PESTE HOTARE
Mirajul locurilor de munca in strainatate a devenit o
alternativa din ce in ce mai des intalnita
in randul romanilor.
Forta de munca in Romania este reprezentata de 4-5 milioane de persoane. Cu toate acestea, 87% din cei chestionati de operatorii CURS au raspuns negativ la intrebarea: "Dupa 1989, dumneavoastra ati fost plecat in strainatate pentru munca?". Cei mai multi dintre acestia sunt femei (91%), tinere cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (55%), cu studii superioare (91%), un venit sub medie (88%), locuiesc in mod egal la oras si la sat (87%), mai precis in regiunea de sud a tarii (91%). Sunt si romani nehotarati asupra raspunsului lor: 1% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si 2% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani au afirmat nu stiu, nu raspund. Totusi, conf. univ. dr. Mihai Anitei este de parere ca aici poate fi vorba de romanii care nu au o alternativa viabila la noi in tara si care au iluzia ca pot "face bani in afara". Faptul ca nu este o placere sa muncesti "in afara" este tradus si prin numarul mediu de ore muncite in tara/tarile in care romanasii nostri au fost: 11 ore pe langa cele opt mentionate de ei in Romania, conform raspunsurilor celor chestionati in sondajul realizat de CURS.
CONTRIBUTII SI ALTERNATIVE. Cei plecati sa lucreze in strainatate, prin banii trimisi in tara, au o contributie majora la dezvoltarea economica a Romaniei. Numai in 2005, romanii plecati la munca "in afara" au trimis in tara in jur de 300.000 de euro.
"In tara/tarile in care ati fost ati avut doua (sau mai multe) locuri de munca?" 68% dintre barbatii chestionati de operatorii CURS, respectiv 61% dintre femei au raspuns ca nici vorba de asa ceva. 42% dintre acestia au studii liceale, un venit sub medie (36%) si locuiesc in sudul tarii in mediul rural (38%). Conf. univ. dr. Mihai Anitei argumenteaza: "Economia din mediul rural practic a cazut dupa 1989 si locuitorii de la sate nu mai au unde sa se angajeze. Acest fapt ii impinge pe acesti oameni sa se gandeasca la alternative temporare aducatoare de bani pentru ei si familiile lor".
NICAIERI NU-I CA ACASA.. "Dumneavoastra intentionati sa lucrati in alta tara?" Respondentii sondajului au spus un nu hotarat, ce inglobeaza 73 de procente. Nu degeaba se spune ca nicaieri nu-i ca acasa... Doar 27% dintre barbatii chestionati au raspus afirmativ la aceasta intrebare si 21% dintre femei. Varsta acestora variaza intre 18 si 30 de ani (52%), studiile sunt medii (33%), venitul peste medie (24%) si traiesc in mediul urban (25%), mai precis in estul tarii (26%).
GOANA DUPA AVERI. "Cum credeti ca au facut avere oamenii bogati din Romania?" Doar 8% dintre barbati, respectiv 9% dintre femeile chestionate cred ca banii "bastanilor" sunt facuti prin munca si merit personal. Un procent covarsitor de 59% dintre barbati si 46% dintre femei considera ca averile s-au facut prin inselaciune si furt. Vorba aceea: "Nu ma intreba cum am facut primul milion, pentru ca iti voi spune cum le-am obtinut pe urmatoarele". "Prin relatiile pe care le-au avut", cred 23% dintre barbati si 22% dintre femei cu varsta intre 18 si 30 de ani (10%). Ca averile bogatilor au fost facute prin noroc sustin 6% dintre barbatii si 12% dintre femeile care au raspuns sondajului CURS. Varsta acestora este cuprinsa, de asemenea, intre 18 si 30 de ani (10%). Optiunea "altceva" a fost bifata de 1 procent dintre barbati si in mod egal de femei. Varsta acestora variaza intre 31 si 55 de ani. Deci, spre deosebire de tineri, care sunt foarte aspri cu confratii lor "cu stea in frunte", adultii sunt mai ingaduitori. Cu toate acestea, 10% dintre femei si 3% dintre barbati au afirmat in fata acestei intrebari: "Nu stiu/ Nu raspund". Varsta lor? Intre 18 si 30 de ani (9%). Ingaduitori sau nu, cert este, spune conf. univ. dr. Mihai Anitei, ca parerea romanilor despre confratii lor bogati este una foarte critica.
Citește pe Antena3.ro
ABANDONUL SCOLAR
Un alt studiu recent efectuat in Romania arata ca prima optiune de munca peste hotare este Italia, pe locul doi situandu-se Spania. Printre tarile alese de romani se mai gasesc Statele Unite ale Americii, Franta, Canada, Germania. Mai mult, din ce in ce mai multi copii de 14 ani parasesc Romania pentru a lucra in strainatate. Constrangerile la care am fost supusi ani de-a randul de gu-vernarea ceausista a avut un impact negativ asupra copiilor. Consecintele? Abandonul scolar, spune conf. univ. dr. Mihai Anitei, si fuga peste hotare a tinerilor de varste mici pentru a face bani.DEPENDENTII DE MUNCA (WORKAHOLICII) DIN ROMANIA
Pentru noi, romanii, dependenta de munca pare un moft occidental, adoptat de prin filme cu personaje dependente de munca, adica "workaholice". Si asta pentru ca dependenta e asociata cu drogurile si alcoolul, nicidecum cu munca. Cum recunoastem o astfel de persoana? Se gandeste la munca tot timpul si ii e greu sa separe serviciul de timpul liber. Chiar si acest timp liber il planifica in cele mai mici detalii, astfel incat sa ramana putin pentru relaxare si recreere. Deseori isi ia de lucru in week-end si in vacante. Se ajunge aici din cauza unui nivel scazut al respectului de sine, urmare a esecului in alte domenii ale vietii. In acest caz, profesia devine singurul mod de implinire. Daca dorinta de afirmare devine unica motivatie, se poate transforma in preocupare obsesiva si paralizanta, sursa de intriga si certuri de birou, motiv de nemultumire, stres, anxietate, depresie sau chiar abandon socio-profesional. De aceea, pastrarea masurii in toate poate fi deviza de baza a angajatului. De aceea, importanta psihologului in schema de functionare a unei companii este necesara. In acest fel, psihologul ar putea oferi suport moral si chiar ar putea redirectiona un angajat.MIRAJUL STRAINATATII
Din esantionul de 2.000 de subiecti analizati de operatorii CURS, reprezentativi la nivel national, 24% au afirmat ca intentioneaza sa lucreze in alta tara. Acestia sunt in contradictie cu 73% dintre romanii care prefera tara in care s-au nascut si in care au familia si prietenii. Cel putin asa afirma conf. univ. dr. Mihai Anitei. Un alt sondaj realizat recent in tara noastra a scos la iveala faptul ca, atunci cand isi cauta un nou loc de munca, 51% dintre romani cauta in primul rand un salariu mai bun, astfel incat sa nu mai aiba grija banilor. Este foarte probabil ca acesta sa fie argumentul celor 3% din respondentii sondajului CURS care au afirmat "nu stiu/nu raspund".
DUMNEAVOASTRA INTENTIONATI SA LUCRATI IN ALTA TARA?
| |
 |
DUPA 1989, DUMNEAVOASTRA ATI FOST PLECAT
IN STRAINATATE PENTRU MUNCA?
| |
|