x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Patrimoniu

de Dana Andronie    |    22 Mai 2006   •   00:00
Patrimoniu
MUZICA DELOC "USOARA"
Compozitorul Radu Serban si-ar fi dat lumina ochilor pentru a o mai auzi pe Pompilia Stoian cantandu-i o singura data piesa "Prieten drag".

Pompilia a aflat prea tarziu de aceasta dorinta. Maestrul avea intalnire cu o alta viata... "Am aflat de la rude ca, dupa succesul inegalabil al nenumaratelor sale melodii, Radu Serban a cunoscut uitarea in ultimii ani ai vietii. Imi imaginez cat de mult l-a durut uitarea colegilor, a criticilor, a prietenilor. Dupa o maxima intensitate creatoare si daruire, ar fi fost normal sa culeaga fructele respectului care i se cuveneau pana la sfarsit. Un prieten al maestrului mi-a comunicat un amanunt care m-a coplesit: Radu Serban si-ar fi dat lumina ochilor, numai sa mai auda o data «Prieten drag» cantat de mine. Anul acesta, in martie, am fost la Caracal, unde se afla casa in care s-a nascut maestrul. Caracalenii il adora si il pretuiesc ca pe un mare fiu al orasului, caruia i-au dedicat un festival anual, care se deschide traditional cu «Prieten drag». Radu Serban traieste mai departe", ne-a scris Pompilia Stoian tocmai din Germania.

UNIVERS MAGIC. "M-am simtit onorata ca a avut incredere sa-mi ofere mie, unei studente atat de tinere, acest cantec unic. Imi aduc aminte ce efect a avut asupra mea prima intalnire cu Radu Serban, la pianul din apartamentul sau. Eram foarte emotionata si timida. Indata ce a inceput sa curga melodia, am intrat in lumea ei si i-am descoperit delicatetea prin insusi felul in care o interpreta compozitorul la pian. Cand am plecat cu partitura sub brat, am simtit ca vibram la mesajul muzicii si al textului (care ii apartine lui Constantin Carjan), ca intr-un univers magic. Am incercat sa pastrez emotia initiala pana la inregistrarea care a urmat in studioul Radio, la care Radu Serban a fost prezent", ne-a marturisit interpreta.

COMORILE NOASTRE. La Festivalul de la Mamaia din vara anului 1966, "Prieten drag" a primit Marele Premiu, fiind aplaudat cu frenezie de public. Desi regulile festivalului interziceau bisul, Pompilia Stoian a fost impinsa din culise de regizor si a repetat melodia, pentru a potoli aplauzele. Poate ca acela a fost primul semn care anticipa istoria "Prietenului drag". Ce poate face o piesa de muzica usoara, care, de fapt, nu e deloc usoara! "Muzica pe care o numim cu condescendenta «usoara» merita o atentie direct proportionala cu imensa rezonanta pe care o are la marele public si care o transforma pur si simplu intr-o comoara a patrimoniului national. Nu e «usor» acest gen care, printr-un cantec de cateva minute, reuseste sa aprinda in cine il asculta un foc de artificii si sa-i daruiasca un giuvaer filigran facut din muzica, text si interpretare. Nu e «usor» pentru compozitor si poet sa nimereasca gustul unei anumite epoci si al unui public care, cu instinctul sau precis si necrutator, hotaraste soarta slagarelor, mai corect decat orice juriu de muzicologi, evaluand cu finete sinceritatea sau minciuna unei compozitii... Nu mai vorbesc de aspectul pedagogic al acestei muzici usoare, care poate trezi constiinta frumusetii si fragilitatii sentimentelor umane in cele mai dure suflete pe care le atinge. Pompilia Stoian stie! Poate ca ar fi bine ca din cand in cand sa ne lasam sufletele mangaiate de muzica. Avem nevoie de prieteni dragi...

"Norocul mi-a daruit privilegiul de a putea colabora cu multe personalitati de neuitat ale muzicii usoare. Ma tem ca nu voi putea gasi cuvinte potrivite pentru a schita adevarata dimensiune artistica a maestrului Radu Serban, pe care l-am admirat ca pianist desavarsit, ca autor de muzica de film, ca muzician de un deosebit rafinament si, in fine, ca om de mare caracter" - Pompilia Stoian

UN CANTEC CU MAI MULTE VIETI

"Spune-mi unde, cand si cum" este o melodie scrisa de celebrul compozitor Ion Vasilescu, pe versurile lui Ion Mirea. "Datorez aceasta inregistrare invitatiei fratilor Menzel. Aranjamentul este genial. El demonstreaza ca un cantec de valoare are mai multe vieti daca se adapteaza unui stil modern, fara sa-si piarda farmecul original. In aceasta versiune, vocile fratilor Menzel sustin elanul tineresc transmis de ritm, iar textul castiga in savoare prin inscenarea unui dialog glumet. Iubesc mult aceasta piesa care comunica veselie si respira optimism. Inchei exprimandu-mi regretul ca nu am avut mai multe colaborari cu fratii Menzel", a recunoscut Pompilia Stoian.

IN "PRIMA CHEMARE", FILMUL LUI VALERIU LAZAROV

Pompilia Stoian, autocaracterizare, pe scurt: "BUCURESTEANA din Strada Educatiei. Studenta la Filologia engleza, pe vremea cand la Universitate predau somitati ca Ana Cartianu, Leon Levitki, Dan Dutescu, Ion Preda, Ion Bantas, Ion Calinescu, Zoe Dumitrescu-Busulenga. FENOMENAL: in 1967, participare la filmul muzical «Omul si camera», cu melodia «Prima chemare», de Paul Urmuzescu, realizat de Valeriu Lazarov si Mircea Gherghinescu. Filmul a fost distins cu o serie de premii la Festivalul de la Montreux. Intre 1970-1975: discuri si turnee in Europa si Asia cu celebra orchestra din München: Ambros Seelos. PARALEL: studiul limbii franceze la universitatile din Braunschweig si Paris. COMOARA NEPRETUITA: In 1980, o fiica: Pompilia-Dominique. Printre altele, sportiva talentata, jucatoare de tenis. A studiat la Universitatea din Boulder, Colorado. Recent s-a mutat in Florida, unde lucreaza ca jurnalist la Asociatia Mondiala de Tenis".

PREDA ENGLEZA SI FRANCEZA

"Doi studenti frumosi cantau la «Grigore Preoteasa». El, Dan Spataru, cu alura de sportiv, cu o voce bine timbrata, ea, Pompilia Stoian, gingasa, cu niste ochi verzi, melancolici, imposibil de uitat si cu un glas de inger!", a scris Horia C. Deliu pe coperta albumului "Prieten drag". Pompilia a plecat in Gemania in 1970 si s-a casatorit cu doctorul stomatolog Manferd Lamperle. Acum este profesoara de engleza si franceza la un liceu din Braunschweig. Se ocupa si de o trupa de teatru, formata din 14 elevi, cu care a facut turnee in Anglia si Franta.
×