x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pacaleli cu traditie

Pacaleli cu traditie

27 Mar 2005   •   00:00

Pacalici a iesit din joc / Cuc si peste de aprilie / Regina farselor / Aristotel s-a "ars"si el / Ai minte, ai si poante / Domnitorii vicleniei / Toti romanii is ca Pacala / Feeeriiiti-va de Buzdugan! / O minte care minte / Farse politice / Marii actori care joaca feste / A aparat si ironii

 Â
  • EDITIE DE COLECTIE
  • Â Â
    UN SUPLIMENT IN FIECARE ZI
    Editie de colectie

    Ed. Colectie
    Jurnalul de sanatate

    Sanatate
    jurnalul de gastronomie

    Gastronomie
    Jurnalul de cumparaturi

    Cumparaturi
    Supliment TV

    TV
    Jurnalul de casa gradina si terenuri

    Casa

    "Tenghelita, Menghelita"

    EDITORIAL de DANA ANDRONIE

    Originea dilemei "Ce legatura are sula cu prefectura?" s-a pierdut. A ramas doar paradoxul intrebarii. Am putea face analogie cu o poezie a lui Marin Sorescu din "La lilieci", in care autorul relateaza povestea unei ghicitori care-si pierduse, de-a lungul timpului, raspunsul: "Tenghelita, menghelita, de carceie tombolita. Ghici ce-i?".

    Evident, s-ar putea pune intrebarea ce legatura este intre o ghicitoare si o farsa? Vom raspunde putin mai incolo. Dar sa revenim la subiectul editiei noastre, respectiv farsele. La romani, acestea s-au numit dintotdeauna pacaleli. Mai mult, ele au generat si un personaj fabulos, Pacala. 1 Aprilie - Ziua pacalelilor - este, de fapt, Ziua pacalitilor. Cu timpul, ea a devenit o "sarbatoare" internationala, ca si 1 Mai (ziua internationala a oamenilor muncii). Originea exacta nu se stie, dar a fost adoptata, probabil, in mod conventional de aproape tot mapamondul. Revenind la dilema de la inceputul acestui text, propunem un raspuns provizoriu, dar real. Cel putin acum, in actuala configuratie politica. Legatura cu prefectura ar putea fi deci Mioara Mantale, prefectul Capitalei. Luati-o ca pe o gluma. Sau ca pe o farsa. Si cu asta am putea spune ca, pe moment, am avut mai mult noroc decat Marin Sorescu, a carui ghicitoare a ramas, in continuare, fara raspuns: "Tenghelita, menghelita…"
    ARHIVA - Editie de colectie
    • Click aici pentru a accesa arhiva

    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie