In cuprinsul timpului au circulat diverse versiuni, provenite din zvonuri si presupuse convorbiri "de taina", despre decizia constructiei Canalului Dunare-Marea Neagra. Daca toate prezentau acelasi punct de vedere privind initiatorul ei, asupra mobilurilor care il determinasera pe Stalin sa impuna aceasta constructie, insusi Gheorghiu-Dej murise fara sa le cunoasca.
Dupa cum este stiut, una dintre sursele de documentare ale istoriei contemporane o constituie amintirile "martorilor privilegiati". Fie prin participarea la anumite evenimente, fie prin apropierea fata de anumite personaje, acestia inlesnesc accesul la culisele si mecanismele faptului istoric. "MARTOR PRIVILEGIAT". Cum in arhive nu exista nici un inscris care sa contina decizia argumentata a constructiei Canalului Dunare-Marea Neagra, sursa prima in culisele deciziei prezentate ca apartinandu-i lui Gheorghiu-Dej o constituie amintirile lui Paul Sfetcu, cel care-a fost timp de 13 ani in anticamera liderului comunist ca ajutor si mai apoi sef de cabinet. Relatand una dintre discutiile purtate cu seful sau, Paul Sfetcu scrie ca, dupa propriile-i marturisiri, Gheorghiu-Dej a fost foarte surprins de decizia lui Stalin. Momentul este plasat dupa nationalizarea din iunie 1948, cand in fruntea unei delegatii de partid si de stat Dej se deplaseaza la Moscova pentru "a pune bazele unei cooperari economice". Ca si cum Stalin n-ar fi auzit raportul liderului comunist roman despre potentialul economiei romanesti si dezvoltarea schimburilor economice cu Uniunea Sovietica, Stalin a deviat discutia. RELATAREA LUI DEJ, repovestita, este aceasta: "Stalin, ca si cand n-ar fi auzit ce-am spus, a intrebat: - Are cunostinta conducerea Romaniei de un proiect intocmit de englezi, pe la inceputul secolului XX, pentru construirea unui canal navigabil intre Dunare si Marea Neagra?Citește pe Antena3.ro
CE URMAREA "TATUCUL"?
|
Multe speculatii au fost raspandite de presupusii confidenti ai lui Gheorghiu-Dej cu privire la ratiunile lui Stalin cand a impus constructia Canalului Dunare-Marea Neagra.
Desigur, convorbirea s-a desfasurat fara martori. Zvonul cel mai insistent era ca Stalin i-ar fi comunicat direct lui Dej ca rostul Canalului urma sa fie "exterminarea burgheziei". Aici urmau sa fie (si au fost) dusi detinutii politici si pusi la cele mai grele munci.
Din relatarea lui Paul Sfetcu reiese ca planurile liderului de la Kremlin i-au ramas pentru totdeauna necunoscute lui Dej. De fapt, toti cei care l-au cunoscut pe Stalin evidentiaza caracterul enigmatic al deciziilor sale si imposibilitatea dialogului.
Stalin nu obisnuia sa se confeseze si nici nu dadea cuiva socoteala. Interlocutorilor sai le cerea insa deplina sinceritate, apreciind chiar ca un lider de partid care purta ochelari sau ii evita privirea are ceva ("dusmanos") de ascuns partidului.
Astfel ca peste ani, dupa ce "amanase" sine die constructia Canalului, raspunzandu-si siesi la intrebarea ce-a urmarit Stalin cand l-a impus, Gheorghiu-Dej a avut cateva reflectii.
Au fost reproduse astfel de fostul sau sef de cabinet:
"Am crezut ca hotararea ne-a fost impusa din considerente asa-zis strategice, dar pana la urma nu i-am putea vedea o astfel de justificare.
Dupa un timp, am devenit convins ca Stalin a urmarit cu totul altceva si sunt aproape sigur ca daca ar mai fi trait si Canalul ar fi fost dat in exploatare, ar fi cerut Romaniei sa renunte «de bunavoie si nesilita de nimeni» la stapanirea gurilor de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Inclusiv a Deltei, pe motiv ca avem de-acum iesire directa la mare prin Canalul pe care l-am construit".
|