x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Operatii estetice

Operatii estetice

de Steluta Indrei    |    27 Mar 2006   •   00:00
Operatii estetice

Chirurgia estetica a inregistrat o crestere spectaculoasa in tara noastra. Sondajul CURS releva insa ca doar 17% dintre romani ar apela la operatii de infrumusetare.

STIL DE VIATA
Chirurgia estetica a inregistrat o crestere spectaculoasa in tara noastra. Sondajul CURS releva insa ca doar 17% dintre romani ar apela la operatii de infrumusetare.

Chirurgia estetica este totusi un domeniu despre care nu se vorbeste in gura mare, fiind o specialitate discreta. Oamenii nu doresc intotdeauna sa comunice ca au apelat sau doresc sa apeleze la operatii estetice. Poate de aceea, 79% dintre participantii la sondaj au declarat ca nu isi doresc o operatie estetica.

FEMEILE. Rezultatele arata ca procentul de femei (19%) care ar apela la chirurgie estetica este mai mare decat al barbatilor (14%). "Este normal, deoarece femeile acorda o atentie mai mare frumusetii si, mai ales, intretinerii ei", comenteaza dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2 din Bucuresti. In functie de varsta, sondajul arata foarte clar ca generatia tanara, care a avut acces la informatii, este mult mai deschisa decat generatiile mai in varsta, diferenta de procente fiind semnificativa. 30% dintre tineri sunt adeptii chirurgiei estetice, contra 18% dintre cei de 31-55 de ani si doar 5% dintre cei peste 56 de ani. Totodata, nivelul de studii face diferenta intre cei care ar apela la operatii plastice (22% cu studii peste liceu, contra 10% cu studii sub liceu). In ceea ce priveste veniturile, chirurgul Radu Voicu spune ca este firesc ca oamenii cu venituri peste medie sa-si doreasca astfel de interventii. Procentul mare (21%) este determinat atat de faptul ca operatiile costa, dar si pentru ca persoanele respective au un stil de viata care le permite accesul la informare si posibilitatea luarii deciziilor mai usor. Tot datorita accesului la informatii, populatia din mediul urban este mai deschisa (22%) decat cea din mediul rural (10%) spre chirurgia estetica. In mediul rural se pastreaza inca anumite tabuuri educationale si culturale referitoare la felul in care arati si neintervenirea pentru a schimba ceea ce nu iti place.

"Pentru bucuresteni, imaginea conteaza foarte mult. Ei au acces la informatii, doresc sa arate bine, dispun de mai multi bani comparativ cu locuitorii din celelalte regiuni. De aceea, 30% dintre bucuresteni nu se feresc sa spuna ca ar apela la chirurgie estetica" - Radu Voicu, chirurg estetician

PUTINI LA FITNESS, DAR SI MAI PUTINI LA INOT

Sanatatea noastra depinde in mare masura de obiceiurile si deprinderile care formeaza stilul de viata, adica de ceea ce mancam, ce activitate fizica avem, cat alcool bem sau cate tigari consumam... Rezultatele sondajului arata ca romanii nu stau bine la nici un capitol, inclusiv la sport. Doar 6% dintre ei practica sistematic un sport. Si mai putini sunt cei care inoata la piscina sau la bazin (3%) sau care merg la sala de fitness (4%). Se stie ca aceste doua activitati sunt costisitoare si, din aceasta cauza, putin accesibile. Ceva mai multi romani, adica 8%, isi permit totusi sa faca gimnastica sau aerobic.

MASURATI-VA TENSIUNEA O DATA PE AN

Potrivit CURS, 58% dintre subiecti si-au masurat tensiunea arteriala in ultimele sase luni. "Este un lucru bun ca mai mult de jumatate dintre romani si-au masurat tensiunea in ultimele sase luni. Determinarea sistematica a tensiunii arteriale reprezinta modalitatea cea mai eficienta de prevenire a hipertensiunii. Daca hipertensiunea este descoperita intr-o faza precoce, exista mai multe resurse de tratament, incepand cu regimul de viata, cu limitarea consumului de sare. Daca adunam si procentul celor care si-au luat tensiunea in ultimul an - 14% - rezulta ca peste 70% din populatie fac acest lucru macar o data pe an, ceea ce este bine. 6% dintre subiecti nu si-au luat tensiunea niciodata. Putem corela acest procent cu cazurile de accidente cardiovasculare, de morti subite", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila". Este important ca tensiunea arteriala sa fie determinata la toate varstele macar o data pe an, iar dupa 40 de ani, o data la sase luni.

MERSUL PE JOS

Mersul pe jos este cel mai usor si cel mai frecvent exercitiu fizic. Acest lucru este confirmat de cei care au raspuns intrebarilor CURS. Astfel, 53% dintre ei au declarat ca obisnuiesc sa mearga pe jos cel putin o ora pe zi. Pe locul urmator in topul activitatilor fizice practicate de romani se afla excursiile la munte, 18% dintre participanti preferand acest tip de miscare in aer liber. In acelasi timp, 13% dintre romani alearga cel putin 15 minute pe zi si bine fac, pentru ca alergarea este un sport complet.
×
Subiecte în articol: editie de colectie