x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Peste munti

02 Mai 2005   •   00:00

Dupa 23 august 1944, soldatii armatei romane au luptat cu elan patriotic pentru a elibera Transilvania din mana ocupantilor horthisti.

  • de ILARION TIU
  • IN TRANSILVANIA, UNGARIA...
  • In Muntii Tatra, armata romana s-a comportat eroic, contribuind la eliberarea cehoslovacilor de sub ocupatia nazista. Conditiile de lupta au fost extrem de grele
    In cadrul "campaniei din vest" ostasii romani nu au luptat numai pentru eliberarea fratilor lor din Transilvania. Alaturi de armata sovietica, ei au contribuit la alungarea armatelor naziste din Ungaria, Cehoslovacia si Austria. Pierderile au fost uriase, numarul mortilor ranitilor si disparutilor atingand cifra de 170.000. Scrisorile trimise de soldatii romani de pe frontul de vest exprima bucuria lor pentru redobandirea Transilvaniei si speranta unei vieti mai bune.

    BUCURIA REINTREGIRII.. "Dragii mei parinti, Fiind adanc miscat de evenimentele care s’au desfasurat in ultimul timp, caut sa-mi exprim si eu bucuriile mele si sa vi-le impartasesc si Dvs. Intreaga-mi fiinta sburda si se’nveseleste la auzul stirilor bune ce vin din tara.. totusi, bunul Dumnezeu s’a indurat si iata astazi visul nostru implinit. Tricolorul romanesc falfaie din nou in Ardealul vesnic romanesc. Intreaga tara saluta cu bucurie acest eveniment atat de mult asteptat de toata suflarea romaneasca. Pe fata fiecarui roman vezi inflorind zambetul de bucurie, fiecare se simte fericit si se’nveseleste.
    Cu atat mai mult noi cei de aici de pe front avem dreptul sa ne’nveselim, noi cei care am luptat si am sangerat pentru alungarea trupelor Germano-maghiare, singurii vinovati de acest razboiu. La auzut stirii ca administratia romaneasca intra in Ardeal, parca un nou suflu de curaj si imbarbatare a pus stapanire pe sufletele noastre. Ne-a facut sa na hotaram si mai ferm in actiunile noastre. Vazand dreptatea ce ni s-a facut si pe care o meritam din plin, am ramasi ferm convinsi ca adevaratii nostri dusmani au fost si sunt si astazi Germanii fascisti."

    (Sergent major Vasile Pop, de undeva de pe frontul din Cehoslovacia, 11 Martie 1945)

    DOR DE CASA. "Scumpul meu cumnat si scumpa mea surioara, si toti care va aflati doresc ca micile mele ganduri sa va gaseasca sanatosi.
    Dragii mei veti sti ca si eu sunt sanatos pana in prezent si o duc foarte bine si pe aicea dar nu ca dumneavostra pe acia. Veti sti caci am primit plicul scris pe ziua de 14 Ianuarie dela Tata si miea scris de situatia Dumneavostra, dar miea parut si rau ca nam fost si eu sa bem un pahar de vin impreuna, dar cu ajutorul Domnului voiu bea cat de curand, si de toamna am sa va fiu nun fiindca asa ziceti si eu sunt de acord, si atuncea o sa facem o petrecere mult mai frumoasa ca care ati facut’o. Dragii mei va rog sami scrieti si mie chiar daca nu va inchipuiti cta bucurie am cand primesc si eu cate o scrisoare caci scrisorile mai sunt mangaierea pe care o mai am caci incolo nu are cine, ca sunt tare departe de meleagurile noastre. Veti sti caci chiar astazi primi plicul si tot astazi dau si raspuns imediat.
    Draga Sora imi scri daca misa maritat gagica nui nimic laso sa se marite caci acuma daca viu sunt si eu linistit. Vad ca imi scri de Dorina sa nu faca cunva sa se marite si ea cel putin de la tine nam baut nici un pahar dar de la ea vreau sa beau mai mult. Iliuta"

    (23 februarie 1945)

    CONDITII LA ARMISTITIU
    Actul de la 23 august 1944 nu a insemnat si recunoasterea oficiala a "intoarcerii armelor" contra nazistilor. Abia in noaptea de 12/13 septembrie a fost semnata Conventia de armistitiu cu Uniunea Sovietica, ea fixand conditiile in care Romania devenea aliata fortelor antifasciste: pierderea Basarabiei si a nordului Bucovinei, plata a 300 de milioane de dolari despagubiri de razboi si restituirea catre Romania a Transilvaniei sau "a celei mai mari parti a ei".

    RAZBOI SI ALIANTA NOUA
    Dupa semnarea Conventiei de armistitiu, armatele romane s-au alaturat celor sovietice in razboiul contra Germaniei si Ungariei. Soldatii romani au luptat eroic pentru eliberarea Transilvaniei, dar si pentru infrangerea rezistentei naziste in Ungaria, Cehoslovacia si Austria. Sovieticii au sabotat insa continuu actiunile armatei romane, dorind astfel sa faca presiuni asupra Bucurestiului sa accepte un guvern controlat de comunisti. Generalii rusi au incercat sa opreasca intrarea armatelor romane in Cluj sau in Budapesta, iar mai apoi le-au interzis accesul spre Viena. Prea mult prestigiu nu le era util sovieticilor.

    SANTAJ CU TRANSILVANIA
    Cu toate ca armata romana s-a comportat exemplar in campania de eliberare a nord-vestului Transilvaniei, sovieticii nu au permis reinstalarea administratiei romanesti in zonele ocupate de horthisti in august 1940. Abia dupa instalarea guvernului comunist condus de Petru Groza (6 martie 1945), administratia civila romaneasca a reintrat in Transilvania.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie