x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Pinochio e roman

Pinochio e roman

de Alex Anghel    |    Alina Nasta    |    07 Aug 2006   •   00:00
Pinochio e roman
SERILE CAPSA
Chiar daca o vorba populara spune ca minciuna are picioare scurte, asta nu-l impiedica pe roman sa minta.

Asta reiese din cel mai recent studiu realizat de CURS pentru Jurnalul National. Romanii cred ca minciuna este una dintre caracteristicile lor, 19% cred asta intr-o foarte mare masura, 42% cred asta intr-o mare masura. Doar 8% dintre romani considera ca minciuna este intr-o mica masura o insusire a acestora si 4% intr-o foarte mica masura. Conform definitiei din dictionar, minciuna este denaturarea intentionata a adevarului avand de obicei ca scop inselarea cuiva.

De mintit mintim cu totii, ne mintim pe noi, ne mintim prietenii, vecinii si parintii. Interesant este ca pe cei mai apropiati si dragi ii mintim cu masura. 41% dintre romani sunt de parere ca, in familie, minciunile sunt destul de putin raspandite, iar in grupurile de prieteni 36% considera ca minciuna este la fel de putin prezenta.

TRADARE, TRADARE, DAR SA STIM SI NOI. Cele mai dese minciuni vin insa de la clasa politica din Romania si de la institutiile statului. Jocul puterii ascunde multe neadevaruri. O alta definitie a minciunii este caracterizarea cea mai fidela a politicienilor din ziua de astazi: a promite mereu ceva cuiva fara a se tine de cuvant. Astfel, la intrebarea: In general, ati afirma ca politicienii spun mai multe sau mai putine minciuni decat oamenii obisnuiti? 73% dintre respondenti au fost de parere ca politicienii sunt cei care spun mai multe minciuni. In topul institutiilor care opereaza cu minciuna se regasesc pe primul loc, cu 28%, Parlamentul si pe locul doi, cu 22%, Guvernul.

PORUNCA DIVINA
Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva apropelui tau" este cea de-a noua porunca a lui Dumnezeu. Asta nu-i impiedica insa pe romani sa minta cu naturaletea caracteristica. 50% dintre romani considera ca oamenii religiosi spun mai putine minciuni decat cei care nu sunt religiosi. Pesemne ca porunca mai sus amintita are ecou numai in randul credinciosilor. Daca v-am starnit curiozitatea, va asteptam astazi la o dezbatere interesanta pe tema "Minciuna la romani" la Casa Capsa, la ora 19:00.

×
Subiecte în articol: editie de colectie minciuna