x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Politetea nu costa, dar renteaza

Politetea nu costa, dar renteaza

de Catalina Iancu    |    20 Mar 2005   •   00:00

AUTOAREA CODULUI
"Educatia unui copil incepe cu 25 de ani inainte de-a se naste", sustine Aurelia Marinescu, autoarea "Codului bunelor maniere astazi".

Jurnalul National: Cum a aparut aceasta carte?
Aurelia Marinescu: In timpul discutiilor cu adolescenti de clasa a XI-a si a XII-a. I-am intrebat ce i-ar intreresa pe ei. Si am aflat ca-i interesau o multime de lucruri: daca-ti cade maslina pe jos la un restaurant, o ridici sau nu? Sau cum sa mananci o maslina? Daca-ti cade furculita de pe masa, sufli in ea si o pui la loc sau nu? Daca dai o petrecere si nu vine nimeni? Colegii dau ei o petrecere si nu sunt chemata, ce fac? Sunt intr-o tabara si vreau sa cunosc o fata, cum fac? Vreau sa cunosc un baiat, dar nu mi l-a prezentat nimeni, ce fac? La toate aceste intrebari am raspuns si asa a aparut cartea.

Cum va privesc tinerii?
Prima data cu o spaima foarte mare. Dupa cateva minute de discutie insa, cu mare incredere.

Care este modul cel mai eficient de a face educatie?
Mai bine sa va spun care este modul ineficient de a face educatie: sa-i tii cuiva teorie sau sa-i vorbesti pe un ton foarte ridicat. Am citit multe carti care erau mai mult un fel de pedepse. Lucrurile erau atat de brutal spuse incat iti venea sa faci exact pe dos. Atunci m-am gandit ca cel mai eficient mod de a-i invata pe tineri (si nu numai) buna cuviinta este de a avea simtul umorului.

Cum vi se pare scara valorilor astazi?
Am sa va raspund printr-o intamplare. Imi povestea un realizator de tv ca a filmat un material la unul dintre oamenii foarte bogati din Romania. La un moment, reporterul l-a rugat sa mearga in biblioteca. "Care biblioteca?" a intrebat gazda, care n-avea nici o carte, nici macar un ziar in toata casa. Dupa sase luni i-a dat telefon reporterului si i-a spus: "Hai c-a aparut si camera care te interesa". Peste tot erau rafturi pline de volume, iar ziaristul a intrebat "Cum le-ati obtinut"? Raspunsul a fost urmatorul: "Am rugat un colaborator sa-mi cumpere 20 de metri de carti!". Asa ca bogatia nu asigura bunele maniere.

Ce va deranjeaza si ce va amuza?
Eu impart oamenii in doua categorii: cei care spun "servici" (incorect) si cei care spun "serviciu" (corect). Nu exista forma "servici" asa cum nu poti spune nici "prejudici", "sacrifici" sau "benefici". Si am mai auzit de curand o expresie care m-a amuzat foarte tare, o forma de umor involuntar. O doamna a fost intrebata daca o afecteaza faptul ca s-a construit o piscina la Parlament. Iar doamna a raspuns foarte senina: "Nu ma afecteaza, nici nu ma dezafecteaza!" Sau am vazut-o pe biata Oana Sarbu, care e o fata foarte draguta si la locul ei, prezentandu-si apartamentul. A aratat mai multe camere, si la un moment dat a deschis larg o usa. Desi a aparut in cadru un computer la care isi scria textele, replica a fost de tot hazul: "Sa va arat dormitorul unde imi desfasor eu activitatea!". Trebuie sa te gandesti bine ce spui, ca sa nu ajungi de rasul Carcotasilor. Fiind atatia ani profesoara de limba romana, am niste metode prin care as putea invata pe oricine sa vorbeasca absolut corect, in cateva sedinte.

Chiar si grupul politicienilor care este strain de gramatica?
Pe oricine!


Daca oferi cuiva "Codul bunelor maniere", exista ideea ca-l suspectezi pe cel caruia i-o faci cadou ca n-ar fi bine crescut. Putem face cadou cartea dumneavoastra sau nu?
Mi s-a intamplat sa ma gandesc la acest aspect. Am vrut ca aceasta carte sa se numeasca mai degraba "Codul manierelor elegante" sau "Secretele succesului" si-atunci n-ar mai fi fost nici o problema. Din contra. Am lamurit insa aceasta dilema. Un domn mi-a povestit ca i-a trimis cartea fiicei sale, in Grecia, iar ea i-a zis: "Tata, crezi ca la vartsa mea, mai am nevoie de asa ceva?" Dupa cateva zile fata i-a telefonat si i-a spus: "Multumesc pentru carte, a fost savuroasa, nici nu stii ce bucurie mi-ai facut". Si asta deoarece e o carte care se citeste ca un roman. S-a spus ca este un adevarat best-seller.


