x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Tehnici de mers pe burta

Tehnici de mers pe burta

de Carmen Preotesoiu    |    23 Oct 2006   •   00:00
Tehnici de mers pe burta
FENTAREA INCORPORARII
Cel care face armata e barbat. Cel care nu o face e barbat... destept. Aceasta este zicala tinerilor care se sustrag de la serviciul militar.

Nici nu apuca bine sa implineasca 18 ani ca multi dintre tineri, mai cu seama cei care au dat scoala pe un loc de munca sau au o afacere proprie, incep sa-si caute tot felul de tertipuri, doar-doar vor reusi sa fenteze armata, buna, in viziunea lor, "doar pentru pierdut vremea, banii si prietena". Povestile pe care le-au auzit despre cazarma uriasa, rece si "paduchioasa" in care stau ingramaditi mai bine de 30 de oameni, dintre care "mai mult de jumatate n-au cunoscut sapunul si deodorantul, plus glumele proaste sau mancarea din troc si, culmea suferintei, sa ai un superior batut in cap", dupa cum o caracterizeaza un fost soldat, Ionut, nu se aseamana nici pe departe cu istorisirile bunicilor, din care un lucru era de netagaduit: "armata inseamna sa-ti cinstesti tara, inseamna sa devii cu adevarat barbat".

ADEVERINTA DE LA FACULTATE. Bogdan terminase facultatea cand in coltul usii a vazut agatat plicul cu ordinul de incorporare. "Mi-a picat cerul in cap. Eu eram innebunit sa-mi gasesc de lucru si ei vroiau sa ma duc in armata. 6 luni mi se parea enorm. Am vorbit cu tata, am incercat noi tot felul de mismasuri cu niste cunostinte. Pana la urma nu s-a putut, asa ca m-am inscris la o a doua facultate la Targoviste. Am platit taxa de inscriere, mi-am luat adeverinta de student si mi-am vazut de serviciu". Cele mai uzuale si frecvente cai de eludare a cazarmii sunt continuarea studiilor si invocarea problemelor de sanatate.

BOALA INCHIPUITA. Mihai din Giurgiu a scapat de armata cu o sticla de whisky si un cartus de tigari Kent. Prea usor, am sarit cu gura, daca nu am sti ca aventura lui se petrecea pe timpul lui Ceausescu, cand cele oferite erau "marfa de contrabanda". "Acum, toata distractia te poate saraci cu aproximativ 300 de euro, depinde de cat de hot este omu’ care se ocupa de tine! Eu am dat 250 de dolari acu’ un an si mi s-a facut disparut dosarul!" Daca nu reusesti asa, Mihai mai propune doua solutii: daca ai cam 20 de milioane iti poti "cumpara" un livret militar. Tu stai acasa si in locul tau este bagat vreun handicapat, vreun baiat luat de la casa de copii sau de prin vreun centru. Daca nu, o alta varianta este ca atunci cand te prezinti la vizita medicala sa te dai drept surd de-o ureche, chiar de amandoua, si succesul iti este garantat, "mai ales ca ei nu prea au cum sa te verifice, in afara unei hartii care se poate lua destul de usor de la vreo cunostinta medic".

VARIANTE. Cu povara cataniei atarnand de gat, mai multi tineri si-au spus pasurile, virtual, ce-i drept, pe forumul de discutii, http://www.fanclub.ro/cum-poti-sa-scapi-de-armata—at12522.html, incercand tot felul de idei: Redhits repede scapa de problema si da ca cea mai sigura solutie minciuna la testul psihologic: "Scrii ca ai vrut sa te sinucizi si ca suferi de depresii". MemetShol vine cu o idee la fel de nastrusnica: "Daca te dai drept nu stiu ce sectant care nu are voie sa faca armata, te poti alege doar cu cateva ore de munca in folosul comunitatii". JaJaBens care considera ca trimiterea parintilor la un notariat pentru a face o hartie potrivit careia ai plecat din tara este taman buna. O alta metoda de succes e "sa te internezi in spital pe perioada incorporarii si dupa cateva zile sa te duci cu actele doveditoare la comisariat, iar daca aduci adeverinta ca ai psoriazis ai scapat definitiv de armata". Nici I.S. nu se lasa mai prejos si isi spune varianta. Buna, rea, nu mai conteaza, spun forumistii, atata vreme cat "poate fi biletul tau de libertate": "Cel mai bine e ca la testu’ psihologic sa te duci cu trei gandaci in buzunar, iar cand incepe testu’ ii scoti pe masa si le ordoni sa se alinieze, sa stea drepti si sa salute caporalu!! Ai dracu’ gandaci, grei de cap, n-o sa inteleaga... dar nu te lasi pagubas pana nu pornesc si la mars fortat:))."

×
Subiecte în articol: armata editie de colectie