x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Tradarea la romani

Tradarea la romani

14 Aug 2006   •   00:00

Din sumar: Inselati in amor / Dacii si romanii / Tradare, dar sa stim si noi! / Mazilirea lui Brancoveanu / Domnitorul ucis miseleste / Vanduti de propriii frati / Ultimul drum al lui Tudor / Unde dai si unde crapa / El a vrut? / Pacate de vistiernic / ""Am mers usor, n-am fugit"" / Sfarsitul maresalului / Aventurierul / Acuze false si naframe /






TRADARE SI DESTIN

Editorial de CARMEN ANGHEL
In ce moment se naste viermele numit tradare?
Cum se poate trada cel mai nobil sentiment: iubirea? Cum se tradeaza prieteniile, tratatele, partenerii?
Cum se face ca vine clipa cand un om incepe sa fie inconjurat numai de suflete putrede? Prefacute. Otravite.
Cine si ce declanseaza mecanismul tradarii?
Unii tradeaza pentru a primi ei coroana, altii pentru mari bogatii, altii pentru o noapte de amor.
Sunt si oameni care tradeaza din teama; nu au puterea sa suporte povara unui secret teribil. Si atunci se hotarasc sa scape de el. Se duc si spun ceea ce stiu si, uneori, ceea ce nu stiu. Blestemul tradarii ii va urmari insa. Si nici urmasii lor nu vor scapa. Se scrie in carne, cu fierul inrosit.
Or fi si oameni care tradeaza din pura placere a tradarii?
In aceasta Editie de Colectie am cercetat cateva dintre cele mai cunoscute tradari din istoria Romaniei. Nu suntem istorici, nici nu suntem o instanta de judecata.
Sunt momente care dor ori de cate ori sunt amintite. Si, fara sa vrei, te intrebi: ar fi fost alta soarta Romaniei daca nu ar fi fost tradat un domnitor, care avea planuri marete pentru tara lui? Un revolutionar sau un rebel care nu mai suporta jugul? Daca nu s-ar fi gasit printre apropiatii lor, printre cei care le cunosteau toate gandurile, toate planurile, un vanzator? Este trasata tradarea undeva, in destinul unei tari sau al unui om?

×
Subiecte în articol: editie de colectie