x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Saracie lucie

Saracie lucie

de Gilda Fazon    |    10 Iul 2006   •   00:00
Saracie lucie
BUBELE NOASTRE
24% dintre respondenti cred ca "saracia" e cuvantul care defineste Romania de astazi.

Vocea grava, depresiva, de lume fara scapare si fara salvare, care se aude dincolo de acest clasament al asocierilor pe care oamenii o fac cu tara lor, e cutremuratoare.

Urbanilor in general si bucurestenilor in particular probabil li se pare, la prima lectura, un top lipsit de realism. Atat de negru sa fie dracul? Din pacate, Romania, asa cum nu se vede la televizor, exact in acesti termeni gandeste despre sine.

Pe lista procentelor de mai mica anvergura apar, in acelasi registru sumbru, "dezastrul si disperarea" (5 procente), "evo-lutia lenta, tranzitia interminabila" (5 procente), "involutia" (4 procente), "lipsa de civilizatie, de curatenie si de apetenta pentru evolutie" (3 procente).

Coruptia, regasibila aproape la toate palierele sondajului ca fiind asociata cu romanii, realitatea noastra se deseneaza cumva ca un soi de solutie schimonosita pentru toate poverile amintite mai sus.

OMUL SI GRESEALA. Pentru ca omul e supus greselii si romanii sunt si ei oameni cand lucreaza cu ierarhiile face apel la omul de dincolo de ele. E simplu de vazut ca "intelegerea" capata si ea noi atribute. Semantic vorbind, nu tine atat de ideea de cunoastere, cat de cea de toleranta, de ingaduinta, de clementa. Omul - altfel decat legea lui negru pe alb, uneori ea insasi absurda, nedreapta, nepliata pe realitate, scurta la minte, lunga la vorba - poate fi inmuiat. Omul de dincolo de ierarhii poate deveni rezonabil (asa cum legea poate ar trebui sa fie, dar nu este). Omul de dincolo de ierarhii poate intelege, poate fi deci tolerant. Si de la acest gen de rationament tipic pentru realitatea romaneasca pana la lipsa oricarei limite nu mai e decat un pas.

Daca ati caracteriza Romania de azi intr-un singur cuvant care ar fi acela?
  • la distanta maricica (26 de procente), definitia Romaniei se subintinde unei umbrele la fel de sumbre: "Nesiguranta, anarhie, haos"
  • 15% dintre intervievati nuanteaza, considerand ca ceea ce ne defineste actualitatea e amestecul de "coruptie", "hotie" si "nedreptati"
  • IN SPATELE FICTIUNII

    Autor obscur in timpul vietii, redescoperit post-mortem, Ion Chichere a scris o carte despre "le mal de vivre", raul existential, intr-o tara unde legea cotidiana este absurdul. Absurdistan este numele tau, Romania, putem parafraza, rasfoind filele de poezie mustind de o luciditate muscatoare, singura forma pe care o poate imbraca o iubire adanc dezamagita. "foametea si saracia sint rimele perfecte/ la «Romania» gandeam scriind//«traiesc orwellian/in tara in forma de calcan/innebunesc/in absurdistan»" (Ion Chichere, Carne de Pitbull, Absurdistan)

    SOLUTII LA INDEMANA CETATEANULUI AUTOHTON?!

    Coruptia e felul in care "descurcaretul", "smecherul", gaseste o portita, o solutie, o intrare pe usa din dos sau chiar pe fereastra. E alternativa incapatanatului care refuza mizeria crunta, alternativele sisifice sau doar umilitoare. E pentru cel dornic sa reuseasca cu orice chip. E felul in care un anume soi de roman vede in haos oportunitatile, in vidul legislativ o invitatie la saltul peste imaginarele oprelisti ale bunului-simt cetatenesc. Coruptia nu mai e astfel o plaga, ci un bustean salvator in lupta cu vartejul evenimentelor, e dracul cu care te faci prieten ca sa treci puntea. Si tot coruptia pare sa fie chipul in care romanul umanizeaza niste reguli impersonale, inflexibile, de hartie, pierdute intre coperti prafuite si departe de realitatea de zi cu zi, unde functioneaza de generatii "ploconul" si sistemul "cu saru-mana", unde sintagmele frecvente sunt "las’ ca ne intelegem noi", "la mica intelegere", unde guverneaza conceptul "iutelii de mana si al nebagarii de seama" si al "unei maini care-o spala pe alta si amandoua, obrazul".

    LUMEA, PE DOS

    "Toti politicienii pe care i-am avut pana acum au dat dovada de aroganta nomenclaturistilor comunisti care treceau pe bulevarde si stropeau oamenii cu noroi. Nu puteau sa fie altfel, acestea sunt valorile familiilor din care provin. Atat timp cat vom fi condusi de personaje cu trecuturi dubioase, cat casele pe care le ocupa nu se vor inapoia proprietarilor de drept care umbla cu pantofii rupti in timp ce ei se duc la baluri si se erijeaza in noua aristocratie, nimeni nu va crede ca schimbarile si intentiile sunt sincere", a declarat Marie Rose Mociornita.
    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie