cand au observat ca "nu sunt trupe romanesti care sa spuna lucrurilor pe nume". Asa ca au dat-o pe hardcore. Trupa, ca atare, exista din 1996, cand a lansat albumul ce poarta numele trupei. Daca doriti "Permis postsinucidere", vi-l ofera cu placere! Este unul dintre albumele lor! Iata cum si-au facut iesirea in lume cei de la Trooper. Povestea a inceput in 1995, cand, inspirati de trupe ca Maiden sau Priest, decid sa se lanseze. Grupul s-a numit Megarock, apoi White Wolf si, in final, Trooper. Peste trei ani cantau in deschidere la Iris. Coiot si Balauru au "prestat" alaturi de Minculescu & Co., intr-un concert de poveste, care a adunat peste 5.000 de oameni. Prin Negura Bunget bantuie tot felul de ciudati: Hupogrammos Disciple’s, Sol Faur Spurcatu, Negru, Ursu, Vampir sau Necuratu. Ciudati numai dupa nume, caci in rest sunt superbaieti. Care au iesit pe-afara mai mult decat altii. Au semnat condica la multe festivaluri, dar cel din Mannheim, unde au cantat cu Destruction si Dew-Scented, pare a fi cel mai important. "Nu ne intereseaza neaparat sa fim langa o trupa mare, important e sa cantam noi bine. Daca cantam bine alaturi de oricine, e OK. Daca nu avem nimic de zis, nu cantam", spune Negru. Muzica lor are o profunda incarcatura spirituala si este cam greu de "digerat" de ascultatorii neavizati.

Omul cu Sobolani sta si-n cap pentru public

Omul cu Sobolani a plecat din Constanta. In 1997. Lanseaza "Vara pe olita" si "Pasiune", iar in 1999 o iau "Razna". Ce nu fac pentru public? "Ne punem in cap"! Iar anul 2002 i-a gasit cu "Mainile sus".

Vita de Vie prefera sa lucreze trei ani pentru un album, decat sa apara cu un material slab. Au inceput cu "Rahova", primul lor album, au fost in turneul Hollywood Rock Tour, iar in 2000 Vita a fost desemnata drept cea mai buna trupa rock.

"Am sustinut primul concert in clasa a IX-a, eram in trupa Asfalt. Pe atunci cantam un fel de euro thrash. In public erau Costi Camarasan (Compact), Rares Totu si Butzi (Trans Express), Nimrod si Teo Peter jr. Aveau nevoie de vocal si tobosar. Asa a aparut Altar, in 1991" - Andy Ghost, Altar

"Nu am fost si nu o sa fim implicati in vreo miscare cu tenta politica. Nu ne intereseaza acest aspect. Ceea ce ne intereseaza pe noi tine de spiritualitate, este cu totul altceva. Ne intereseaza mai mult ceea ce tine de echilibru. Preocuparea noastra este catre spiritualitate" - Negru, Negura Bunget

DE LA CRIZE LA COMA

Cu ce se mai mandreste rockul romanesc? Ne-a facut Zob! Formatia Zob. Ne-a dat Praf in ochi! Unii au intrat in Coma. Altii in Crize. Unii si-au lasat Urma peste genul amintit, iar altii au intrat in Traffic. Unii s-au conectat la Voltaj, altii au Taine. Avem Class, avem Vank, avem Shekinah, avem E.M.I.L., Sfera, ba chiar si-un Pistol cu capse. Ca sa nu mai spunem de AB4, care se mandreste cu un album "Toxic". Ar trebui sa intre in istorie si trupa 4 1/2, cu Bubu la tobe. Au cantat ei in deschidere la Sepultura? Au cantat!

ROCKUL ROMANESC S-A EXTINS IN TOATE DIRECTIILE

In ce directie se indreapta pop rockul romanesc? Cam... in toate directiile. De fapt, mai mult spre pop decat spre rock. Directia 5, formata in 1991, a dat-o pe cantari de dragoste. Apoi s-a produs marea scindare. Asa se face ca prin 1996 existau doua Directii 5! Una condusa de Florin Ionescu si alta de Marian Ionescu, cea de-a doua fiind "Directia 5 cu Loredana". Loredana Groza care a tulburat, se pare, apele in trupa, dar, spre binele tuturor, s-a renuntat la aceasta formula si din 1998 s-a reinfiintat trupa, ramanand o singura Directie. Fara Loredana. Vama Veche s-a lansat in ’96, iar in anul urmator trupa canta in deschidere la concertul Page & Plant (Led Zeppelin) la Bucuresti. Rezistenta "sarmalista" a aparut in 1993. Dupa ce au lansat "Tara te vrea prost", Sarmalelor reci li s-a pus eticheta de "baieti sarcastici". Iar cu "Aurolac" le-au pus capac. Proconsul recunoaste ca a cantat inclusiv in puburi, debutand cu piese Queen sau Status Qvo. Interpreteaza doar melodii de dragoste, fiindca asta stiu cel mai bine.

ZDUBII BAT TOBA TARE

Cine se scoala dimineata departe ajunge! Moldovenii de la Zdob si zdub s-au trezit dimineata, pe racoare, toti cu fata la soare! Asa ca ii putem considera de-ai nostri. Dupa ce au fost nominalizati la MTV Romania, si-au luat si un premiu, s-au clasat, cu tot cu bunica cea care bate toba-n casa mare, pe locul 6 la Eurovision 2005. Si adopta un etno-rock de succes. Singurul care a ramas la "nivelul" anilor ’60 este Stefan Banica jr. Care are in repertoriu piese de rock’n roll clasic, de-ale lui Elvis. Dar o are si pe Veta, care i-a infundat chiuveta.
×
Subiecte în articol: s-au trupa căntat editie de colectie altar