x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Romania minte

Romania minte

de Sorin Anghel    |    07 Aug 2006   •   00:00
Romania minte
NEAMUL LUI PINOCCHIO
Mintim mult! Asta este concluzia unui sondaj CURS, 42% dintre cei intervievati fiind de parere ca romanii mint mult.

Jur sa spun adevarul si numai adevarul. Aceste cuvinte sunt rostite de fiecare persoana care este implicata intr-un proces ajuns pe masa judecatorilor. In tara noastra, neadevarurile au inceput sa devina din ce in ce mai dese in ultima vreme. Pentru a scapa de probleme, indiferent de natura lor, romanii prefera sa minta. Din pacate, adevarul nu poate fi ascuns la infinit, ca doar se stie, minciuna are picioare scurte.

FOARTE MULT. 19% dintre cei intervievati de CURS au raspuns ca intr-o foarte mare masura minciuna este o caracteristica a cetatenilor romani. Cu acest raspuns sunt de acord 19% dintre barbati, in vreme ce procentajul femeilor este de 18%. Persoanele care cred cel mai mult in acest raspuns, 22%, au varsta intre 18 si 30 de ani, 16%, intre 31 si 55 de ani, in vreme ce 20% dintre cei care au fost de acord cu acest raspuns au trecut de 56 de ani. Ca nivel de educatie, cei care considera ca romanii mint intr-o foarte mare masura nu au terminat un liceu - 21%, 18% au studii medii, iar 16% au studii universitare si postuniversitare. 20% dintre cei care au oferit acest raspuns au venituri sub salariul mediu pe economie, in vreme ce numai 17% dintre cei care castiga mai mult decat media nationala sunt de acord cu acest raspuns. Cei mai multi care sunt de acord cu acest raspuns - 19%, sunt de la tara, in vreme ce procentul celor de la oras este de 18%. Bucurestenii, reprezentati de 34% dintre ei, considera ca romanii mint intr-o mare masura, fiind urmati de cei din zona de sud - 23%, locuitorii din vest - 15%, si cei din est - 12%.

MULT. Cifrele aceluiasi sondaj indica faptul ca romanii mint mult. Dintre cei intervievati, 42% au oferit acest raspuns, care nu ne face deloc cinste. Dar oare am fost sinceri sau si aici am mintit? 43% dintre femei au fost de acord cu acest lucru, in vreme ce procentajul barbatilor este de 40%. Dintre cei ajunsi la maturitate, avand varsta intre 31 si 55 de ani, 45% au oferit acest raspuns. Fiind urmati de batrani - 40% si tineri - 38%. Cei care au oferit acest raspuns - 45% - au studii universitare, 43% dintre ei provenind din mediul urban. Ca zona de provenienta, de acord cu acest raspuns au fost 35% dintre locuitorii din estul Romaniei, jumatate din vestici, 39% din sudul tarii si 36% bucuresteni.

GRAMADA. 22% dintre romani considera ca intr-o oarecare masura minciuna este o caracteristica a poporului nostru, 8% considera ca romanii mint putin, iar 4% spun ca mintim foarte putin. Ei au spus adevarul?

41% dintre subiecti sunt de parere ca in interiorul familiei minciunile sunt destul de putin raspandite. Sondajul CURS arata ca in proportie de 6% minciunile sunt foarte raspandite in familie.

In ceea ce priveste locul de munca, 8% cred ca minciunile sunt foarte raspandite, 28% afirma ca sunt destul de raspandite, iar 41% spun ca sunt destul de putin raspandite. In grupul de prieteni, cele mai multe raspunsuri, venite de la 36% dintre subiecti, au afirmat ca minciuna este destul de putin raspandita.

In ce masura considerati ca minciuna este o caracteristica a cetatenilor romani?
  • 19% dintre subiecti considera ca romanii mint intr-o foarte mare masura
  • 42% dintre cei intervievati spun ca intr-o mare masura minciuna este o caracteristica a romanilor
  • 22% intr-o oarecare masura
  • 8% intr-o mica masura
  • 4% intr-o foarte mica masura
  • ×
    Subiecte în articol: intr-o romănii masura editie de colectie