x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Unii au noroc

Unii au noroc

de Carmen Anghel    |    18 Iul 2005   •   00:00
Unii au noroc
SANSA, PROFITORI SI MUNCA
Cine a reusit sa duca la bun sfarsit ce a vrut in viata sigur a atras atentia celorlalti asupra lui. Ce spun romanii despre cei care au reusit in viata? Cam de toate pentru toti!

Succesul unui om atrage intotdeauna invidie, admiratie sau ura, niciodata nepasare. Fiecare om pune insa accentul pe ceva cand e vorba de reusita in viata. Norocul, vointa, munca, atuurile ori poate simtul profitabilitatii sau relatiile sunt coordonatele majore pe care le au romanii pentru ei sau pentru altii cand e vorba de "cum reusesti in tot ce iti propui in viata". Romancele considera in proportie de 30% ca reusita in viata se datoreaza norocului. Barbatii sunt mai pesimisti, 26% din ei au aceeasi parere cu a doamnelor. 28% dintre barbatii romani ii banuiesc insa pe cei realizati ca au profitat de anumite situatii pentru a-si indeplini visele. 11% din doamnele intervievate, respectiv 10% dintre domni sunt de parere ca familia in care te nasti te ajuta foarte mult sa te realizezi... sau nu!

ACTIVITATE. Pentru 25% din intervievatii cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani, munca este cea care te ajuta sa te realizezi. Cei mai batrani, de peste 56 de ani, trecuti deja prin zeci de ani de munca, nu au chiar aceeasi parere, doar 19% din ei sunt de acord cu faptul ca munca si vointa te ajuta sa faci cam tot ce-ti doresti in viata. Pe aceeasi lungime de procente, respectiv 19%, se afla si cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani. Normal! 30% dintre ei pun realizarea umana pe seama norocului. Acum ce sa facem, sa ne agatam toti potcoave de cai la gat, buzunar, masina? Tot cei cu varste cuprinse intre 31 si 55 de ani sunt de parere ca s-au realizat mai ales cei care au stiut sa invarta, ca la hora, situatiile in favoarea lor.

ALTE OPINII. 31% din cei fara liceu pun reusita pe seama norocului cu ale lui "jucarii": amulete, ghiocei... trifoiase si alte nebunii din acestea! Oameni mai scoliti, cei cu studii peste liceu nu sunt chiar de aceeasi parere. 25% din ei pun reusita pe seama muncii si doar 23% din ei pe seama sansei in viata. Cei cu liceu au barca lor separata, 28% spun despre "reusitii vietii" ca sunt baftosi si doar 24% din ei pun implinirea viselor pe seama muncii. 7% din cei cu studii postliceale cred ca si zestrea de la mama-natura conteaza.

NOROCEL SI SORA POTCOAVA


Ancorati inca in credintele populare, 31% din intervievatii CURS proveniti din lumea satului considera ca norocul este cel care stabileste invingatorii vietii si doar 17% cred ca si munca te ajuta sa-ti indeplinesti visele. Cei din mediul urban pun in proportie de 24% succesul pe seama vointei si a muncii concentrate. Nici norocul nu-l pun deoparte, 27% dintre oraseni considera ca cine are sansa isi indeplineste sigur visele. Familia in care se naste conteaza pentru 13% dintre rurali si doar pentru 9% dintre urbani atunci cand vine vorba de vise si de implinirea lor.

OAMENII SARACI, DAR SI CEI BOGATI ISI DAU CU PAREREA


6% din cei cu studii sub liceu alaturi de alte 6% din cei cu liceu sunt si ei de acord ca zestrea primita la nastere de la natura te ajuta sa-ti realizezi visele. Cand vine vorba de partea leului (ala greu), oamenii se impart in oameni cu venituri sub medie si insi cu venituri peste medie. Cei mai amarati, dand cu caciula de pamant, au dat vina pe noroc, cica el ar fi cel care te poate ajuta sa iti indeplinesti visele. Dar 24% din cei bogati slavesc norocul pentru reusita in viata. Apare o prapastie intre gandiri cand vine vorba de munca! 26% din cei avuti spun ca munca te ajuta sa-ti indeplinesti visele. Cei saraci, catraniti probabil din cauza starii lor materiale, spun acelasi lucru doar asa, cu o jumatate de gura a 18% dintre intervievati fara venituri prea mari. La unison, 6% din ambele categorii pun indeplinirea dorintelor unui om pe seama faptului ca acesta a stiut sa se foloseasca de relatiile cu ceilalti oameni. Totusi, 26% dintre cei mai bogati decat media considera ca manevrarea situatiilor in folosul propriu te ajuta sa-ti realizezi toate visele.

MUNCULITA SI MUNCUSOARA


Bucurestenii sunt cei mai convinsi ca munca te inalta spre visele tale. 27% dintre locuitorii Capitalei sunt adeptii muncii pentru reusita. La polul opus sunt maramuresenii, cu doar 13%, si moldovenii, cu 18%. Transilvanenii sunt cumpatati ca de obicei, 24% sunt pentru munca si vise implinite, 24% sunt pentru noroc si dorinte implinite. Dobrogenii in procent de 26% tin isonul bucurestenilor: fara munca nu se poate!!! Norocul si reusita fac casa buna la 30% din moldoveni, 33% dintre banateni si la 35% dintre dobrogeni si maramureseni.

Dumneavoastra ce credeti despre cei care au realizat cam tot ce si-au dorit. Sunt oameni care...?
  • Norocul si reusita fac casa buna la 30% din moldoveni, 33% dintre banateni si la 35% dintre dobrogeni si maramureseni
  • Cei din mediul urban pun in proportie de 24% succesul pe seama vointei si a muncii concentrate .
  • Click pentru a mari imaginea
    ×
    Subiecte în articol: viata seama editie de colectie reusita munca