LECTII
Mamele au grija de
educatia copiilor, si cei din sudul Romaniei merg cel mai des la scoala pentru a-si verifica odrasla. Meditatori pentru verificarea temelor platesc cei din vest.
|
In fiecare zi cand veneam acasa de la scoala, mancam si incepeam sa imi fac temele. Scriam cateva minute, ma mai uitam pe geam ca la televizor oricum erau doar doua ore de program. Mai rezolvam o problema, mai fugeam putin afara sa gasesc pe cineva cu care sa ma joc. Mai citeam ceva, mai ascuteam un creion sau imi scriam pentru a mia oara orarul. Meditatori cu care sa imi fac lectiile nu am avut si nici frati mai mari care sa ma ajute la teme. Si la ora trei cand venea mama de la serviciu incepea show-ul: mergeam cu caietele la verificat. De cele mai multe ori nu-mi spunea nimic. Dar si cand se lasa cu pagini rupte din caiet sau trimis in camera sa mai invat ca nu stiu destul de bine, nu imi placea. Iar spre seara, daca stiam ca am facut ceva la scoala, ceva de care nu eram prea mandru, incepea asteptarea: suna sau nu suna invatatoarea. Vine sau nu vine dirigintele pe la mine pe acasa. Imi venea sa scot telefonul din priza, sa ma rog sa ploua si sa nu ne mai mearga telefonul. Si daca treceam cu bine de aceasta grea incercare, urmau oricum sedintele cu parintii, la care tot mama se ducea. Si cum eu la scoala vorbeam mult si neintrebat (la fel ca si acum), comentam deciziile profesorilor, avea mama ce sa imi spuna cand venea de la sedinte. INTREBARI. La cata grija au parintii de copii si de cat de des spun ca merg la scoala, ai avea impresia ca se fac cozi in fata cancelariilor. La intrebarea "In ultimul an de invatamant de cate ori ati fost la scoala sa va interesati de copii?" 32% dintre respondenti spun ca cel putin o data pe luna, 25% sustin ca se intereseaza o data la trei luni, 4% o data la sase luni, 9% atunci cand sunt chemati, iar 20% numai la sedinte. 4% dintre cei chestionati nu se intereseaza deloc de situatia scolara a copiilor lor, iar 6% nu stiu sau nu raspund. In familiile din Romania se pare ca cel mai mult se ocupa de educatia copiilor mamele lor. La intrebarea "Cine il ajuta/verifica pe copil cel mai mult la lectii?", 56% dintre respondenti au raspuns ca mama, 15% spun ca ambii parinti, 8% sustin ca tatal. 8% dintre cei care au raspuns la intrebarile adresate de CURS spun ca odrasla lor isi face singura lectiile, 6% sustin ca micutii sunt ajutati de bunici, 1% de fratii mai mari, iar 7% spun ca nu stiu sau nu raspund.
In ultimul an de invatamant de cate ori ati fost la scoala sa va interesati de copii?
| ||
|
|
DIFERENTE DE EDUCATIE35% dintre femei spun ca merg la scoala sa se intereseze de situatia copiilor lor o data pe luna, in timp ce barbatii spun asta in proportie de 29%, iar 7% dintre barbati si 2% dintre femei nu se intereseaza deloc de situatia copiilor lor. Cei mai interesati de situatia copilului par a fi cei care au peste 56 de ani. 47% dintre acestia merg cel putin o data pe luna la scoala, in timp ce persoanele cu varste intre 31 si 55 de ani fac asta in proportie de 31%. 28% dintre cei cu educatie sub nivel liceal se intereseaza de situatia copiilor o data la trei luni.Citește pe Antena3.ro MEDITATORI IN VESTUL TARIIDoar 20% dintre respondentii din Capitala spun ca merg la scoala sa se intereseze de copii o data pe luna, in timp ce, fac acest lucru 33% dintre cei din estul tarii, 29% dintre cei care locuiesc in vest si 38% din sud. Mamele din sudul Romaniei ii ajuta in proportie mai mare pe copii, spun 64% dintre respondentii din aceasta zona. 1% dintre cei din vestul tarii spun ca odraslele lor isi fac temele cu meditatori platiti la scoala. Nici o persoana din celelalte regiuni nu spune asta.LA TARA, 9% DINTRE TATI ISI AJUTA COPIII LA LECTII54% dintre barbati spun ca mama ii ajuta pe copii la lectii, in timp ce femeile spun asta in proportie de 57%. Nici o femeie nu sustine ca odrasla ei este ajutata la lectii de catre fratii mai mari sau de catre un meditator sau ca isi fac lectiile la scoala. Dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani, 60% spun ca mama este cea care ii verifica lectiile copiilor. Nici una dintre persoanele cu nivelul de educatie sub liceu sau care au absolvit doar liceul nu crede ca odraselele sunt ajutate la lectii de catre un meditator platit. Tatii isi ajuta copiii la temele de acasa in proportie mai mare la sate. Cel putin asa sustin 9% dintre cei din mediul rural. |