x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Pocainta

13 Mar 2005   •   00:00

PE DEALUL MITROPOLIEI
Calatoria spiritula spre Sarbatoarea Invierii este petrecuta in rugaciune in centrul patriarhal al Romaniei.
CARMEN DRAGOMIR

Mirenii se pregatesc pentru a-l intampina cum se cuvine pe Iisus Hristos, curatindu-se trupeste si sufleteste. Au venit sa se roage in catedrala de pe dealul Mitropoliei
Cum este postul la Patriarhia Romana? "Noi, cei care ne desfasuram activitatea in Palatul Patriarhal, obisnuim in mod special in perioada postului, cel putin la inceputul saptamanii, sa facem o rugaciune impreuna in holul mare. Specific pentru aceasta perioada este o rugaciune, foarte profunda, a Sfantului Efrem Sirul, care se rosteste permanent de la inceputul postului pana se termina, dimineata si seara in biserica, si permanent in rugaciunea de dimineata si de seara pe care si-o face fiecare dintre noi", ne spune parintele Constantin Stoica, de la Patriarhia Romana. Este o atmosfera austera, inclusiv in biserica se schimba podoabele, nu mai sunt colorate, toate sunt negre, specifice perioadei de post, slujitorii imbraca vesminte negre, e o perioada de pocainta.

Se intensifica rugaciunea si privegherea care se fac in comuniune cu ceilalti, in biserica, la acest ciclu de slujbe de o bogatie aparte.

PREZENTA. De regula oamenii il vad pe Parintele Patriarh permanent in alb. In Saptamana Mare, Patriarhul se imbraca in negru, este singura saptamana din an cand el poarta astfel de vesminte. Obstea monahala de pe Dealul Patriarhiei petrece foarte mult timp impreuna la slujbe, dimineata, dupa-amiaza, mananca impreuna, apoi fiecare la chilia lui isi face rugaciunea, dar fiecare, in egala masura, isi indeplineste si celelalte responsabilitati pe care le are, isi face si datoria la centrul patriarhal. Unii sunt randuiti cu slujbele, altii la curatenie, unii cu ordinea. Responsabilitatea pe care fiecare a primit-o este indeplinita la fel ca in restul anului.

RITUAL. Participarea la Sfanta Liturghie este primul pas al zilei de post. Dupa terminare, in jur de ora 10:00, fiecare isi indeplineste responsabilitatile, la ora 16:00 se revine in biserica pana la 19:00-20:00, cand merge in chilie, isi face acolo pravila si asa se termina ziua. Peste noapte, fiecare are programul lui de rugaciune pe care si-l implineste cu mai multa intensitate in aceasta perioada. Sunt numeroase cazurile in care credinciosii il vad pe Parintele Patriarh fie dimineata, la prima ora, in biserica, fie seara, cand, de multe ori, adreseaza meditatii celor prezenti, pentru ca fiecare zi are o tema de meditatie pe care Biserica o propune mirenilor. "Postul e o calatorie spirituala spre marea sarbatoare a Invierii Domnului, cea mai mare sarbatoare a Crestinatatii. Nu inseamna ca ne rezumam la aspectul alimentar, toata lumea zice ca posteste fara sa se ingrijeasca de celelalte fatete ale postului: exista un post al faptelor, un post al vorbelor un post al privitului...", spune parintele Stoica.

"Specific pentru aceasta perioada este o rugaciune, foarte profunda, a Sfantului Efrem Sirul, care se rosteste permanent de la inceputul postului pana se termina" - parintele Constantin Stoica de la Patriarhia Romana

SI COPIII TREBUIE SA POSTEASCA

"Si copiii trebuie obisnuiti cu valorile pentru a sti ca bunurile Imparatiei lui Hristos sunt pe primul loc in viata. Pana cand unele bunuri reprezinta valori supreme, idolii nostri, nelinistea este inevitabila. Lumea insala si seduce: ne convinge ca imbuibarea iti ofera siguranta si bucurie.Si astfel ne face sclavi, mereu gata sa-i servim, ne deposedeaza de adevarata noastra umanitate si ne fura spatiul libertatii. In aceasta nebunie se afla originea nelinistii, adica in convingerea ca aceste lucruri sunt singurele importante si ca omul este implinit atunci cand este satul".

SPRE BUCURIA VESNICA

"Perioada Postului Mare este aceeasi cu incorporarea noastra in randul atletilor lui Hristos, a tuturor celor ce asteapta iertarea si incununarea. De vom sti sa ne petrecem aceste 40 de zile, de vom cadea in bratele intinse si atotiertatoare ale Tatalui Ceresc, atunci, in bucuria pe care o vom trai in Sfanta noapte a Invierii, vom avea presimtirea bucuriei cele vesnice, spre care nazuieste fiecare crestin in parte, copil sau varstnic."

PREGATIRE SPIRITUALA

Cum ii putem determina pe copiii sa inteleaga de ce trebuie sa tina post? "La sfarsitul Postului ne asteapta vestita noapte, o data in an - noaptea luminatei Invieri a lui Hristos. Unii parinti socotesc gresit atunci cand opresc pe copiii lor de la post. Ei leaga automat postul de pacat, zicand ca este mic si nu are pacate. Mantuitorul a postit fiind fara de pacat! Cine a postit cand era mic nu-i va mai parea mai tarziu o experienta imposibila. Postul nu va mai fi strain, si tanarul va reusi cu minimum de efort sa lupte cu el insusi si cu ispitele acestei lumi." (preotul Vasile Ailioaei de la Biserica Podeanu din Bucuresti)
×
Subiecte în articol: biserica post editie de colectie