x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Noul Obelisc

de Claudia Daboveanu    |    04 Sep 2006   •   00:00
Noul Obelisc
FIE SA RENASCA!
Constructia-simbol a Costinestiului s-a ridicat din dragoste de frumos. Statiunea tineretului a avut mereu un reper: Obeliscul. Asa cum in Bucuresti iti dadeai intalnire la ceas, la Universitate, Obeliscul era, pana anul trecut, axa in jurul careia se-nvarteau turistii. Dar un septembrie galben... de invidie pe tot ce-a adus frumos folkul in luna august a anului trecut, a rupt zagazurile si l-a nimicit. "Podul de piatra s-a daramat, a venit apa si l-a luat..." Acum, avem Obelisc nou, care s-a inaltat ca si cand ar fi fost udat la radacina cu apa vie.

Asa cum alpinistii infig steagul ori de cate ori cuceresc inaltimile…

El a fost martorul a celor nopti de poveste, al celor trei generatii de folkisti, al multor "efecte speciale" cu care ne-au daruit natura si spectatorii, al bucuriei reintalnirii cu muzica si poezia. Miile de oameni adunati in jurul unui fosforescent si (deja) tatuat cu graffiti Obelisc au contribuit la renasterea poeziei muzicii tinere. A fost cu noi si cineva care, in anii ’80, facea sali pline la Teatrul "L.S. Bulandra", cu un spectacol a carui denumire am spus-o mai sus. Doamnelor, domnilor, directorul Radio 3net, care iubeste pletele si ploaia si camasile-nflorate, actorul Florian Pittis. Motu accepta sa va pozati cu el, dar nu va va da un autograf, chiar daca i-ati cadea in genunchi.

Covaci, folkist: o postura bizara pentru un rocker inrait

SENIORI, JUNIORI... Ne amintim ca-n prima seara sufla un vant vitreg, care a venit cu vapori de sare peste vocile folkistilor si corzile chitarelor. Cu toate astea, artistii pareau de neclintit in fata rafalelor. Olarasu nu mai e Olarasu-si-atat, din seara de 10 august incoace. E Olarasu senior. Pentru ca fiul lui, juniorul Vladi (4 ani), l-a acompaniat pe scena atat de dezinvolt, de aveai senzatia ca s-a nascut cu muzicuta-n mana. Nica Zaharia ne-a servit din nou cu-o galbena gutuie dulce amaruie, Maria Gheorghiu ne-a strans in brate, ca si cand ar fi fost ultima oara (si n-a fost!) cu glasul ei atat de asemanator cu al lui Joan Baez, Victor Socaciu ne-a avut pe toti la picioare si... langa umarul stang, fetele de la grupul Ecoul ne-au invitat sa cumparam si sa vindem orice, ca sa facem rost de banii necesari unei calatorii prin timp si spatiu, pana la varsta de 20 de ani, Florin Sasarman ne-a amintit ca eram in plin post al Sfintei Marii, prin piesa "O, Maicuta Sfanta", iar Majay Gyözö ne-a reaminit ca "totusi, exista iubire"...

"«Stiti cum se numeste o blonda fardata?» «Pictura naiva!»" sau "«De ce-ti bati, dom’le, nevasta?» «Nu-mi bat nevasta, repar masina de spalat!»" ori "«Iti place ciorba, dragul meu?» «N-am chef de cearta!»" - Florian Pittis, culegator de bancuri de pe forumul Radio 3net

"FOLK YOU, TOO 2!"
Surpriza surprizelor noptii de 10 august: venit de departe, fara trupa Phoenix, cu care a cunoscut celebritatea, Nicu Covaci. Putini se asteptau sa-l vada pe rockerul "impielitat" la un festival de folk, multi s-au intrebat daca nu cumva e vorba de o cotitura in cariera. Pana una-alta, Covaci a facut un duet de zile mari cu Motu Pittis, aflat si el intr-o forma de invidiat. Pentru prima data, Motu a emis un raspuns la raspuns al "injuraturii" noastre preferate: "Folk you, too 2!".

Evident, nimeni nu s-a suparat. Nici Vasile Seicaru, care ne-a oferit cele mai frumoase cantece ale lui. Cineva a remarcat ca e singurul folkist a carui voce suna ca pe vremuri.

×
Subiecte în articol: editie de colectie