Sunt vedetele manierate sau nu?
N-as vrea sa dau exemple negative. Sa le lam pe cele pozitive. O admir pe Romanita Ciolcan, care arata bine, se poarta bine, stie sa-si conduca afacerile. Imi place foarte mult Gyorgy Frunda, este un adevarat domn. Mai de curand il admir pe Marian Voicu, de la TVR, care are mult tact (si asta e o calitate cu care te nasti), imi mai place Lucian Mandruta. Prin om manierat inteleg un om echilibrat, care se gandeste inainte de-a spune ceva, un om care stie sa zambeasca, care a citit ceva in viata lui si asta se cunoaste, un om modest, care inspira incredere celor din jur.

Chiar daca n-ar trebui sa generalizam, care sunt, totusi, cei mai manierati barbati?
Escrocii sunt cei mai manierati din lume. Cu toate ca escrocul tot la puscarie sfarseste. El iti saruta mana, el mananca frumos la masa, el iti trimite flori si tot el te escrocheaza. Prin bune maniere inteleg mult mai mult decat a sti sa mananci frumos la o masa si a-i impresiona pe ceilalti cu hainele frumoase.

Spuneati in carte ca ati ajuns sa va comportati binisor. Ati facut vreodata o gafa?
Am facut una chiar de curand. Fiindca am avut foarte multi invitati de ziua mea, am chemat o prietena si am rugat-o sa-mi taie marunt ingredientele care-mi trebuiau pentru salate. Si cand au fost gata i-am spus multumesc si la revedere. Era cel mai normal lucru din lume ca din fiecare preparat sa-i dau pentru acasa, caci oricum erau din belsug. Dar nu mi-am dat seama. Ar fi fost gafa si mai mare daca i-as fi dat telefon si i-as fi spus, te rog sa ma ierti ca am uitat sa-ti dau salata pentru acasa... Dar referitor la gafe, mi s-a intamplat ceva care m-a amuzat teribil. In autobuz, m-a abordat o doamna care mi-a spus: "Vai ce draguta sunteti! Ce lucruri utile le spuneti tinerilor, ce frumos vorbiti, ce frumos va exprimati ideile!" Si cand sa cobor zice: "Sunteti doamna Aurora Liiceanu, nu-i asa?"

O primire ca la carte

Imi imaginez reactia colegilor cand am sunat in redactie sa intreb... "Cat e ceasul?", fiindca eram obsedata sa nu intarzii la interviu. Dupa ce am aflat ora exacta, am stat la o coada imensa la o florarie (era 8 Martie). Am ales un buchet de frezii albe pe care gazda le-a pus imediat in apa (asa cum citisem in carte ca se face). Mi-a multumit pentru flori si le-a admirat (asa cum scria la pagina 158). Ceea ce m-a facut sa ma duc cu gandul la capitolul... "Minciunile conventionale".


LA CE FOLOSESTE BUSUIOCUL?
Aurelia Marinescu ne-a povestit o intamplare amuzanta, apropo de reguli "interpretabile". De cate ori trecea pe la Universitate cumpara, pentru o prietena italianca, un buchet de garofite si busuioc. O data, de doua ori, de trei ori... Intr-o zi, prietena a intrebat-o: "Nu te supara, la voi ce se face cu busuiocul?" "Se pune la icoane, se sfinteste cu el. Dar la voi?" "Noi il punem in mancare!" "N-am putut sa nu-mi imaginez, ne-a povestit Aurelia Marinescu, ce fata as fi facut eu, daca cineva mi-ar fi adus niste garoafe, "asortate" cu un frumos manunchi de leustean!"

APUCATURILE "DUPA BLOCURI"
Omul cat traieste invata. Asta i s-a intamplat si doamnei Marinescu. S-au mai gasit si tineri care sa-i dea "lectii". Autoarea codului bunelor maniere a avut un soc vorbind cu un tanar la o emisiune tv. Totul a plecat de la o simpla regula. Daca fata se duce la baie, baiatul ar trebui sa se ridice, sau macar sa mimeze acest gest. E un semn de buna crestere. "Se termina emisiunea, vine la mine baiatul, care de altfel era foarte dragut, si zice: "Doamna, tot timpul ati folosit un cuvant si nu v-ati cerut scuze!" "Eu, cuvant gresit? Imi e greu sa cred". "Ati spus "S-a sculat de pe scaun". "Si? E foarte corect". "Nu e corect, insista tanarul. S-a sculat inseamna altceva...."

BEST-SELLER NATIONAL
Editura Humanitas a dat lovitura cu volumul amintit. "Codul bunelor maniere astazi" s-a vandut in peste 200.000 de exemplare. La mai bine de zece ani de la aparitia primei editii, se vinde in continuare foarte bine, ca un adevarat best-seller national. Adevar a grait un tanar despre aceasta carte: "Ar trebui tiparita in 22 de milioane de exemplare!" Prima editie a fost publicata in 1995, a doua in 1999, a treia in 2002 si a patra in 2004. Aurelia Marinescu este licentiata a Facultatii de Limba si Literatura Romana Universitatea Bucuresti si a fost peste 25 de ani profesoara de romana la Liceul Dimitrie Cantemir din Capitala.

×
Subiecte în articol: carte editie de colectie