Generalul Avramescu (foto de pe front), printre primii ofiteri capturati de armata sovietica dupa 23 august 1944
|
|
|
34 de conducatori de mari unitati romanesti din timpul celui de-al doilea razboi mondial au avut un asemenea destin tragic. Ei au pierit nu pe campul de lupta, cum poate si-ar fi dorit-o, ci in mizeriile si chinurile recluziunii, umiliti, infometati, degradati. I
storicii Alexandru Dutu si Florica Dobre au publicat o exceptionala monografie despre soarta tragica a generalilor romani eliminati fara motive din armata pentru simplul motiv ca si-au facut datoria pe campurile de lupta atat in Est, cat si in Vest.
SCRISOARE. Generalul Radu Korne, unul dintre distinsii ofiteri ai armatei romane, arestat la 21 octombrie 1944, se adresa primului ministru al vremii, Constantin Sanatescu, si el general de cariera: "Am fost arestat ca un borfas de rand, fara a afla motivul arestarii mele⦠La noi nu au existat sciziuni in organismul minunat al ostirii noastre. Nu au existat lupte fratricide nici atunci cand ni s-a ordonat sa trecem Prutul si nici atunci cand ni s-a ordonat sa trecem Carpatii. La noi, in ostire nu se pune chestiunea autorilor vinovati de dezastrul tarii, cum s-ar putea pune in acele tari care si-au despartit armata in doua tabere, caci noi ne-am miscat la aceeasi porunca".
Indignarea generalului Korne era pe deplin justificata. El nu stia insa ca soarta comandantilor ostirii fusese pecetluita.
PROCESE. Guvernul roman isi insusise ordinele venite de la Moscova pentru anihilarea celor care obtinusera victorii militare pe frontul de est. Lucretiu Patrascanu, ministrul Justitiei, propunea decrete speciale pentru judecarea celor vinovati de dezastrul tarii. "Simplificand procedura si usurand judecarea lor cu un ceas mai devreme - preciza ministrul Justitiei - , avem convingerea ca facem un serviciu real tarii noastre.
PLACA FUNERARA A CONDUCATORILOR OSTIRII ROMANE
|
In lucrarea "Drama generalilor romani 1944-1964" sunt prezentate pe larg destinul tragic al celor aflati pentru o perioada mai mare sau mai mica de timp intre zidurile temnitelor din tara sau din Uniunea Sovietica. Iata-i inscrisi intr-o placa funerara promemoria pe cei carora destinul le-a fost potrivnic. Sunt precizate anii si locul in care acesti generali eroi au murit.
|
Citește pe Antena3.ro