x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Poetul tangoului

Poetul tangoului

de Catalina Iancu    |    13 Feb 2006   •   00:00
Poetul tangoului
PAGINA PRESEDINTILOR
Mai stiti oracolele din scoala primara, in care scriam: Stop, pagina mea? Iata vorbele celor care au condus Romania dupa 1989. Stop, pagina presedintilor!

Cand vine vorba despre Gica Petrescu, pana si presedintii se misca mai cu talent. Pe scurt, fostii sefi de stat de dupa ’89 ne-au facut cateva marturisiri cu privire la intalnirile pe care le-au avut cu maestrul. Indiferent de regimurile care s-au perindat, Gica Petrescu a fost ascultat si iubit. Gheorghe Gheorghiu-Dej l-a premiat. Ceausestii l-au apreciat. Emil Constantinescu l-a felicitat. Ion Iliescu l-a decorat. Se pregateste Traian Basescu!

UNIC. Gica Petrescu este, fara discutie, cavalerul muzicii romanesti. Cu diploma. Si decoratie. La 5 mai 2003, Ion Iliescu, pe atunci presedintele Romaniei, i-a inmanat maestrului "Steaua Romaniei in grad de cavaler". Evenimentul a avut loc la Palatul Cotroceni, cu ocazia celor 88 de ani pe care interpretul tocmai ii implinise. Ion Iliescu (si nu numai el) il considera pe artist unic: "Gica Petrescu este unul dintre cei mai importanti si mai longevivi artisti ai muzicii romanesti. Gica Petrescu este, in acelasi timp, unic. Este unic pentru ca a stiut sa preschimbe umbra de pe fetele oamenilor in raza de soare, aducand zambetul pe buzele tuturor. Este unic pentru ca a putut sa rosteasca insa cu atata dibacie cuvinte potrivite pentru toti romanii de pretutindeni care-l iubesc si-l ovationeaza ori de cate ori au prilejul sa o faca. Este unic pentru ca a insotit cu cantecul sau mai multe generatii de iubitori ai romantei, ai muzici usoare si al celei de petrecere. Este unic pentru ca intreaga sa cariera a fost strabatuta de o probitate morala exemplara, fiind un model pentru tinerele generatii."

INCARCATURA DE TALENT. Daca am fi avut vreun dubiu cu privire la unele date, am fi putut apela cu incredere la "enciclopedia" Ion Iliescu. Care nu numai ca ne-a povestit despre Gica Petrescu, dar ne-a si informat cu privire la debutul si la cariera cantaretului. Ne-a dat pana si ideea de titlu, caci absolut superb l-a numit pe artist "poet al tangoului". In plus, si-a facut "temele" foarte constiincios. Si-a gasit timp (si inca foarte repede) sa ne vorbeasca despre Gica Petrescu. "Descoperit de nu mai putin renumitul violonist Grigoras Dinicu, tanarul Gica Petrescu a debutat in anul 1930 la Radio. Au urmat apoi nemunarate aparitii in public pe scenele Teatrelor Odeon, Cababus, Alhambra sau in salile marilor restaurante in voga la vremea aceea. A cantat alaturi de interpreti renumiti precum Jean Moscopol, Cristian Vasile, Petre Gusti, Maria Tanase, Ioana Radu. I-au fost aproape in cariera compozitori de marca: Henry Malineanu si George Sbarcea.

Au trecut, iata, aproape trei sferturi de veac de cand s-a lansat in lumea mirifica a muzicii. De cate ori a aparut pe scena in confruntarea cu publicul, el a venit cu marea sa incarcatura de talent, dar si cu o bogata cultura muzicala asimilta de-a lungul unei cariere stralucitoare. Gica Petrescu a fost, este si va ramane in constiinta melomanilor un poet al tangoului."

"Artistul Gica Petrescu este unic pentru ca intreaga sa cariera a fost strabatuta de o probitate morala exemplara, fiind un model pentru tinerele generatii" - Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei

"Gica Petrescu nu isi datoreaza popularitatea numai senectutii, ci in primul rand valorii sale ca interpret profesionist. Ii doresc sa nu se simta singur" - Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei

INVITAT DE ONOARE LA COTROCENI
Fostul presedinte Emil Constantinescu ne-a raspuns, la randul sau, cateva intrebari. Scurt si la obiect.

De cate ori v-ati intalnit cu Gica Petrescu?
In timpul mandatului meu de presedinte al Romaniei m-am intalnit de mai multe ori cu maestrul Gica Petrescu la Palatul Cotroceni, unde era invitat la manifestari artistice si culturale care aveau loc in Sala de Spectacole si in Sala Unirii. Cu ocazia sarbatorilor Craciunului, Pastilor si aniversarii maestrului il felicitam si ii trimiteam cadouri traditionale. De multe ori, venea personal la Cotroceni pentru a-mi aduce noile sale albume.

Cand ati auzit prima data despre maestru?
In 1956, cand am venit in Bucuresti ca tanar student. Gica Petrescu era in plina glorie si canta nu numai muzica romaneasca, dar si frantuzeasca, intr-o perioada dominata de muzica ruseasca.

Ati fost la spectacolele sale?
Mergeam, in special la spectacole de muzica simfonica, dar am fost si la concerte de muzica usoara romaneasca si internationala in care aparea si Gica Petrescu.

Care este melodia dumneavoastra preferata din repertoriul marelui artist?
Sunt doua: "Du-ma acasa, mai tramvai" si "Astazi e ziua ta".

Ce mesaj vreti sa-i transmiteti?
Gica Petrescu nu isi datoreaza popularitatea numai senectutii, ci in primul rand valorii sale ca interpret profesionist de muzica usoara. Ii doresc sa nu se simta singur, deoarece, chiar daca toti cei care l-au iubit si il iubesc nu stiu totdeauna cum sa ii transmita direct acest lucru, iubirea pentru muzica si frumos este trainica si oamenii nu ii uita niciodata pe marii artisti.
×